2016. augusztus 1., hétfő

Windows 10 helyett

Hiába jött ki az új Windows a 10-es, elég sok cikket olvasni arról, hogy valahogy ez sem az igazi. Aki még hetest vagy nyolcast használ, azt meg erőszakosan bombázza (vagy eddig azt tette) a frissítéssel a rendszer. És akkor még nem beszéltünk a nagymértékű titkos vagy nem titkos adatküldésről a Microsoft részére. Felmerült bennem, hogy ismét megkérdezlek Titeket, mit javasolnátok kezdőknek Win 10 helyett  kezdő felhasználóknak. Melyik lenne az a disztribúció ami nektek bevált, amit könnyű telepíteni és használni, meg nagyjából stabil. Aki ír, az a disztribúció nevén kívül írja meg bővebben miért pont ez lenne a nyerő. Köszönöm!

6 megjegyzés:

  1. Hát ez egy igen nehéz kérdés, mivel minden embernek más és más az ízlése OS-ek terén is. Mint az autóknál: valaki az Opel-t kedveli, valaki a Ford-ot, míg mások a VW-t. Ebből adódóan nem biztos, hogy ami nekem annak idején 8 évvel ezelőtt jó volt, az másnak is az lesz. Viszont eddigi tapasztalataim alapán talán a Linux Mint 17.3 Cinnamon változata, gyengébb konfigurációk esetén pedig a MATE verziója. Hogy miért pont ez és miért pont a 17.3? A válasz egyszerű: Az Ubuntu 16.04-ből fejlesztett 18-as verzión fogalmazzunk úgy még van mit csiszolni. Valamint a Mint 17.3 egy használatra kész disztribúció még 3 éves frissítési támogatással, amit csak telepíteni kell és használni, amennyiben megelégszünk az internet és multimédia adta szórakozási lehetőségekkel, gondolok itt az audió és video tartalomra. Szinte bármit képes lejátszani, mivel a korlátozott extrák és a java alapból telepítve van, valamint előtelepített szoftverkínálatában szinte minden megtalálható, amire a hétköznapi használat során szükségünk lehet, valamint több ezer felhasználót magában foglaló nemzetközi fórum áll rendelkezésére annak, akinek esetleg kérdése lenne vagy segítségre lenne szüksége. És ha valakinek játszani támadna kedve az sem akadály, hála a Steam kínálatának, valamint az egyre jobb kompatibilitással rendelkező WINE-nak. Jómagam is szoktam olykor-olykor ubuntu és linux mint remastereket készíteni, melyeket szintén linux-szal ismerkedők számára készítek olyan extrákkal felszerelve, mint spotify, ff multi converter, conky manager + conky témák névnap megjelenítéssel is kiegészítve, mintstick pendrive formázó és lemezképíró alkalmazással, GUI-s GRUB szerkesztővel, systemback-kel, stb. Ezekből a remasterekből a chrunchbang mintájára OpenBox WM-mel szerelt verziókat is készítek, hogy a harmat gyenge konfigurációk tulajdonosainak se kelljen lemondaniuk mára már erősen elavultnak számító PC-jükről/laptopjukról.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, Szia Ragazzo!.

    Jól írta Tamás Molnár, "ez egy igen nehéz kérdés". Igazából, ha rövidre akarnám fogni a dolgot, akkor azt el lehetne mondani, hogy az Ubuntu-család és sarjaik kezdők számára ajánlatos. RPM-alapú disztrókat majd később kóstolgassák, Arch-alapúakat meg majd jóval később, Gentoo-alapúakat meg végképp később, DE! még mielőtt a kezdők nekivágnak a Linux világának, nem ártana ha informálódnának kicsit. Pontosan ebből szokott lenni a "vita". "Az miért nem fut úgy mint Win alatt, az meg mér nem repül úgy mint Win alatt?." Körülbelül azért, mert a LINUX NEM WINDOWS. Egy teljesen új világ, ahol lehet örömöd és bánatod is. Lehetnek szép de lehet csúnya napjaid is. Itt minden TŐLED függ, hiszen a rendszered olyan lesz amilyenre TE magad formálod. Lehet "vékonyka" de lehet "kövér egér" is. Sok minden lehetséges a Linux világában csak akarni kell , és persze tanulni. :) Na és persze, nem kell mindentől megijjedni egyből, ami elsőre nem sikerül. ;)

    VálaszTörlés
  3. Üdv!

    Kezdőnek leginkább Vagy a K/Lubuntut, vagy Linux Mintet tudnám ajánlani. Anno annak idején, amikor nekivágtam a Linuxnak, fontos volt, hogy kinézetre hasonlítson a cucc a Windowshoz. Nekem nem tetszett, hogy az Ubuntuban minden fordítva volt és szerintem sok kezdő is így lenne vele. A kezdőnek igenis fontos, hogy legyen (és lent legyen) tálca, legyen (és a bal alsó sarokban legyen )Start menü, az ablak jobb sarkában legyen a bezárás gombja függetlenül attól, hogy ezeknek Linuxban más a neve.
    Ja és majomfogó ugyan de a kezdőnek valószínűleg fontos, hogy lehessen skinelni a rendszert egy nagy halom témával, amit szintén egyszerűen és könnyen meg lehet oldani.

    Ja és még egy fontos dolog. A rendszereket legyen egyszerű telepíteni és a legszükségesebbeket beállítani. Megvallom, a Gentoo-t még felrakni sem sikerült normálisan, nemhogy használni, miközben a LinuxMint, K/Lubuntu telepítés után gyakorlatilag azonnal használható rendszer.

    VálaszTörlés
  4. Linux Mint Xfce Edition
    Ubuntu Gnome

    VálaszTörlés