2016. június 8., szerda

Chalet OS

A Chalet OS az Ubuntun (Xubuntu) alapul, és egy kissé átalakított Xfce felületet használ. Egyértelműen a kezdőket célozza meg ez a szimpatikus szerb disztribúció. Az első bejegyzés a Distrowatch-on 2015 augusztusi, tehát igencsak ifjoncnak számít. A felülete egyszerű és intuitív, jó a hardver támogatása és 5 év támogatást nyújt a felhasználóknak. Használat közben kiderült, hogy vannak még azért hiányosságok, de remélhetőleg ezt a fejlesztők hamarosan orvosolják.

Chalet OS telepítése

A disztribúció honlapja egyelőre egy ingyenes Google tárhelyen van, de ez nem lesz probléma. Tehát a disztribúció megfelelő verzióját letöltheted innen.
Van 32 és 64 bites verzió is. A telepítés gyorsan lezajlott, azonban már rögtön az elején találkoztam egy hibával  miszerint elégtelen a nyelvi támogatás. Valóban, mert a magyar nyelv nem klappolt, de erre még visszatérek. Kb. 10 perc alatt lefutott minden, közben már újabb hibával nem találkoztam.
Csak a szokásos kérdésekkel találkozunk, mint dátum és idő, nyelv és billentyűzet, felhasználói profil létrehozása, stb. Lehetőség van már telepítés közben letölteni a frissítéseket, és  használhatunk harmadik féltől származó alkalmazásokat.











Chalet OS használat közben

Szinte még be sem léptem az asztalra, és megint előugrott a hibaüzenet, hogy elégtelen a nyelvi támogatás. Próbálkoztam a magyar nyelv telepítésével, de érdekes dolgot tapasztaltam. Amikor terminálban rákerestem, akkor ott volt a gnome-hu-base és a többi csomag, nekem mégsem állt át magyarra. Ezen túl kellett lépnem. Ezt a hibát angol nyelvű leírások is említik, tehát nem csak az én készülékemben van a hiba.







A felületre ránézve egyértelműen kiderül, hogy a fejlesztők célja egy Windowshoz nagyon hasonlító környezet létrehozása volt. Az ikonoknál az un. Flat stílus jelenik meg. Az, hogy ez valakinek szép vagy sem, elég objektív. Nekem tetszett.
Összességében aki a Redmondiak operációs rendszeréhez hasonló os-t keres, annak nem kell tovább kutakodnia. 

Meglehetősen sok alkalmazás van alapból telepítve, szinte minden lényeges fönt van amire egy kezdőnek szüksége lehet. Amivel nem találkoztam az a LibreOffice, de azt meg utólag lehet pótolni.











Tetszett a Chalet OS Style Changer, amivel a felhasználói felületet cserélhetjük le a megadott lehetőségek szerint. Van miből választani.




A multimédia kodekek miatt sem kell aggódni, mert szinte mindent le lehet játszani. A Flash (aminek lassan megszűnik az internetes támogatása) és az MP3 biztosan működik.

Rendszeresen megnézem a csomagválasztékot és az alapból engedélyezett tárolókat. Nos, több mint 50 000 csomag érhető el alapból, gyakorlatilag bármit felrakhatunk. Ezen kívül ott vannak még a ppa tárolók és a Wine program a Windows-os csomagoknak.




 Az Ubuntu Szoftver Központ elég pofásan néz ki. Szinte mindent kedve lenne az embernek felpakolni.




Az erőforrás igénye elég csekély, hiszen (üresjáraton) alig használt memóriát és nem terhelte a CPU-t sem.






Beállítások menü




Egy előre telepített rádió alkalmazással a világ több csatornáját elérjük. Jó, hogy témák szerint vannak csoportosítva, így mindenki könnyedén megtalálhatja a neki tetsző adót.






Nagyon hasznosnak találtam a kezdők számára kifejlesztett "Start Point" alkalmazást. Itt különböző témakörökben kaphatunk segítséget, ami valljuk be egy kezdőnek mindenképpen hasznos lehet.




Konklúzió

A Chalet OS ígéretesnek tűnik, azonban most még kisebb hibákkal küzd. Valahogyan kettős érzésem volt amikor rövid ideig kipróbáltam. Egyrészt nagyon szép és áttekinthető a felülete, másrészt borzalmas idegesítő a nyelvi támogatás megoldatlansága. Remélem, ezt tényleg kijavítják egy következő frissítésnél.

Nagyon tetszett a rengeteg elérhető csomag, meg persze az is, hogy már indulásnál is több alkalmazás közül választhatunk. Gondolni kell azokra is, akik esetleg régebbi gépen próbálják használni a disztribúciót. Úgy vélem a Cahelet OS számukra is életképes alternatívát kínál. Főleg azoknak akik esetleg a még mindig használt Windows XP-t váltaná le valamire, és nincs semmilyen specifikus programja ami csak azon fut.

Látszik, hogy a szerbek megdolgoztak ezért a disztribúcióért, és dizájn tekintetében nem panaszkodhatunk rá. Amennyiben azt nézem mennyire lehet kezdőknek ajánlani, akkor én merném javasolni. Talán érdemes még megvárni egy-két nagyobb frissítést, de utána mindenképpen ki kell próbálni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése