2016. február 2., kedd

Bodhi Linux





Belekóstoltam egy kicsit a Bodhi Linuxba. Ezidáig még nem hallottam túl sokat róla, így érdekelt mit tud. Nos, ez egy Ubuntu alapú disztribúció. Asztali környezetnek a Mokshat használja, ami pedig az Enlightement-17-en alapul. A fejlesztők célja egy könnyen használható fürge rendszer létrehozása volt. Elérhető 32 és 64 bites verziókban. Az erőforrásigénye nem túl nagy, így régebbi gépek tulajdonosai is kipróbálhatják. Mindig az aktuális LTS kiadásra épül.
Az ajánlott minimum:

  • 1 GHz processzor
  • 512MB RAM
  • 10 Gb tárhely

Bodhi telepítése


Miután letöltöttem a lemezképet innen:http://www.bodhilinux.com/download/ elindítottam a Live rendszert majd a telepítőt.




A telepítő meglehetősen puritán. Olyan mint az egész rendszer. Semmi reklám, semmi extra. Aki szeretné, az olvasgathatja a kiadási megjegyzést.  


Ahogyan fentebb említettem, beéri kevéssel is. Itt 4 Gb tárhelyet és internetet kér. 


A telepítés típusánál a teljes lemez felhasználását választottam. Még mielőtt telepítenénk egy figyelmeztető ablak láthatjuk mit és hová rak a rendszer. 



Az időzóna stimmel, Budapest a jó hely. 


A billentyűzet kiosztása ugyan magyar, azonban a rendszer nyelve angol marad. Legalábbis én a telepítőben nem találkoztam nyelv választási lehetőséggel. 


Tehát itt is angolul kérdezi meg kik is vagyunk. Meg kell adni a nevet, felhasználónevet, jelszót. Választhatjuk a Home mappa titkosítását és pl. az automata logint.


A telepítő a szokásos néhány perc alatt végigfut. 

Bodhi használat közben


Egy kis animáció és már használhatjuk a rendszert. Hasznos a web alapú kezdőképernyő. Itt böngészhetünk a különböző témák között. 




Böngészőnek nem a leggyakoribb Firefoxot vagy Chromiumot használ a Bodhi ,hanem a Midori.  


Az asztal egysíkú háttrét csak a Bodhi logó töri meg. A jobb alsó sarokban van egy hatalmas kikapcs logó, mellette az óra és a virtuális asztalok "gombjai". A Bodhi "Start" menü mellett a Midori ikonja lapul.

A menü nincs túl bonyolítva. A felület angol nyelvű, de azért meg lehet találni a lényeget.  Aki megszokta a Unity-t vagy a Cinnamont annak ez nagyon furcsa lesz. A menü jobb klikkel előhívható bárhol az asztalon.
Nagyon kevés program van előre telepítve, pl. nincs LibreOffice vagy éppen Gimp. Elindulni elég, de pótolni kell a hiányzó dolgokat. Puritánság a köbön. A programok nagyon gyorsan elindulnak, szinte semmi késlekedést nem tapasztaltam. Fotós alkalmazásnak ephoto, multimédia nincs, játék nincs, irodai csomagnak mindössze az ePad Szövegszerkesztő.







A Bodhi csomagkezelője nem a megszokott Synaptic. Valamiféle webes alapú csomagkezelőt használ amit Appcenternek neveztek el. A kategóriák mintha valamiféle weboldalra mutató linkek lennének. A használatával szerencsére nincs gond.




Frissítésből elég sok van, érdemes mindenképpen ezzel kezdeni a munkát, ha valaki éles rendszernek telepíti. Itt sem vitték túlzásba a dizájnt.




A beállítások menüben a fenti sorban lévő ikonokra kattintva tudunk váltani az egyes kategóriák között. Ez az elrendezés áttekinthető, nem lehet benne elveszni.




Van lehetőségünk különböző kisalkalmazásokat telepíteni.




Zárszó


Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a fejlesztők kiknek szánták ezt a disztribúciót. Azt kell mondjam annak akinek régi gépe van és szinte csak böngészésre használja meg esetleg szövegszerkesztésre. Ez utóbbira is talán jobban megfelelnek az online megoldások. Egy egyszerű táblázatot vagy levelet azzal is össze lehet dobni.

A külseje ugyan puritán, de mint tudjuk a különböző asztali környezeteket elég jól fel lehet dobni témákkal, kisalkalmazásokkal, háttérképekkel. A variációk száma szinte végtelen. A Bodhit sem kell leírni teljesen.  

A linux disztribúciók sokaságában az a jó, hogy van választási lehetőségünk. Itt megkapjuk a stabilitást, a hosszan támogatott asztali környezetet. Aki nem multimédiás dolgokra használná hanem csak a világháló elérésére, annak tökéletesen megfelel. Még mindig emlegetni kell a már régóta nem támogatott Win XP-t. Voltak már ugyan korábban is disztribúciók amelyeket ajánlottam helyette, most a Bodhit is merem ajánlani. Ha semmi mást nem nézünk csak a biztonságot akkor már megéri váltani.
 

1 megjegyzés:

  1. Én is feltettem próbaként, elég fura a Moksha, de meg lehet szokni. Viszont arra nem jöttem rá, hogyan lehet az ikonokat kipakolni az asztalra?
    A magyarosítás is sikerült.

    VálaszTörlés