2016. február 5., péntek

Hogyan alakíthatod át Ubuntu telepítésed rolling release módba?

Megjegyzés: Az alábbi cikkben leírtakat mindenki csak saját felelősségére próbálja ki, mert adatvesztéssel vagy a rendszer összeomlásával is járhat!

Érdekes dolgot ír a cikk. Nem kevesebbet állít, mint hogy az Ubuntut "rá lehet venni" arra, hogy rolling kiadásúvá váljon. Lássuk.

Miért csináljuk ezt?


Az Ubuntu felhasználóknak két lehetőségük van a rendszerükkel kapcsolatban. Akár választhatják a "standard" kiadást amikor hat havonta újabb kiadást kap, vagy választhatja a legutóbbi LTS kiadást, ami öt éven keresztül biztonsági frissítéseket és támogatást nyújt. Az elsővel az a probléma, hogy évente kétszer meg kell ejtened a nagy frissítést, míg az utóbbinál meg az a probléma, hogy nem kapsz nagyobb frissítéseket.

Szerencsére van egy harmadik lehetőség, ami ugyan nem hivatalos és még tapasztalatlan felhasználóknak sem bonyolult a kivitelezése. Ez egy lehetőség, hogy átalakítsuk meglévő Ubuntu kiadásunkat gördülővé, és így elfelejthetjük az újabb kiadásra frissítést, míg mégis megkapjuk a legújabb szoftver verziókat kötöttségek nélkül.

Vannak kockázatok?


Igen, vannak. Annak érdekében, hogy rábírjuk az Ubuntut a gördülő kiadásra, engedélyeznünk kell a fejlesztői szoftvercsatornákat, melyeket általában a fejlesztők, fordítók és a hibajelentő önkéntesek használnak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb szoftver amit használni fogsz tesztelés alatt áll, hibák fordulhatnak elő a konfigurációtól és a hardver beállítástól függően. Azonban az Ubuntu fejlesztői kiadásait tesztelik a stabilitást illetően, így azért meglepően jól működnek.

Hogyan csináld?


A cikkíró az Ubuntu 15.10 kiadását használja.

Előkészületek:

  • mindent le kell menteni a merevlemezről ami fontos számodra
  • távolíts el minden ppa tárolót a ppa-purge paranccsal
  • távolítsd el a proprietary grafikus kártya meghajtókat
  • indítsd újra az Ubuntu rendszert
 A ppa tárolókat grafikus úton is eltávolíthatod a Szoftver és Frissítések eszközzel. Csak ki kell jelölni és az eltávolít gombra kattintani.




Újraindítás után indítsd el a terminált és írd be a következőket:

sudo sed -i 's/wily/devel/g' /etc/apt/sources.list





Ez a parancs megváltoztatja az alap 15.10-es rendszeredet fejlesztői verzióvá. A képen láthatod hogyan változnak meg a források az eredetiről a fejlesztőire.



Ezután írd be a terminálba a következőket:

sudo apt-get update

és

sudo apt-get dist-upgrade

Nyomj Y vagy I gombot és a rendszer megkapja a frissítéseket.




Ezek után már hozzáadhatod a ppa-kat amiket szeretnél, és az utolsó két parancs használatával megkapod a legfrissebb alkalmazásokat. Többé már nem kell cserélni a ppa-kat, mint ahogyan új Ubuntu verzió esetében ezt meg kell tennünk.

Tudnivalók


1. Alapesetben az Ubuntu szerverek a hozzád legközelebb esőre vannak beállítva a terhelés megosztása miatt. A mi esetünkben ezt problémát okozhat, tehát amennyiben a standard Ubuntut átállítod gördülőre, akkor ne felejtsd el átállítani a szervert a fő szerverre a Szoftver & Frissítésekben.


2. A fejlesztés ha hónapjában a szotver csatornák neve "Pre-Release" és "Unsupported" marad. Emiatt előfordulhatnak hibaüzenetek amikor frissíteni próbálsz, ki tudod iktatni a szoftver forrás a korábban már említett Szoftver & Frissítés programmal amennyiben még automatikusan nem kerültek tiltás alá.


3. Néha olyan hibák is felléphetnek amik nem engedik a frissítést. Az alábbi parancs talán segít ennek megoldásában:

sudo apt-get -f install

és

sudo apt-get -f dist-upgrade 
 
Forrás:
https://www.howtoforge.com/tutorial/ubuntu-rolling-release/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése