2016. január 3., vasárnap

Deepin- Gyönyörűség Kínából

A kínaiak kitettek magukért. Egy meglehetősen szép és jó disztribúciót hoztak létre. Készítettek már egy párat, volt ami nem vált be annyira, de ez talán változást hoz. A Deepin az ubuntun alapszik. A fejlesztők célja egy könnyen kezelhető, elegáns és gyors operációs rendszer létrehozása volt. Az asztali környezet nem a megszokott KDE, GNOME vagy éppen Cinnamon. A Deepin a saját DDE (Deepin Desktop Enviroment) asztali környezetet hozta létre ami a HTML5-ön működik. Saját szoftverei vannak, mint pl. DMusic, vagy DPlayer, stb. Könnyű telepíteni és kezelni is. Widows helyett is megállja a helyét mind az otthoni mind a céges környezetben.


Deepin 15 telepítése


Aki szeretné kipróbálni a disztribúciót, annak először le kell tölteni a Deepin lemezképet. Beszerzhető innen: http://ftp.ubuntu-tw.org/mirror/deepin-cd/15/final/deepin-15-amd64.iso

Live módot nem találtam, rögtön a telepítést lehetett csak kiválasztani.


A nyelvek között elég sok fel volt sorolva, szerencsére hazánk ékes nyelve is megtalálható a felsorolásban.


Mivel szokás szerint virtuális gépben próbáltam ki a rendszert, figyelmeztetett erre a "problémára". Hozzáteszem semmiféle problémával nem találkoztam a rövid használat alatt.


A billentyűkiosztás alapból angol, az ikonra kattintva tudjuk magyarosítani.


A telepítésnél két lehetőségünk van. Vagy rábízzuk magunkat a rendszerre és "letúr" mindent a merevlemezről és rápakolja a Deepint, vagy mi magunk vesszük kézbe a gyeplőt. Ebben az esetben manuálisan kell a particionálást elvégezni. Az éles telepítés előtt még figyelmeztet a rendszer. Amit egy másik cikk hiányosságként felró, hogy nincs mappa titkosítás, nincs LVM és az egyéb extrák melyek máshol megtalálhatók. Én úgy vélem a fejlesztők csak a nagyon kezdőkre gondoltak, akiknek talán zavaró lehet a túl sok lehetőség. A felhasználói fiók létrehozásánál csak nevet, felhasználónevet és jelszót kell megadni.A telepítő kissé egyhangú volt. Mindig ugyanazt a három képet mutatták a felirattal. Talán több marketing szöveg belefért volna. Azt nem lehetett nem észrevenni, hogy a telepítőben látható gép erősen hajaz az almás asztali gépekre.Deepin használat közben


A telepítés gyorsan és gond nélkül lefutott. A bejelentkező ablak háttere a csillagos ég. Jobbra lent található a "kikapcsolás" gomb és a Deepin logó. Itt -más disztribúciókkal ellentétben- nem lehet asztali környezetet váltani, mert csak a DDE elérhető.Belépés után ugyanúgy a csillagos égbolt fogad bennünket alul a dock barral. Az ikonok fölé helyezve az egeret kiírja a nevét, funkcióját. A dock testre szabható, tehát annak sem kell aggódni amiatt akinek nem tetszik ez a felsorolás. 


A rakéta ikon a "Start menünek" felel meg. Nem a szokásos listát látjuk, hanem egymás alatt és fölött elhelyezkedő ikonokat. Az ikonok szépek, jól kidolgozottak, egyediek. Néha megjegyzem, hogy talán lehetne alapból több alkalmazás előre telepítve, de az induláshoz ennyi is megteszi. Ez igaz a Deepinre is. Több virtuális asztal közül választhatunk, ami természetesen nem új funkció.


Saját mappák.


A Deepin szoftver bolt sem a megszokott Synaptic. Minden egyes alkalmazásnak hatalmas indítóikonja van. Bal oldalon a listába rendezett miniatűr ikonok között lehet váltani az egyes témakörök között. Az ember ilyenkor kedvet kap szinte mindent feltelepíteni.

Deepin Zene. Minimalista külső, de valószínűleg jóval több van a motorháztető alatt.

Deepin FilmA beállítások menü sem a máshol megszokott kinézetet és felépítést követi. Természetesen az erősen szubjektív, hogy kinek jön be az új fajta kinézet és felépítés. Jobb oldalt felugrik egy nagyobb oszlop kis ikonokkal.


Egy ikonra kattintva megint változik egy kissé a kép. A színekben a fekete és a kék dominál. Jó párosítás. Szinte mindent el tudunk innen érni.
Erőforrások terén nem viszi túlzásba a Deepin. Legalábbis alapjáraton elindított alkalmazás nélkül. Ez a közel 600 mega teljesen átlagosnak mondható.Az irodai programcsomagoknál nem a szokásos LibreOffice van telepítve, hanem a WPS Writer, stb. Talán azért mert ez sokkal jobban hasonlít külsőre a sokak által megszokott MS Office-ra.Összegzés


Igaz, szokás szerint csak rövid ideig teszteltem a Deepint, azonban így is pozitív élményeket szereztem. Nagy piros pont a fejlesztőknek azért, mert gondoltak a kezdő felhasználókra és így alkották meg a disztribúciót. Nem kérdez sokat a telepítő, csak az alapokat kell megadnunk és már használhatjuk a rendszert. Másik jó pont mindenképpen a külső. Talán nem az a legfontosabb, hogy másoltak-e valamit, hanem a végeredmény. Használat közben is a szemet gyönyörködtető ikonok és alkalmazások viszik előre az embert. A programok gyorsan és hiba nélkül indulnak. Nem találkoztam fagyással vagy más elakadással. Igazán jól összerakott disztribúciónak tűnik.

Azt kell mondjam ilyen rendszeresen szívesen dolgoznék a munkahelyemen is, igaz ehhez a rendszergazdáknak azért lenne egy-két szavuk... :-)

2 megjegyzés:

 1. Üdv!
  Telepítettem HP Laptop-ra, Linux Mint Debian 1 Cinnamon mellé. Nem enged belépni, wrong password miatt! Nem értem!
  Segítség!!!

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Elsőre nem tudom, mert én csak virtuális gépben használtam egy alkalommal. A képernyőképek szerint be tudtam lépni. De rákerestem a hibára és elsőre ezt dobta: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=deepin+OS+login+problem

  VálaszTörlés