2014. március 11., kedd

XP helyett- Linux Mint Cinnamon 16

Ezt a disztribúciót már bemutattam korábban, azonban most kissé más nézőpont szerint közelíteném meg. Azt sokan tudják, hogy áprilisban lejár a Windows XP támogatása. Emiatt is indítottunk egy bejegyzést, ahol kaptunk ötleteket azzal kapcsolatban, hogy mit lehetne a régi vasra pakolni. Melyik disztribúciót.
Terveim szerint néhány disztribúciót górcső alá vennék.

Habár a blogot többségében aktív linux felhasználók olvassák, ez most tényleg a kezdőknek szól.

Az első disztribúció a Linux Mint Cinnamon lesz. Vágjunk bele!

Linux Mint Cinnamon 16 telepítése


A legelső dolog, hogy be kell szerezni a disztreibúció lemezképét és kiírni DVD-re. Mivel én most virtuális gép alatt dolgozom, így ettől eltekintettem. Egyébként innen szerezhetők be a lemezképek.
Betöltés után láthatóvá válik az asztal. Azt tudni kell, hogy a legtöbb linux disztribúció un. Live üzemmódban is kipróbálható. Ennek az a lényege, hogy a lemezről tölti be az operációs rendszert, de nem nyúl a merevlemezen lévő dolgokhoz.









Itt rákattintottam az "Install Linux Mint" ikonra. Ezzel elindult a varázsló.
Első lépés a nyelv kiválasztása.



Ezt követte az alapkövetelmények ellenőrzése. Még telepítés előtt érdemes létrehozni az internetkapcsolatot, hogy azzal már ne legyen gond a későbbiekben.



Itt kell egy kicsit figyelni. A virtuális gép miatt nekem megfelelt a teljes lemez letörlése és a Linux Mint telepítése. Aki pl. valami mellé telepíti, annak bizony fel kell osztania a lemezt előtte.



Telepítés közben meg kell adni az időt, a lokalizációs helyet, a billentyű kiosztást.




A felhasználói fiók létrehozása is lényeges. Célszerű olyan jelszót megadni, ami kis és nagy karakterbőll, illetve valamilyen számból áll. Ne a neved és a születési időd legyen. Aki csak otthon és többnyire egyedül használja majd a gépet, az választhatja az automatikus bejelentkezést is. Több felhasználónál célszerűbb, ha mindenkinek saját fiókja van.



Ezután még fut egy darabig a telepítés.




A folyamat végén tesztelheted tovább a rendszert, vagy újra is indíthatod a gépet.




Linux Mint Cinnamon 16 használat közben.


Újraindítás után birtokba veheted a friss és ropogós (és vírusmentes) disztribúciót. Szerencsére rengeteg jó leírás és fórum van, ahol segítséget kérhetsz, ha elakadsz. A menü erősen ismerős lesz valahonnan. :-) Ezzel szerintem nem lesz gond.



Linux alatt nincs MS Word, de van helyette LibreOffice. Ez alapvető szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatokra bőven megfelel.



Aki szeretne Windows programot futtatni linux alatt, az próbálkozhat vele. A Wine programmal emulálni lehet az MS környezetet, és futhanak rajta a programok. Persze nem minden. Itt további információk érhetők el.


Természetesen van lemezíró program is. Ebből sokfajta létezik linux alatt. A legjobb ezek közül a K3b. Szerintem.



A GIMP-el (pilótavizsga után) lehet képeket szerkeszteni. Elég nagy a tudása, közelíti a Photoshop-ot.



Alapból van flash videó lejátszás. Nem kell hegeszteni és telepítgetni pluszban.



Képnézegető alkalmazás. Ez is csak egy a sok közül.



Talán az egyik legfontosabb, a csomagkezelő. A Linux Mint több mint 43000 telepíthető csomaggal rendelkezik. Ha nem tévedek, akkor a linux disztribúciók között ez a legnagyobb. Gyakorlatilag minden van, és szinte minden Windows programra létezik valamilyen alternativa. Legalábbis sokmindenre. A tárolók még bővíthetők, így több csomag is elérhető lehet.



Talán a VLC-t nagyon nem kell bemutatni. Mindenféle zenei és videó formátummal megbírkózik. Külön kodek nem kell hozzá.



A frissítések telepítése is egyszerű. Újraindítani a gépet szinte soha nem kell frissítés után. Dolgozhatsz nyugodtan tovább. :-)



Csak egy érdekesség, és talán szükség lehet rá az "menta nagyi". Internetet lehet vele szűrni. 



Összegzés


A Linux Mint az elmúlt években sokat fejlődött. Mára talán az egyik legkedveltebb linux disztribúcióvá vált. Ennek megvan az oka. Rendkívül könnyű telepíteni és használni. A csomagválasztéka hatalmas.
Nagyon jó mögötte a közösség.

Kezdőknek egyértelműen javasolni tudom. A fejlesztők gondoltak a gyerekekre is, mert játékok is elérhetők. Wine alatt Windows játékok is futhatnak.
Jómagam is ezt a disztribúciót használom nagy megelégedettséggel.

Minden XP használónak nagyon komolyan el kell azon gondolkodni, hogy mire vált. Mert váltani kell. Jelenleg egy Win8+Office 2013 együtt cirka 70 000 Ft. Ilyen kiadás mellett már érdemes elgondolkodni a nyílt forráskódú szoftverek használatán. A linux már nem az ami volt régen. Szinte next next-é vált a telepítése. Nem kell külön kodek és az internetkapcsolat létrehozása sem ördöngösség.

A Linux Mint -véleményem szerint- egyesít magában mindent ami jó a linuxban. A biztonság terén sincs probléma. Tűzfal alapból van, a nagyon aggódó felhasználók akár víruskeresőt is telepíthetnek.

Úgy vélem érdemes egy esélyt adni a Linux Mint-nek vagy akár más disztribúciónak is. Mert lesz folytatása ennek a cikknek.

Nem érdemes kockáztatni a géped biztonságát egy elavult operációs rendszer miatt. Tört Windows-al meg semmiképpen sem. Mert hát "Linux. Think free!"

29 megjegyzés:

  1. +1

    Én is ezt használom az asztali masinán.Igaz, ha majd kijön az elementary os isis, akkor lehet hogy majd elcsábulok.:)

    VálaszTörlés
  2. az elementary os már letölthető, ha egy és ua arról a disztróról beszélünk :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. "Linux alatt nincs MS Word, de van helyette LibreOffice. Ez alapvető szövegszerkesztési és táblázatkezelési feladatokra bőven megfelel."
    Kicsit pontosítanék. A LibreOffice egy professzionális irodai alkalmazás, amivel nem csak az alapvető feladataok végezhetők el, hanem komoly kiadványok, prezentációk, stb készíthetők vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos, valóban csak a két alapfunkciót említettem. Az átlag felhasználó ezeket használja a leggyakrabban. Köszönöm!

      Törlés
  5. ez a HP gyermek mit írt , hogy el lett távolítva ??

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is az elementary OS a befutó.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!Érdeklődni szeretnék hogy a fent említett Linux Mint Cinnamon 16 használata irodában mennyire megengedett?Mivel nekem jogtiszta kell a gépre.Vagy tudtok valamit ajánlani az XP helyett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó!

      Minden Linux disztribúció jogtisztán használható a gépeken. Vannak kereskedelmi verziók, melyekhez jár támogatás, azokat meg kell venni. A Linux Mint-be a NAV sem köthet bele.
      Természetesen lényeges szempont az is, hogy ha van, akkor a rendszergazda mit enged meg a gépekre és mit nem.

      Törlés
    2. Kedves Ragazzo! Köszönöm a tájékoztatást.Nincs rendszergazda épp azért kérdezgetek mert nekem kell megcsinálnom a telepítést.Az outlook levelezést használok és az exel fájlokat kell megnyitnom amiket a widows 7-ről küldenek.

      Törlés
    3. Laci nagyon jól írta a dolgokat. Az Outlook helyett jó a Mozilla Thunderbird és valóban ott a LibreOffice is. Árnyoldala a dolognak, hogy főleg Excelnél lehet olyan, ami nem pont úgy jelenik meg, mint egy Office 2013 alatt. Megnyitni mindent meg tud, és menteni is lehet az új office formátumokba, Meg kell nézni a magyar nyelvű Libre Office honlapot is.

      Törlés
  8. Kedves Anikó!

    Kicsit szeretnék " beleszólni " a beszélgetésbe amit Ragazzoval folytatott.
    A Linux Mint egy teljesen ingyenes disztribúcio :

    Operációs rendszerekkel kapcsolatban a disztribúció (más néven distro vagy disztró) szó alatt egy gondosan egybeválogatott, általában rendszermagból és felhasználói programok csomagjaiból álló terjesztést értünk.

    Ezen fogalmakat találtam a már megszokott wikin, ami mindent megmagyaráz :)

    A levelezéssel nem lesz gond szerintem, hiszen a LIBRE OFFICE , ami egy nagyon jó és komplett irodai csomag, simán kezeli az EXEL kiterjesztésű fájlokat.
    A telepítéssel sem lesz gond, mivel felhasználó barát, így könnyebb a telepítés. ( annyit szeretnék ideírni, hogy ha nem telepítettél még linuxot, akkor a telepítés kicsit " fura" lehet, de segítünk amiben tudunk, főképp a root, swap, home partíció lehet a " gond ", anno nekem is ezek voltak, maga az alap kezdés, de kis segítséggel, utána nézéssel, minden pótolható. :) )

    Nem fog csalódni, én ezt mondom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László!
      Köszönöm az információkat.Még nem telepítettem linuxot,ezért is kíváncsiskodok annyit.Mire figyeljek a telepítésnél?Illetve fentebb olvastam azt is hogy telepíteni lehet úgy is hogy az XP-t közben törli le?

      Törlés
  9. Kedves Anikó!

    A telepítésnél, a kiosztásra kell odafigyelni, 3 " rész" particiót kell beállítani linux alatt, a SWAP, ROOT, HOME. ( természetesen olyan is létezik , hogy az egész lemez területet felhasználja így nem kell " bajlódni" a felosztással, ennek csak annyi a " bökkenője" , hogy az egész területet felhasználja, így ha " történik" valami a merevlemezzel , csak adatmentés formájában lehet tovább haladni, vagy ha netán, el akarja menteni a dolgait külön partícióra, akkor ez nem lesz lehetséges, mármint az egész lemezterület felhasználásával.

    De hadd mondjam el, egy linuxot egyszer kell feltelepíteni, beállítani, frissíteni...........segíti az ember élete végéig :).

    Egy kis példa, ha mégis fel kellene osztani a merevlemezt:

    SWAP : ezt a beállítást mindenféleképpen kell használni linux alatt, hiszen ezen fájlból lapoz ha a memória megtelne.
    a méretét általában mindig az adott gépezet memória felhasználásával adjuk meg. PL: teszem fel 1 GB RAM van a gépemben, akkor 1024 MB-ot fogok adni a SWAP partíciónak.

    ROOT: ezen partíció a legfontosabb, hiszen ez kezeli az egész linux " elemét", a root az a felhasználó aki " mindeható " a rendszerben, ő a "felügyelő", hogy nehogy rossz dolgokba kotorásszon az ember bele. :)

    HOME: ez az a a terület, ami a megmaradt szabad területet fogja kezelni, a már meglévő merevlemez megmaradt értéke.

    Megjegyzés: én általában nem osztok ki HOME partíciót automatikusan ROOT-ként állítom be, de akkor nem szabad elfelejteni a ROOT jelszót, nehogy galiba legyen. :)

    A felhasználóbarátabb linuxoknál, pl: linux mint, ubuntu, mageia, ezeknél egyszerűbbek a beállítások telepíéshez, ill. a linux mint , ubuntu, meg az ubuntu alapúak, szépen WUBI-ból is képesek windows mellé települni , minden nehézségek nélkül. :)

    A Windows XP-t meghagyhatja, de ha már új rendszert " alakít" menjen lefele a régi rendszer, természetesen, mindent töröl a merevlemezről, igy nem lesz gond. :)

    Fontos még megjegyeznem: NTFS, azaz windows kiosztású partíciókat képes-tud kezelni a linux de alapvető kiosztásban NINCS NTFS fájlrendszere telepítéskor.!
    Általában EXT4-et használunk, megbízható, biztonságos!

    Ennyit dióhéjban, ha valami gond-probléma merülne fel, itt vagyunk szívesen segítünk! :)

    VálaszTörlés
  10. Hali!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni. Gondoltam egy merészet és feltelepítettem a linux MINT 16 -ot. Csak egy jól működő rendszert szerettem volna, amit nem kell nagyon buherálgatni, de rögtön az elején belefutottam egy problémába. Már 2 napja próbálok valami megoldást találni arra, hogy az ATI 9800xt kártya driverét fel bírjam rakni. Első linuxos próbálkozásom, ezért nagyon hálás lennék, ha valaki nagyon szájbarágós módszerrel elmagyarázzná, hogy mit kell tennem. Köszönettel, TaZo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az a nagy helyzet, hogy úgy általában a linux jobban szereti az Nvidia hardvereket. Persze valószínűleg az ATI sem bukta. Őszinte leszek, én sem tudom. Mindenképpen a guglival kezdeném.
      https://www.google.hu/#q=ati+9800+drivers+for+linux

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  11. ...Hát...köszi.....ezt próbáltam, de nem sikerült zöldágra vergődnöm.... nem akarok én semmi telepítésbe kezdeni, de pl a youtube-os dolgokat nem tom megnézni, mert csak egy fehér "kép" van a videó helyett... amennyit kibogóztam, ezt pont a helytelen video driver okozhatja. Vagy nem? közben feltettem az operát és az meg azt írja ki, hogy a "shockwave flash összeomlott". A VLC viszont működik. Sajnos nem ismerem a linuxos dolgokat, de igazán nem is akartam annyira mélyen belemerülni, így is elég sok időt vett el, csak egy jól működő barátságos megbízható rendszert szerettem volna. Sajnos egyelőre nem így van :(

    Üdv, TaZo

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Bocsánat a törlésért, kicsit benéztam a mondataimat. :)

    Üdvözlet Tazo!
    Nézegettem a " probálgatásokat", de úgylátom , hogy az ATI valoban nem a " kedvence" a linuxnak.
    Azzal, hogy most " bebuktál" egy rendszerrel, nem lehet levonni a konzekvenciát.
    Próbáld meg a Linux Mint 15- ös verziot Olivia névre hallgat.
    Vagy esetleg más disztribúció feltelepítésével ,vagy válaszd a windowst és nem lesz gond, de egyből ne szidjunk valamit, ami nem sikerül elsöre.

    :)

    VálaszTörlés
  14. Egy kis megjegyzés még...

    Általában mindig egy jól működő rendszert akarunk, amit ugye nem kell buherálni.
    Ha már egy kis probléma adódik, legyintünk, idegesek vagyunk, szidjuk amit kell.!
    Nem hiszem,hogy ez a megoldás hosszútávon kifizetendő, de gondoljunk csak bele, hogy windowséknál is vannak problémák, sőt! a rendszerösszeomlást még akkor nem is említeném.

    De nem kenyerem egyik rendszer oltása sem!

    Egy kis odafigyeléssel, olvasgatással..csodákra lehetünk képesek!

    Ne adjuk fel , elsőre! :)

    VálaszTörlés
  15. Kedves László!

    Köszönöm a választ. Szeretném megjegyezni, hogy nem célom felmagasztalni vagy leoltani egyik rendszert sem. Ha ez jött le, akkor elnézést kérek, viszont szeretném elmondani az én meglátásaimat:

    1. Úgy gondolom, hogy ha egy cikk arról szol, hogy az xp egyik alternatívája, akkor az egyszerű mezei "júzer" azt várná el, hogy hasonlóan egyszerű dolga lesz , mint a már megszokott rendszerén, főleg, ha ez jön le a cikkből is.

    2. úgy gondolom, hogy ha -ha nem is ebben a cikkben, de egy másikban igen- megemlítik, hogy "nyugodtan írj, ha gond van segítünk", akkor az egyszerű mezei "júzer" azt várja el, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező szóban forgó rendszert használók szívesen megosztják azt a tudást, amivel a probléma orvosolható.

    3. Úgy gondolom, hogy ha valaki kezdő a szóban forgó rendszer ismerkedésével, és egyelőre nem szándéka mélyen beleásni magát a rejtelmeibe, viszont csak internetezni, filmet nézni, esetleg irodai alkalmazásokat használni szeretne, akkor nem szeretne órákat-napokat eltölteni azzal, hogy valahogy működésre bírja a rendszert.

    4. úgy gondolom, hogy ha már a cikk arról szól, hogy alternatívája egy rendszernek a régi gépekre is, akkor ne arról szóljon, hogy "cserélj hardvert", hanem arról, hogy " itt van egy rá illő driver"...

    5. és legutolsó sorban.... ha az ember idejön kérdezni, akkor miért egyszerűbb elküldeni, hogy keresse meg a problémájára a megoldást millió-egy - nagy többségében- idegen nyelven írt érthető vagy érthetetlen leírásból, mint hogy egyszerűen leírni, hogy mi a megoldás, vagy ha ez egy gyakori kérdés és van rá jól leírt MAGYAR megoldás, akkor egyenesen oda irányítani??? Sajnos ezt több helyen, fórumon tapasztaltam és ez nagyon tud bosszantani... de lehet hogy ezzel csak én vagyok így és rosszul látom a magyarok hozzáállását a segítséghez?


    Bocsánatot kérek, ha egy kicsit off voltam, vagy valakit megbántottam, de úgy gondolom, így érthető, hogy miért ment el a kedvem az egésztől, főleg, hogy a válaszok alapján nekem az jött le, hogy " tanuld meg a rendszert az alapoktól sok-sok szabadidőd beleölésével, még ha nem is érdekel olyan mélységekben az egész,mert csak használni szeretnéd, és ha ez nem tetszik, akkor ott a vindóz..... amiről éppen váltani szeretnél..."


    Ha ezek után mégis van valami általam is érthető, jól dokumentált megoldás, szívesen venném, hogy ne csak bosszankodás, hanem örömem is leljem ebben a számomra új rendszerben.

    Köszönöm, hogy elolvastad a kicsit bőre sikeredett hozzászólásomat, mély tisztelettel, TaZo

    VálaszTörlés
  16. Üdvözlet Kedves Tazo újra!

    Akkor elmondanám a kis mondokám, én is :)

    Az elözö hozzászolásom nem hiszem ,hogy támadólagos lett volna számodra, ám ha annak vetted bocsánatod kérem, nem nehéz szó ,le tudom irni.

    A következő dolog amiröl írnék neked, a " juzer " dolog amit emlitesz mondataidban.

    Tudod a probléma ott kezdödik, hogy anno microsofték jól megcsinálták, hogy pár kattintással el van intézve minden, ez rendben is van egy ideig, ám a linux egy " más" világ,

    bár nem nehezebb mint egy windows, ki lehet ismernie az embernek magát, nagyon sok jó kis hasznos program van linux alatt is amit bőven jól használható, és sem a telepytésük

    sem a futtatásuk nem okoz különösebb nehézséget.

    Kb 1 éve foglalkozom linuxal, disztribúciok " nézegetsésével", de azt hadd jegyezzem már meg, hogy még időtöltésnek is kiváló, egy-két dolgot magamtól felimserni,

    sikerélménnyel tölt el ha valamit megoldok, úgy ahogy szerintem az életben is teszi az ember, próbálgatom, figyelem mi lehet a hiba , éehetetlen nem létezik.

    Ha megnézed az én bejegyzéseimet pl, több disztribúcio le van szépen -igaz kis informácioval - írva, amiböl szerintem aki ezt a blogot követi tud szemezgetni.

    A Te problémádra visszatérve, minden megoldható, de azt, hogy teljes egészében választ kapj a problémádra, az még a másik tábornál sem mindig sikerül szerintem.

    Erre írtam azt, hogy ha esetleg nem tetszik amit fel akarsz tenni, van rajta kívül több amivel jelen esetben TE jobban boldogulnál. ill- ha már ugy is netezel, olvasol,

    figyelmedbe ajánlom más blogok iroját is, amiben alapoktol kezdve leírnak sokmindent.

    Azt ,hogy TE hogyan gondolod, hogy most hip - hop minden sikerül egyböl....az szerintem senkinek sem megy :).- hip-hop nekem is repültek a dvd-ék mert felmérgeltem magam, aztán

    lenyugodtam és folytattam tovább.

    A lényeg amit kiakartam hozni, aki ezzel a témával akar foglalkozni az elindul egy szálon aki meg nem, az a maga módja szerint ott marad ahol lenni szeretne, ebben semmi

    lenézés vagy alternativa nem volt, mindenki szíve joga azt tenni amit akar, és azért mert mondjuk nem vagy haladó linuxos, - ahogy sok ember itt nem az szerintem- magamat is

    beleértve nem kell elkeseredni már az elején.:)

    UI: sajnos az irás mésképp jön le mint egy élő beszélgetés.

    Tisztelet!

    VálaszTörlés
  17. Kedves László!

    Nem éltem meg támadólag a hozzászólásodat, csak kicsit rosszabb napom volt, de sajnos a problémám nem oldódott meg se így se úgy. Teljesen igazad van, hogy az írás és az élő beszélgetés másképpen jön le, ebben abszolút egyetértek.

    Na de.. nem akartom szét offolni a topikot, viszont azt fontosnak tartom még elmondani, hogy szerintem az, hogy a linux annyira nem terjedt el a nagyközönség használatában, az annak tudható be, hogy ha valami nem működik rendesen, akkor komoly hozzáértés szükséges a problémák megoldására, és erre egy átlagos felhasználó nem vállalkozik. Én vállalkoznék, csak nem tudom hogyan kezdjek hozzá, anélkül hogy mélyen bele kellene tanulni az egészbe. Úgy gondoltam, hogy felrakok egy rendszert, használom és idővel megbarátkozok vele és lassan-lassan csak bele fogok a mélyebb rétegekbe is bonyolódni, ha már érdekessé válik számomra is, viszont amikor rögtön olyan probléma lép fel, amivel nem tudok mit kezdeni, igencsak megtöri a lelkesedést.

    Itt arra gondolok, hogy az én esetemben, mit kell tennem ahhoz, hogy leszedjem (le kell-e egyáltalán?) a meglévő drivert, hogyan tegyem fel a másikat, ha az nem jó, hogyan távolítsam úra el...mert igazán, próbálgattam, csak nagyon vaktában az innen-onnan olvasottaknak megfelelően, de a helyzet nem változott, ezért nem tudom, hogy egyáltalán amit eddig csináltam az igazán okozhat egyáltalán változást, vagy éppenséggel azért nem történt semmi, mert nem jól csináltam a dolgokat. Ezért kértem, hogy valaki,ha lenne olyan kedves szájbarágós módszerrel magyarázza el, hogy mi ennek a folyamata. Igazán leszedtem több disztribúciót is (itt is kérdés, hogy mindegyik disztribúcióhoz saját videó driver tartozik, vagy van olyan ami linuxos és mindegyikhez jó? mert ez sem egyértelmű számomra) , amiket fel is telepítettem, de sajnos mindegyikben ugyan abba a hibába ütköztem.

    Nem szaporítom tovább a szót, ezt még fontosnak tartottam elmondani, és egy hasonlattal élnék, hogy egy kertészmérnöknek örömet okoz egy különleges őszibarackfa kikisérletezése, hogy nagy szép magvaváló és lédús legyen a gyümölcse, míg egy gépészmérnök csak a barackot szeretné megenni, és nem érdekli, hogy melyik fajtát mivel kellett keresztezni, hogy azt a zamatos gyümölcsöt élvezhesse. Elég sarkított, de azért gondolom érthető, hogy azért mert valamit használni szeretnék, még nem kell guru legyek, főleg ha csak a HASZNÁLAT a cél és nem az , hogy ezzel foglalkozzak. Az meg, hogy ha vki nem boldogul a linuxal, akkor maradjon meg a windowsnál, sztem nem a helyes megoldás. Ez a mondat nem előre viszi a dolgokat, hanem hátraveti az embernek az újdonsággal való kapcsolatát (már akinek ez újdonság :) )

    Remélem nincs harag ebből a mi kis off beszélgetésünkből, mert részemről nincs, még annak ellenére sem, hogy tulajdonképpen semmilyen megoldás nem született a problémámra, csak a véleményünket cseréltük ki. Különben amiket leírtál a telepítéssel kapcsolatban hasznosak voltak és elégségesek, jól csinálod, csak így tovább.

    Tisztelettel, TaZo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves TaZo!

      Végigolvastam írásodat és kálváriádat. Azt kell mondjam részben igazad van. A linux globális részededése kb. 2 %, ami valóban nem sok. Ennek sokrétű okai vannak. Ok lehet az, hogy nem reklámozzák agyon, mert a legtöbb disztribúció önkéntes fejlesztőkből áll, nonprofit az egész. Talán probléma még, hogy valóban elsődlegesen az Nvidia grafikus kártyát preferálják jobban, ahhoz van driver. A linux soha nem volt az a next next finish típusú disztró. Ma már jobban hasonlít erre néhány disztribúció, de sok nem. De ez benne a jó, a sokszínűség. Mindenki megtalálja ami jó neki.
      Végül magamról pár sort. Én kezdtem el ezt a blogot kb. öt éve, most Porcsin Lacival ketten csináljuk. Sok blogíró volt már itt, de mind kihullott. Én teljes mértékben humán beállítottságú és szakmájú ember vagyok. Soha nem tanultam programozást vagy szinte informatikát sem. Autodidakta módon jött a tudás. A cikkek többségét fordítom, a programokat nagyrészt nem próbálom ki. Segítek ha tudok, de még egyszer kihangsúlyozom, lelkes amatőr vagyok. Mindenkinek nem írhatom le az éllettörténetem, de veled kivételt tettem. Tehát csak ketten vagyunk és a problémádra nem tudunk megoldást. Sajnos.

      Törlés
  18. Tisztelt Tazo!

    Mivel mind a két beszélgetés másképp zajlik le, és ha szabad akkor lezárnám a témát azzal , hogy az ubuntu.hu oldalon és annak csevegő részében talán többet tudnak leírni Neked, ott ird le légyszives mindazt amit ide és megkapod a választ rá.

    Elolvastam teljesen amit írtál természetesen, megértem a " problémád", nekem is voltak anno.

    DE!, hogy a linuxnak az lenne a " hibája " , hogy nem működik rendesen mivel nem terjedt el mert hibás, ezt a nézetet nem osztom ha nem gond.

    Nem guru senki itt, és semmi sértés nem volt.

    Ha megpróbálkozol más disztrókkal, aki kiváncsi lennék a tapasztalataidra, hogy melyiknél és milyen hibák léptek fel a video drivered mellett.

    Írd le, melyek azok amiket letöltöttél, kiváncsiságból kérdezem.

    Köszönöm figyelmed :)

    VálaszTörlés
  19. Szia Ta Zo!

    Probaltad mar az fglrx telepiteset? Nekem is ATI kartyam van, bar meg kell jegyeznem, en utoljara Mageia1 alatt hasznaltam fglrx-et, de azota sem (ennek mar par eve), megsem szenvedek a hianya miatt.
    Erdemes a hup.hu keresojeben is bongeszgetned, rengeteg dolgot lehet tanulni a "nagyoktol". Hozza kell tegyem, hogy amikor en elakadtam valahol, javareszt mindig kulfoldi forumokon talaltam meg az okossagokat. Legutobb pl. igy tudtam Dolby Digitalt varazsolni optikai kabelen keresztul a hazimozira, mindezt egy fostalicska alaplapi hangkartyaval, ami szinten ATI.

    Porcsin urnak igazat kell adjak: soha nem szabad feladni, megoldas ugyanis mindig van. En ugy vagyok vele, hogy inkabb utanajarok dolgoknak, minthogy ismet "nosztalgikus" erzesek fogjanak el. (windows ujratelepitesek 1-2-3 honapos turnusokban). Baromira meggyuloltem a windowst. Lehet, hogy ott par kattintassal elintezel mindent, de ossze sem lehet hasonlitani egy jol konfiguralt linuxszal. Sem stabilitasban, sem gyorsasagban, a biztonsagrol meg ne is beszeljunk. :)

    VálaszTörlés
  20. Tisztelt Tazo!

    [url=http://www.noobslab.com/2014/01/linux-mint-driver-manager-and-device.html]Ezt az oldalt ajánlanám[/url]

    VálaszTörlés