2014. március 17., hétfő

XP helyett- Mageia 4

A Mageia 4 egy közösségi fejlesztésű disztribúció, melynek fejlesztői a Mandriva projektből váltak ki.
Mivel elég ismert és könnyen kezelhető, így mindenképpen helye lehet a gépünkön.

Kezdésnek töltsük le a disztribúció lemezképét. Én továbbra is virtuális gépen dolgozom.
A lemezkép letölthető a disztribúció honlapjáról: https://www.mageia.org/en/

Mageia 4 telepítése


Betöltöttem a lemez és bejött az első képernyő. Megjegyzem, hogy a Mageia-ból is van Live verzió. Sokaknak ezt éri meg először kipróbálni, aki nem rögtön telepíteni akarja.A telepítés első lépése a nyelv kiválasztása.


El kell fogadni a licenc szerződést.


Lényeges részhez értem, ez a particionálás vagy lemez felosztása. Szerencsére a varászló figyelmeztet végrehajtás előtt. Aki meggondolja magát, az még itt visszaléphet.


Szükség esetén kiegészítő telepítési adathotdozót is felvehetünk.


Ehhez a részhez nem kell hozzányúlni.Eljött az asztali környezet kiválasztásának ideje. Mivel feltételezem, hogy régebbi gépkre is lesz aki szeretné telepíteni, így maradtam az Xfce-nél. Ez az egyéniben található.


Miután túl voltam az alapokon, végre elindult a tényleges telepítés. Szerencsére nem tartott túl sokáig.
A kissé furcsa fordítású felhasználói kezelés. Itt tudod létrehozni a felhasználói fiókot.


A monitor kiválasztása általában automatikusan történik, sok disztribúciónál ilyen lépés nincs. Persze ez nem probléma, mert enélkül is gond nélkül felismeri mindegyik disztró a monitorokat.


Egy kis összefoglaló a telepítéssel kapcsolatban.

Jó pont, hogy rögtön telepíthetők a frissítések is, nem kell várni semmire sem.


Végre vége. Birtokba vehetjük a rendszert. Indítsd újra a gépet.


Mageia 4 használat közben

 

Újraindítás után be kellett lépnem és a szép új asztal fogadott. Ahogyan említettem, asztali környezetek Xfce-t választottam ki. Ennek nagy előnye, hogy nagyon kevéssel is beéri. Régebbi gépekre mindenképpen ideális.
Elsőre talán puritánnak tűnik az egész, de nagyon szépen meg lehet csinálni. 
A csomakezelője egyszerű és áttekinthető.Minden lényeges csomag megtalálható.Ami nagyon tetszik az ex Mandriva disztribúcióban, az a beállító központ. Szép és csoportosított. Nagyon jó az internet kapcsolat létrehozása varázsló.
Összegzés


A Mageia azt adja amire létrehozták. Gyors és stabil felhasználói felületet. Persze e kettő kritérium lehet akár szubjektív vélemény is. Nagy csapat és hosszú évek tapasztalata áll a disztribúció mögött. Mindig arra törekedtek, hogy felhasználóbarát legyen amit létrehoznak. Kezdőknek ez a disztribúció mindenképpen javasolt. Talán nincs annyi csomagja mint a Linux Mint-nek, de ez is bőven elegendő.

Ami nekem nagyon tetszik, az a részletes, a telepítést segítő varázsló. A KDE és a GNOME régi és gyenge gépekre nem igazán javasolt. Akkor már inkább egy LXDE felület. Az is szép és gyors.

Kapcsolódó oldalak:

Mageia Wiki: https://wiki.mageia.org/en/Mageia_4_Release_Notes

Rendszerkövetelmények és egyéb hasznos információk: https://www.mageia.org/en/support/

Egyéb: http://mageia.madb.org/

3 megjegyzés:

 1. Sziaa,azt kérdezném hogy hogyan irjam ki USB-re? Eddig Rufus-sal szoktam,de itt ugye azt hiszem hogy 4 db fájlt töltök le...csak az ISO-t kiirtam de ugy nem indult el..előre is köszi:)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Iványi-Nagy Gábor!

  A Mageia oldaláról, több verzió tölthető le, ami csak egy darab cd vagy dvd-ből áll, azt szépen ki lehet írni usb-re, dvd-re. :)

  De a full telepítő dvd az 3,7 Gb ha jól írom, ott meg mindent lehet választani az égvilágon, vagy kisebb dvd is rendelkezésedre áll!

  VálaszTörlés
 3. Anno a Mageia1-et hasznaltam, classic gnome-mal. Nagyon sokaig volt a gepemen, mivel konnyen konfiguralhato, gyors kis rendszerrol beszelunk. Batran ajanlom kezdoknek is! Bar ezek az ujabb gnome-ok nagyon fogjak a gepet, en azota sem hasznaltam Mageiat.

  VálaszTörlés