2014. március 31., hétfő

XP helyett-CentOS 6

Arra gondoltam, hogy esetleg cégek számára is keresni kellene valami ingyenes alternatívát az XP helyett. Akinek lényeges a támogatás, annak a Red Hat vagy a Suse Linux Enterprise lesz a megfelelő választás.
Jómagam a CentOS-el tettem egy próbát. Éppen csak beleszagoltam, de nekem tetszett. X éve már írtam róla a blogban (lehet, hogy pont ugyanez a kiadás volt???), akkor jött a megjegyzés (talán jogosan), hogy a CentOS inkább szervernek jó. Lehet. Én a munkahelyemen a mostani XP helyett bőven elfogadnám...

Nos. Vágjunk bele a közepébe. A distrowatch szerint a CentOS egy közösségi fejlesztésű nyílt forráskódú. Elsősorban szervezetek és magánszemélyek használják, akiknek nem szükséges a kereskedelmi támogatás. A CentOS 100%-ban kompatibilis a Red Hat Enterprise Linuxszal. Akinek fontos a stabilitás, azok a CentOS-t választják.

Rengeteg jó leírás van a disztribúcióhoz, ezeket érdemes átolvasni. Nagy előny, hogy CentOS támogatása meglehetősen hosszú, a 6-os verziónak egészen 2020 novemberéig jár a support.
Néhány hasznos link a CentOS-hez.

Hivatalos honlap: http://www.centos.org/
CentOS Wiki: http://wiki.centos.org/HowTos
Hogyanok: http://wiki.centos.org/FAQ



CentOs 6 telepítése



Elsőként be kell szerezni a megfelelő lemezképet. Ezt megtehetjük itt
Elindítottam a virtuális gépet és szépen betöltött a CentOS aktuális verziója.





Így néz ki az asztal betöltés után. Aki csak tesztelni szeretné a rendszert mindenféle következmény nélkül annak itt van rá lehetősége. Én természetesen tovább mentem.


Elindítottam a telepítő varázslót. Az első lépés a billentyűzet kiosztása volt.



Ez a választás a legtöbb esetben megfelelő lesz.


Most ezzel nem bajlódtam, de amúgy érdemes valami jó nevet megadni.


Kiválasztottam a megfelelő időzónát. Itt vagy a térképen szerencsétlenkedsz, vagy jobb, ha a legördülő mezőből választasz.



Itt kell megadni a rendszergazdai jelszót. Célszerű valami nem túl könnyen kitalálhatót beírni, de azt gondolom ez már talán evidens.


Lényeges ponthoz értem. A virtuális gép miatt ment minden előző rendszer a levesbe. Ellenkező esetben itt nagyon kell figyelni.





Megadható boot jelszó is. Általában nincs erre szükség.


A telepítés nem vett túl sok időt igénybe.



Már újra is indíthattam a gépet.


... de ekkor még nem ért véget a telepítés, hanem folytatódott. Elsőként a licencet kellett elfogadni.





Felhasználói fiók létrehozása.


Az idő és a dátum beállítása nem okozott nagy problémát. :-)


A "titokzatos" Kdump. Akit érdekel mi ez, az elolvashatja itt.


Amint túl voltam minden lépésen, már be is jelentkezhettem. Majdnem. Előtte azért érdemes kiválasztani a magyar nyelvet alul a kis zászlócskánál.




CentOS 6 használat közben


Ahogyan a cikk elején említettem, nagyon nem mélyedtem el a disztribúció használatában. Elsőre puritánnak tűnik minden, de ezen sokat lehet csiszolni. Már egy jól megválasztott háttérkép is sokat dob az asztalon. A további csinosítgatást mindenki ízlése szerint elvégezheti. 



A menü (GNOME) ebben az asztali környezetben felül helyezkedik el. A mostani csili-vili Win és linux disztribúciók mellett a menü igencsak szegényesnek és főleg puritánnak tűnik. Az is. Mindazonáltal a fő cél ennél a disztribúciónál a stabilitás és a sebesség. Gondolkodjunk céges fejjel. Nem a külső számít, hanem ami a motorháztető alatt van. Programok tekintetében nem vall szégyent, ezzel bőven el lehet indulni. 









Frissítésből van bőven. Még ez után is maradt több száz.





Alapból mennek a flash videók.


A csomagválasztéka bőven elegendő, de a tárolók bővíthetők. Ezzel az elérhető csomagok száma is nő. Érdemes nem csak az alap tárolókat meghagyni, hanem a többit is kiválasztani, ami ehhez a kiadáshoz tartozik.



Jelenleg a 4.2-es LibreOffice érhető el, de én nem frissítettem le a rendszert. Elképzelhető, hogy már a tárolókban is ez van.


Tűzfal



Összegzés


A CentOS számomra szimpatikus disztribúció, mert régi gépen is elfut és emellett stabil. Használható mind szerveri, mind asztali környezetben. Amennyiben nem kell semmilyen speciális Windows program, akkor teljes mértékben helyettesíti az XP-t. Hosszú ideig támogatott és nem kell félni a vírusoktól sem. Ez nem azt jelenti, hogy nyitott tűzfallal mindenféle oldalt látogathatunk. 

Már alapból is elegendő szoftver érhető el a menükből, de bővíteni a tárolókból lehet a választékot. Az elavult és most már meglehetősen sérülékeny XP helyett jó választás lehet szinte bármelyik disztribúció, de cégeknek a stabilitás miatt talán a CentOS lenne a legjobb. Hivatalos támogatás nem jár hozzá, de sok információ található meg a különböző oldalakon, ha valaki elakadna.

Sem a telepítéssel, sem a használattal nem lehet gond. 

Az évek alatt rájöttem, hogy hazánkban valami miatt a debian alapú disztribúciók sokkal kedveltebbek, míg tőlünk nyugatabbra pl. a Fedorának is nagyobb tábora van. Ha valaki tudja miért van ez így, írja meg.
Szívesen venném, ha volna aktív CentOS felhasználó, aki megosztaná tapasztalatait velünk. 

4 megjegyzés:

  1. Egy kicsit arról merengtem el amire "rájöttél" :-) igen Debian alapúak kedveltebbek errefelé. A hőskorban ugye volt Debian, RedHat, SuSE meg Slackware (megjegyzem ez utóbbi ma is csúcskategóriás, még ha kell is hozzá némi szakma) amikor a RedHat úgy döntött felrúgja a szabad-szoftver elveket, kvázi a Fedora volt hivatva a pótlására, mire elterjedt volna, berobbant az Ubuntu majd azt követte a Mint. Mindkettő rendkívül felhasználó-barát és valljuk be jó is :-) Ha valaki pedig nem olyan guru, mint te az nem cserélgeti a disztrókat :-) Nyugaton meg úgy vélem azért látsz mást, mert ott sokkal inkább szakmai alapokon és közösségi szinten terjedt el a Linux és nem pótvindózként, mint errefelé. Biztos lehet másként is látni ezt, de én így gondolom, üdv

    VálaszTörlés
  2. Bar nem vagyok "aktiv" Centos felhasznalo, am szivesen irnek a blogodba Centosrol es minden egyeb masrol, tapasztalatokrol... ossze is gyujtottem nehany jo kis linket kulonbozo disztrokrol. Amugy Porcsin ur ismerose vagyok, ergo leinformalhato :)

    Tisztelettel: *mandrake

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mandrake!

    Küldj nekem egy gmail-es címet és adok meghívót a blogba.

    VálaszTörlés
  4. Mandrake az én TANITOM, Ő a " hibás", hogy linuxról írok nagy szeretettel... :P
    Ennyi hibája legyen mindenkinek, akkor még az emberek is megjavulnának.
    Mandrake tudása sokkkal nagyobb mint az enyém, régóta foglalkozik linuxal, lelkes tesztelő és linux fun.

    VálaszTörlés