2013. december 9., hétfő

XP helyett

Jövőre lejár a Windows XP támogatottsága. Ez nem újdonság, de kérdés hogy kerül a csizma az asztalra. Úgy, hogy valószínűleg helyette kellene majd valami a gépre. Ebben kérném a segítségeteket. Kellene egy közös gondolkodás, hogy mit lehetne helyette a gépekre tenni, ami ingyenes és legális.
 Ami biztos, hogy nem erőművekben kell gondolkodni. Akik még ezt használják azoknak valószínűleg egy vagy két magos gépük van. A memória sem lehet több 2Gb-nál.
A disztribúció (asztali környezet) kiválasztásánál figyelembe kell venni azt, hogy átlag felhasználónak kell és valószínűleg kell neki a Start menü is. Vagy olyasmi. Könnyen lehessen telepíteni és ne kelljen 5 percenként support a használatához.

Várom a javaslatokat, ki mit javasolna. Esetleg rövid indoklást is lehet írni a fentiek figyelembe vételével. Köszönöm!

16 megjegyzés:

  1. xubuntu, legutolsó vagy a 12.04, vagy a linux mint xfce. ezek mind nagyon jól összerakottak, és az xfce kevéssel is beéri

    VálaszTörlés
  2. Egyértelműen egy mezei Ubuntu. Gyors és egyszerű mint a faék.

    VálaszTörlés
  3. Linux Mint Xfce vagy Debian Edition, Xubuntu, Lubuntu

    VálaszTörlés
  4. Jó kérdés. Distronak a Debiant, vagy az LMDE-t mondanám. Gyors, stabil, jó a supportja. Ha egyszer összerakod, akkor kb a végtelenségig megy :) Vagy esetleg egy Ubuntu, vagy "sima" Mint.
    Felületnek XFCE. Gyors, kis fogyasztású, és az XP-hez szokott embereknek is könnyebb az átállás. Asztal ikonokkal, "start" gomb, tálca. Megkockáztatnék egy XP skint is :)
    Kár, hogy abbahagyták a Linux XP Like fejlesztését, pont ilyen célokra lenne jó.

    VálaszTörlés
  5. Linux Mint XFCE. Nagyon is ajánlom :) Anno teljesen "NOOB"-ként tértem át Windows-ról linuxra szerintem ezzel lehet legjobban beletanulni :) Nagyon sok Distro-t próbáltam, azóta is mindig Mint-re találtam vissza. Nem igazán pártolom a RedHat alapú linuxokat, vagy csak én nem vagyok hozzászokva.. :) Az XFCE meg erősen testre szabható könnyű és gyors.

    VálaszTörlés
  6. redhat-es disztrot én is kerülöm, okkal, de most nem ez a kérdés. :-)
    Még most sem és még egy ideig nem fogom megérteni, hogy miért mindig ubuntu-t ajánl a többség ha win-ről váltás a cél.... Abban egyetértek, hogy XFCE a legjobb GUI erre a célra, jó, szép és némi használati hasonlóság adva van. Na és itt jön a javaslatom, minden olyan disztro ami tatlamazza az XFCE-t az jó lehet. A követelmény: fusson gyorsan ,megbízhatóan régebbi vason. Na most az ubi meg nekem a mint is itt elhasal... :-( Én pl. inkább Slackware alapút ajánlok, nekem leginkább a Salix vált be régi vason, atom stabil, gyors és megfelelő a csomagválasztéka. És a végére a slusszpoén: 8 éves Toshiba notebookomon, 1 GB RAM, 1,6 CPU( Celeron), ATI videókártya, szal nem egy mai technológia és lásd Debian Wheezy XFCe-vel ragyogón, gyorsan fut. Csomagválaszték fullos. Ezen a gépemen másik partíción folymatosan próbálgatok más disztrókat is, pl. ennek a blognak a hatására is :-) és a derivatívák (ubi, mint) megsem közelíti a felhasználói élményem. Na most egy kicsit kiírtam magam :-)

    VálaszTörlés
  7. Elementary OS. Gyönyörű és gyors.

    VálaszTörlés
  8. Üdvözlet !

    Elgondolkodva a cikk kapcsán, inkább úg indulnék el, hogy megismerkedtetném az adott usert a Linux világával.
    Sajnos, amikor valaki meghalja , hogy Linux, akkor ugyebár vagy nyomdafestéket nem tűrő szavak jönnek elő a szájából, vagy néz mint az a bizonyos állat a kovácsolat vaskerítésre.
    Saját magamról tudom, hogy anno én is így vélekedtem,fújjoltam-köpködtem, csak azért mert nem ismertem a Linuxot egy "kicsit".
    Na most az, hogy a WinXp-nek " lejárt" a szavatossága, Istenem, jár így a Bill bácsi fia, talán majd idővel a "többi" terméke is kifut a partra, de ezt nem rossz szándékból írtam, mindenki szíve-joga mit használ és mire.
    Én pl. a kezdők közzé sorolnám magam, ám de vettem a fáradságot és virtual-boxban "unalom" gyanánt telepítgettem disztribúciókat a Linux világából, és meglepődtem rajta, hogy egyszerűen élvezetes a dolog, az, hogy az ember magától ill.segítséggel jut el odáig , hogy megoldjon valamit, ez visz előre, nem pedig a N.I.N.A. ( Next Install Next Agree) felfogáshoz.
    Nem egyszerű elkezdeni "kezdő" usernek a Linux telepítését, de kis odafigyeléssel, tanulással minden orvosolható.
    Ha ajánlani kellen disztrókat, az a következő lenne, Linux Mint lxde , Mageia lxde, Vector linux lxde, antiX, Lubuntu, PclinuxOs lxde, OpenSUSE lxde, Fedora lxde.
    Ugye látható, hogy LXDE felületet írtam ezekhez a disztrókhoz, szerintem egyszerűek,gyorsak,stabilak, kis gépeken is elfutnak kis kezelő felülettel.
    Természetesen, mind másfajta telepítési eljárással készül, és ezek közül amit leírtam a Vector linux mivel Slackware alapú nehezebben kezelhető kezdőként, de kis segítséggel minden megoldható.
    Így hirtelen ennyit tudok hozzászólni, mostmár több cikkhez is írni akarok, tetszik az oldal nagyon.!!!
    UI.: Ubuntut nem írtam, valahogy nem tudok kibékülni vele, pedig a legnagyobb támogatottsága neki van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a megközelítés is járható azt hiszem. egy dolgot azért nem értek párszor már telepítettem Vector Linux-ot mitől nehezebben kezelhető az egyébként szép, áttekinthető, totál grafikus telepítője? Köze nincs a telepítésnek a Slackware telepítőjéhez Ha azt írtad volna, hogy nincs a telepítés közben magyar nyelv mert csak angolt vagy spanyolt választhatsz, azt megérteném De könyörgöm hagyjuk már a Slack-el kapcsolatos sztereotípiákat Az összes rá épülő változat - legalábbis amiket ismerek - könnyen kezelhető, igazi user-friendly disztró lásd pl Zenwalk, Salix.

      Törlés
  9. Szerintem egy sima WinXP telepitö emberke, nem hiszem, hogy kapásból feltudná telepiteni, de lehet , hogy nekem tűnt csak erősnek a Vector.
    Elhiszem, hogy jártas vagy benne long, én csak a véleményem írtam le, ez is a cikkhez tartozik, ahogy te is leírtad a tiédet.
    Amit én telepitettem vector linux az a light verzio, az csak is szöveges felület szép kék ablakocskákkal, erre értettem volna, a régi hagyományos telepitö :)
    Ismerem azt a változatot is amiről te beszélsz, a gold meg a soho, ezek tényleg szép grafikus felületűek.
    Szerintem itt a lényeges dolog a hozzáértés, és annak kezelése, amiről beszélni szerettem volna, egyéntől függ, hogy ki hogyan dolgozza fel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...ja még valami, egy sima xp telepítő emberke ubit meg mint-et sem tudna kapásból feltelepíteni, a particionálásnál leakadna :-) Én a mindennapi használat szempontjából gondolom úgy, ahogy írtam Kellemes Ünnepeket! :-)

      Törlés
  10. Viszont Kívánok Kellemes Ünnepeket én is! :)
    Természetesen, előző mondókám meg az az előtti is, onnan kezdődne, hogy bemutatni az xp usernek, mi is a partícionálás, hogy épül fel a Linux, ehhez kellenek azok az emberek akik segítenek és megszerettetik velük. :)

    VálaszTörlés
  11. Ubuntu, bar az anyam azt is leolte.

    VálaszTörlés
  12. Én egy cégnek készítettem XP-s és W2K-s témával Xubuntut: https://www.dropbox.com/sh/xfvv90fndvifzdm/L8OXFay8f6

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a képeket és csak gratulálni tudok:)

      Törlés