2013. december 14., szombat

PcLinuxOS-Mate, retro a javából

Most, hogy elkezdtünk közösen gondolkodni mivel is lehetne leváltani majd az XP-ket, eszembe jutott a régebben használt PCLinuxOS. Ennek is a Mate változata. Eddig ilyen nem volt, legalábbis nem nagyon láttam. Most viszont úgy gondoltam felrakom gépre és megnézem telepítés közben. Ami  nagy előnye, hogy next, next telepíthető és elvileg bolondbiztos. Ezen kívül mivel rolling kiadás, így elvileg nem kell túl gyakran újratelepíteni.
Lássunk neki.

PCLinuxOS-Mate telepítése

A lemezképet letöltheted innen.
Ami a rendszerkövetelményeket illeti, beéri kevéssel is. A hivatalos honlap szerint memóriából min 500Mb, de 1Gb az ajánlott. Tárhelyből nagyjából 10Gb a megfelelő. Úgy gondolom ma már egy pendrive-on is jóval több van ennél. A többi összetevőre nem annyira érzékeny.

Elindítottam virtuális gépben és egész gyorsan betöltött az asztal. A billentyűzet kiosztását meg kellett adni. Meg kell hagyni, az elmúlt években sokat fejlődött a külcsín. Legalábbis a boot közben szebb lett minden.






Gyorsan a tárgyra tértem és elindítottam a telepítést. Bölcs,öreg, varázsbotos pingvin nézett vissza rám.



Lényeges pont a particionálás. Persze ezt mindig kihangsúlyozom. Aki csak VB alatt próbálja ki, annak jó, ha a teljes lemezt felhasználja. Egyéb esetben persze figyelni kell mit csinálsz.



Kapunk egy figyelmeztetést, hogy minden adatunk el fog veszni. Mindezt kétszer. A második direkt nagy piros figyelmeztetés. 



A telepítés folyamata elég gyors volt, közben csak a statikus zöld hátteret bámulhattuk.





Megint elérkeztünk egy mérföldkőhöz, a rendszerbetöltő telepítése. A legtöbb esetben az alap beállítások megfelelnek. Aki szeretné, az változtathat a boot előtti időn, vagy jelszót is megadhat a GRUB-nak. A második képen a boot sorrend választható ki. Ez akkor érdekes, ha más operációs rendszer is fut a gépen.



Végre vége. Most már újraindíthatod a gépet és néhány telepítési lépés után bitrokba veheted az új rendszert. Persze ne felejtsd el kivenni a telepítő lemezt.


Újraindítás után a friss és ropogós PCLinuxOS-Mate fogad minket.


Még azért nem dőlhetünk teljesen hátra, mert folytatni kell a telepítést. Az időzónát kell megadni. Választhatsz a helyi idő és a szinkronizált idő között.

Létre kell hozni a root fiókot.


A következő a felhasználói fiók létrehozása.


PCLinuxOS-Mate felhasználói felület


A login ablak tetszetős.



Bejelentkezés után egy puritán és retro asztal tekint vissza ránk. Természetesen csinosítással lehet változtatni ezen az összképen. A menü egyszerű és áttekinthető. Olyan mint a "Start menü", így Winről átállóknak ideális lehet.
A címben szereplő retro a javából inkább a frissen telepített rendszer kinézetére utal. Aki Red Hat-ot vagy Scientific Linux-ot használ, nagyjából ugyanez villan be neki. Az első nagyobb csinosításig. 



Belepillantottam a többi menübe is.








A PCLinux nagy erőssége a beállító központ. Könnyen áttekinthető és minden lényeges benne van. Ez semmit nem változott a régebbi kiadásokhoz képest.
A nyelv átállítható magyarra.




A multimédiás tartalmakkal nem lesz gond. Legalábbis a Flash videók mennek. Persze a VLC mindenevő, így filmek, zenék lejátszása is menni fog.



A disztribúció csomagválasztéka megfelelő, ennyiből mindenki megtalálhatja amire szüksége van. A csomagkezelő ismerős a Debian alapú disztribúciókból. Nagyon könnyű használni. Két tároló van beállítva, de szerintem ennyi elég.







Összegzés

A PCLinuxOS nem igazán változott az elmúlt években. Megmaradt az a könnyen telepíthető és kezelhető disztribúciónak ami volt korábban. Most is úgy gondolom, hogy kifejezetten kezdőknek találták ki. Elég jó a csomagválasztéka, áttekinthető a menürendszere. Legnagyobb előnye, hogy rolling kiadás, így túl gyakran nem kell újratelepíteni.
Nekem külön öröm, hogy van már Mate kiadás. Bár szubjektív dolog, de a KDE nem annyira jön be. Többször nekiugrottam, nem sikerült. A Cinnamon és a Mate áll nekem kézre. Csinosítani ezeket is lehet.
A PCLinuxOS ezen változata régebbi gépekre is telepítehő, nem eszik túl sokat.
Aki a Windows XP leváltásán gondolkodik, annak egy jó alternativa lehet. Live módban kipróbálható mindenféle kötelezettség nélkül. Ami nagy előnye még a disztribúciónak, hogy semmit nem kell pluszban telepíteni a multimédiás tartalmak lejátszásához. Ennek megint csak a kezdő felhasználók örülnek.
Hát ennyi. Nekem nagyon tetszik, remélem másnak is fog.

4 megjegyzés:

  1. Üdvözlet!

    Szépen megfogalmaztad a pc linux os "történetét", egy igen kellemes disztróról lehet beszélni, nekem is volt fent a gépemen, csak is jót tudok róla mondani, ugyebár Mandriva alapú, igy a stabilitása nem kétséges, ahogy a többi linuxnak sem.
    Synaptic csomagkezelőt használ, könnyedén lehet telepitgetni a kimaradt dolgainkat, illetve a szoftver központban sokfajta beállitás közzül lehet választani.
    A Full Monty kiadását is teszteltem, rengeteg program települ hozzá, de az már jóval gépigényesebb.

    Szép, kellemes, könnyű disztró, nem is beszélve a telepítési varázslóról! ;)

    VálaszTörlés
  2. nagyon jó ajánlat! A Mandriva felhasználóbarát használata és a Debian világklasszis csomagkezelője találkozik itt :-) Nekem egy kérdésem van. Rolling disztrókat csak telepíted vagy napi szinten is használod? Én pontosan azért használok Debiant mert nem egyszer nem kétszer voltak komoly gondjaim egy-egy frissítés után, ami uyge egy kezdőnek egyenértékű lehet a kék halállal :-) Kíváncsi vagyok a véleményetekre? üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelenleg LMDE van a gépemen, az meg olyasmi lenne. Nem sok csomag frissül, vagy legalábbis nem gyakran.

      Törlés
  3. Nézegettem a fórumokat, ott per pill vagy jelen esetben azért mert nem láttam hirtelen, nem említettek rollin hibákat.
    A linux mint debian is egy ilyen rollin disztró, sokat eddig nem lehetett olvasni róla, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele.( mármint a rollin kiadásával kapcsolatban írtam.)
    Tetszik, hogy a linux " világa" elfut kisebb gépeken is, és ezáltal aki ért kicsit hozzá megtalálhatja a neki megfelelő disztró, igaz windoes( direkt szoktam így írni ) még mindig több user " barátja", de szépen lassan csatlakozik a linux tábor is felfele, ill. egyre nagyobb a támogatottság.

    Ahogy írtam nekem volt fent ez a disztró , nem tapasztaltam frissítést, mondjuk mobil net mellett óvatosan kell, mert szépen megeszi megabácsit és kis fiait ha nem figyel az ember fia. :)

    VálaszTörlés