2013. március 12., kedd

Pear Linux 6

A Pear Linux egy francia, Ubuntu alapú terjesztés. Amint a nevéből is látszik, komolytalan, mert szinte másolja a Mac OS X-et, ötlet merítés helyett. Nem tett rám akkora benyomást, mint az Elementary. A továbbiakban is nyomon fogom követni ugyan, de feltelepíteni egyelőre nem áll szándékomban. De azért nézzük csak meg, megérdemli. Egyébként a töltőképernyője egyszerűen bámulatos.

Asztala.
Rám üvölt az asztalról egy indító, hogy őt indítsam elsőnek. Az indítópultja jobb, mint a Gnome-é, mert buborékszövegben kiírja a nevét az alkalmazásnak, így a hosszúakét is megtudhatjuk.

Indítópultja.
Állománykezelője a Nautilus, amit Finder néven érhetünk el.

Nautilus állományböngésző.
Szövegszerkesztője a kiváló Gedit.

Gedit szövegszerkesztő.
Parancssora a Gnome Terminal.

Gnome Terminal.
Van benne böngészőválasztó, amely hasznos lehet, ha csak egy kattintással települ is, nem ugranak fel további párbeszédablakok.

Böngészőkezelő.
Legnagyobb hátránya, hogy ugyan a nyelvezete angol, de a billentyűzetkiosztása francia, ami nagyban eltér mind az államokbelitől, mind a magyartól.

Billentyűzetkiosztás hozzáadása.
Összefoglalva még lehet jó. Először is a nevét teljesen meg kellene változtatnia, mert nevéből is, jeléből is lejön, hogy utánzat, másrészt a Linux címzés helytelen. Lehetne Dear Gnu-Linux (Kedves Gnu-Linux) egy meghajló inas jelképével és jelezhetné az egyszerű kezelhetőséget is a neve, jele. És a Store-t is átnevezhetnék olyan elnevezésre, amelyről nem a vásárlás jut az eszembe. Még sok mindent tartogathat számára a jövő. Lehet majd népszerű is, hiszen ezen igénytelenségeit leszámítva van olyan jó, mint az Ubuntu. És elvégre egy idő után rájönnek a hibáikra, mit nem kéne, mit kéne és megcsinálják. Remélhetőleg minél előbb.

6 megjegyzés:

  1. A képernyőképek alapján én azt mondanám egy szépen témázott gnome-shell van rajta.

    VálaszTörlés
  2. Szépen tud magyarul ,magyar billentyűzetkiosztás is van ! Nekem nagyon tetszik !

    VálaszTörlés
  3. Kedvelem. Szerintem az egyik legszebb. Logója inkább egy fricska a Mac-felé, én jópofának találom. Előnyére írandó a minimalista alap disztribúció, általában úgyis lecserélem az alap programokat. Kezelőfelülete inkább tabletre alkalmas, érintőképernyőre. Arra kiváló. PC-n egerészve azonban hosszútávon kényelmetlen. Na, hja a Gnome2-nél nincs jobb :) Hogy komolytalan lenne? Stílusát tekintve talán. Működése szempontjából azonmban korántsem.

    VálaszTörlés
  4. Hát engem megfogott! A logoja egyfelől fricska az Apple felé, másfelől viszont gyönyörű!
    Az egész megjelenés nagyon tetszik és a 12.10-es Ubuntu, Unity-jéhez képest gyorsabb a grafikus felülete.
    Én most dillemmába vagyok, hogy váltsak-e erre az Ubi-ról?!

    VálaszTörlés
  5. Üdv én a 7et tettem fel próbaként a netbookomra, és azt mondjam nagyon szép és aránylag gyors is. Viszont fentebb láttam ,hogy valakinek sikerült a magyar nyelvet kieröltetni... nekem valami forrást hiányol, és nem hajlandó felrakni :/ nagyon kéne, mert gyönyörű ez a disztro..


    hortam88@gmail.com ide várom esetleg az ötleteket :)

    VálaszTörlés
  6. "Amint a nevéből is látszik, komolytalan, mert szinte másolja a Mac OS X-et, ötlet merítés helyett"

    - Pont ez a lényege, hogy másolja az Mac Os-t és az is, hogy fricskázza. Ez ingyenes, a MAC OS meg kényes. Ez egy mód arra, hogy valami hasonlót kapjon az is, aki amúgy "vízzel főz".

    VálaszTörlés