2013. március 17., vasárnap

CentOS 6- Cégekre szabva

Ezzel a disztribúcióval már elég régen foglalkoztam. Valószínűleg nem sokat változott a véleményem róla, vagyis még mindig stabil és céges környezetbe is megfelelő disztribúciónak tartom. Nagyjából megegyezik a Red Hat-al, csak éppen nem kell érte fizetni.
A Distrowatch rövid leírása szerint a CentOS azoknak való, akiknek nincs szükséges profi támogatásra. A CentOS 100% megegyezik a Red Hat-al, de nem kell licenc díjt fizetni és persze nincs az előbb említett support sem.Frissítések természtesen vannak és egy asztali verziónál is több éves biztonsági frissítés van.

Egyaránt alkalmas mind asztali környezetként mind szerverként. Ha jól tudom inkább ez utóbbi a jellemző. Sokaknak a csomagjai elavultak és ez részben igaz. Azonban mivel régiek a csomagok, egyben stabilak és kiforrottak.

Rendszerkövetelmények

A leírás alapján szerencsére nem kell hozzá egy erőmű. Merevlemezen elég (minimálisan) 5Gb. Ami a CPU-t illeti, itt elég Pentium 3-as vagy annál újabb processzor.
Memória tekintetében 512 MB a minimum, de jobb, ha több van. 

CentOS telepítése

Az első lépés minden esetben a megfelelő lemezkép letöltése. Ezt meg tudod tenni innen. Elérhető 32 és 64 bites verzió.
Kiírás után jöhet a rendszer betöltés. A menüben válaszd ki az első vagy második lehetőséget attól függően, hogy mit szeretnél betöltetni.Biztonsági lehetőségként át lehet nézetni a lemezt. Erősen ajánlott ennek elvégzése, főleg, ha élesben rakod fel a rendszert és nem virtuális gépre.


Végre elindul a telepítő varázsló. Elsőként a nyelvet kell kiválasztani, majd rögtön ezt követi a billentyűzet kiosztása.

Telepítési környezet megadása. Az esetek többségében az alap beállítás jónak mondható.

Adj meg valamilyen nevet a gépnek. Lustáknak jó lesz az is ami be van írva. :-)


Válaszd ki a megfelelő időzónát.


Root felhasználó részére kell egy ütős jelszót megadni.


Válaszd ki a telepítés típusát. A  "Use all space" csak akkor jó megoldás, ha tényleg semmi más operációs rendszer nincs a gépeden. Egyéb esetben az alatta lévők közül kell választani.Itt még vissza tudsz lépni ha kell. Ellenkező esetben a particiós tábla kiírásra kerül.


Alapból a CentOS csak egy minimum rendszert telepít föl, azonban érdemes a Desktop verziót választani, mert ezt szeretnénk kipróbálni. Alul tudsz változtatni a tárolókon is. Ha most nem is, később érdemes bővíteni extrákkal. Telepítés folyamatban. Nem tart soká annak ellenére, hogy elég sok csomagot felpakol.Végzett a telepítő, amit kissé furcsa magyartalansággal ad tudtunkra. Sebaj, jöhet az újraindítás.


A telepítés befejező lépései jönnek. Az első, hogy el kell fogadnunk a licencet. Itt már kezdett elpattanni a húr. Mert hogy "Használót" kell teremtenünk. Töltsd ki a megfelelő mezőket.


Állítsd be a dátumot és az időt.


Most már be tudsz jelentkezni a felhasználónévvel és a jelszóval.


CentOS használat közben

Belépés után egy puritán és kissé régies, úgyis mondhatom klasszikus felület fogad minket.

A menüket végignézve jól látszik, hogy csak minimális csomag található meg telepítve. Valószínűleg azért, mert elsősorban munkára kell a CentOS és arra meg elég ennyi is. Természetesen tárolókból tovább bővíthetjük a csomagválasztékot.
"Mániám", hogy megnézzem hogy áll a böngésző a flash videókkal. Mint azt sejtettem nem túl jól. Ebben szerepet játszanak bizonyos policy tényezők. A kodekeket és a flast magunknak kell felteni
 Korábban említettem, hogy régebbi csomagok vannak fent, ez visszaköszön a Firefox verziószámán. Itt egy un. ESR (Extended Support Release) látható, ami évente csak egyszer jelenik meg közben pedig csak biztonsági frissítéseket kap.
Az irodai csomag sem mai csirke, de a célnak ez is megfelel.A tárolókat tetszés szerint lehet bővíteni és azt gondolom érdemes, mert ennyi biztos nem lesz elég.

Saját vélemény

A CentOS pont azt hozza amire tervezték. Se többet se kevesebbet. Nem multimédiára és nem játékra fejleszették. Alapból kevés csomag van, több szükséges kiegészítőt nekünk kell tervezni. Talán emiatt sem javasolnám kezdőknek.
Külseje puritán, persze egy kissé azért ki lehet csinosítani.

A cégeknek, iskoláknak és egyéb vállalatok számára pont ideális ez a disztribúció. Mellette szól a stabilitása és hogy hosszú ideig adnak ki hozzá biztonsági frissítéseket. Nem igazán kell bajlódni a vírusokkal sem. Egyelőre.
Felhasználható sokrétűen, az asztali környezettől a szerverig sokmindenre.
Nekem bejött. Szívesen használnék ilyet a munkahelyem a jelenlegi XP helyett. Már csak a rendszergazdákat kell megpuhítanom... ;-)

CentOS honlapja: http://centos.org/

4 megjegyzés:

 1. Nálunk a cégnél, ahol dolgozom most váltottak Windows Server 2008-ra, ami sokkal inkább felhasználóbarát, mint a korábbi Windows Server 2003, de azért én is jobban örülnék egy stabil, otthonos Linuxnak. :)
  Egyébként személy szerint köszönöm az összefoglalót, szívesen olvasnék egyet a Scientific Linuxról is! :)

  VálaszTörlés
 2. Arról jóval korábban már írtam, csak rá kell keresni. Persze lehet, hogy leporolom a témát.

  VálaszTörlés
 3. Jó írás a telepítéséről. Használatáról úgyis az tud írni bővebben aki használja is. Nálunk egy több száz férőhelyes egy utcás automata raktárgép üzemel CentOs operációs rendszerrel. Egy több ezer férőhelyes három utcás emeletes pedig Suse alapon.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés