2013. február 8., péntek

Commanderek GNU-Linuxon

Van, nem is kevés, de én csak néhányat mutatok be, az ismertebb asztali felületeket lefedve.

Gnome commander

Gyors és hatékony is.  Természetesen Gnome-os alkalmazás, így ideális minden ilyen asztali környezetet illetve annak származékát használó terjesztésre, mint Ubuntu, Fedora például.


http://www.nongnu.org/gcmd/

Krusader

Ez is gyors, de ez KDE-s, ezért ezen is javallom a használatát. A Fedora 17 KDE spin-ben benne van, de szerintem a 18-ból sem vették ki. Szemet gyönyörködtető kinézete van valamint jól beleillik a környezetbe. Ezenkívül Kubuntu-ra, Linux Mint KDE-re, OpenSuséra simán mehet.


Xfe

Az előbbiekkel ugyan nem kelhet versenyre, de XFCE-t használó terjesztésekbe jól beleillik, mint Xubuntu, Fedora XFCE spin, Linux Mint XFCE. Ubuntu-n is megy természetesen.


http://roland65.free.fr/xfe/

Tux commander

LXDE-hez jól illik. Fedora 18 LXDE spin-ben használom. Ubuntu 10.04 LTS-ben nem indult el. Lubuntu-n valószínűleg fut.Midnight commander

Asztali környezettől függetlenül használható, mert parancssorban fut. Tartaléknak vagy vész esetére jó, ha nem indulna az X server és a sok állományt le kell mentenünk.


http://www.midnight-commander.org/

Mucommander

Ez már csak ráadásnak jön. Lassú, mert Java alapú, de ennek köszönhetően fut minden rendszeren. Megnyit sok tömörített állományt is. Van hordozható változata, amely tollmeghajtón elállhat, hátha szükség van rá és bárhol futtatható, Windows-on az exével, GNU-Linuxon az sh-val.Ezekkel találkoztam főként és nekem beváltak, de hozzászólásban írhattok még.

4 megjegyzés:

 1. Én még javasolnám a Double Commander-t, talán ez van legközelebb a TC-hez:
  http://doublecmd.sourceforge.net/

  VálaszTörlés
 2. emelFM2 esetleg amit még érdemes lehet megemlíteni.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem a Sunflower FM is egy kedves, okos program, ha ilyet keres az ember...
  https://code.google.com/p/sunflower-fm/

  VálaszTörlés
 4. A Krusaderhez tenném hozzá, hogy Gnome3-on is fut rendesen, nekem az összes közül az jött be. A Gnome Commander nem jól számolta ki a lemezterületet, főleg pendrive-nál tapasztalatam ezt a hibát.

  VálaszTörlés