2011. július 9., szombat

Chakra 2011.09- A megszelidített oroszlán

Amikor kijött az Arch linux, akkor sokan elkezdték dicsőíteni és akkor nem értettem miért. Utánaolvastam és egyre több helyen láttam, hogy a korábbi Gentoo-s vagy Slackware-es power userek is átszállingóznak a kanadaiak disztribúciójára. A siker titka a következőkben rejlik: végy egy pehelykönnyű disztribúciót jó csomagkezelővel és spékeld meg rolling release tulajdonsággal. Monduk ezzel az erővel más is lehetett volna. Amit itt még nagy pozitívum, hogy az ember saját magának építi fel a működő disztribúciót kemény szöveges telepítővel. Az biztos, hogy nem éppen kezdőknek való, korábban a blogban foglalkoztunk vele.

Mit tegyen az aki - nem túl gyakorlott felhasználóként- szeretné kipróbálni, ne adj' Isten használni is. Nekik a Chakra jelenthet (fél) megoldást. A disztribúciónál az volt a cél, hogy az arch linuxot tálalják emészthető formában grafikus telepítővel. Tettem én is egy próbát. Aztán vegyes érzésekkel búcsúztam a Chakrától.

Chakra telepítése

Telepítés előtt le kell tölteni az éppen aktuális lemezképet innen: http://chakra-project.org/get/
Kiírás után bootolj be róla. Szerencsére Live módban indul, így van lehetőséged kipróbálni telepítés előtt. Először a nyelvet kell kiválasztani, majd az indítás módját. Én úgy gondoltam a nem szabad szoftveres menü jó lesz.



Betöltés után így néz ki az asztal. Kattints a telepítés gombra.



Az üdvözlő képernyő még mindig figyelmeztet az alfa szoftverre. Meg a hörcsögre...



Rövid összefoglalót olvashatsz a disztribúcióról.



Válaszd ki a megfelelő időzónát.



Létre kell hoznod egy felhasználói fiókot és meg kell adnod egy kellően erős jelszót.



A partícionálást szerencsére grafikus menü segíti.



Ha minden megvan, akkor még látsz egy összefoglalást a létrehozandó partíciókról.



Telepítés folyamatban. Elég gyorsan lemegy, max. 10 percet vesz igénybe.


Már majdnem végeztünk, ha szükséges most telepíthetsz bizonyos programokat.



Vége a telepítésnek, újra kell indítani a gépet.



Újraindítás után GRUB helyett BURG fogad. Ez tetszett.



Használat közben

Gyorsan átnéztem a menüket és csalódott voltam. Szinte alig volt egy-két telepített program a menükben. Ennél azért többet vártam. Se Firefox se LibreOffice. Szerencsére telepíthető a csomagkezelővel, de úgy gondolom ez azért alap kell hogy legyen.




Elindítottam a grafikus csomagkezelőt ami kb. 2400 csomagot írt ki. Ez megdöbbentően kevés. Természetesen fel lehet "turbózni" hatezerig az extra és a community tárolók hozzáadásával, de ez sem túl sok. A csomagkezelő könnyen áttekinthető és viszonylag jól használható. Ettől függetlenül én inkább a terminált javasolnám. Az első bug nálam már itt jelentkezett. Szerettem volna tálcára lerakni a csomagkezelőt, de minduntalan visszaugrott az eredeti pozícióba. Néha pedig valamilyen hibával leállt.



Már rögtön bejelentkezés után nagy mennyiségű frissítés fogad. Ez mondjuk természetes is lehet egy új telepítésnél. A frissítés gond nélkül lezajlott.



Összegezve csak annyit írhatok róla, hogy a gyorsasága tényleg bámulatos azonban tele van javítatlan hibákkal. A nem túl hosszú használat során a KDE többször összeomlott, de más alkalmazásoknál is volt gond. Néha csak egy egyszerű játékot akartam telepíteni amihez meg nem volt meg a kellő függőség. A korábban említett kevés csomagot sem tudom csak úgy elfelejteni. Van még mit javítani rajta, de gondolom nem ez az utolsó kiadás. Használtam már Frugalware-t is, de annál sem volt ennyi gondom. Csak a hasonló csomagkezelés és filozófia miatt emlíettem meg. Nem értem miért nem raktak fel alapból egy LibreOffice-t. Igazán elfért volna.
Valószínűleg a fejlesztők jó irányba haladnak, mert szeretnék az Arch linuxot kezdők részére is elérhetővé tenni, de a sok hiba miatt egyelőre nem javasolnám éles használatra.

10 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom, azért nincsenek GTK-s alkalmazások (LibreOffice, Firefox), mert a fejlesztők egy tisztán Qt alapú disztribúciót akarnak csinálni a Chakrából. A GTK programok telepítéséhez egy BundleSystem nevű rendszer való, ami hasonló az OSX *.dmg csomagjaihoz.
    Persze, még ezekből a csomagokból sincs sok.
    A Chakra jelenleg az útkeresés fázisában van: az előző projektvezető (és a projekt alapítója) tragikus hirtelenséggel, tavaly hunyt el...

    VálaszTörlés
  2. Igen, valahogy erre akartam rávilágítani. Az irány mindenképpen jó, de még tele van hibákkal. Ennyire részletesen nem tudtam miért nincsenek GTK-s programok. Az előző fejlesztő haláláról sem tudtam, neki RIP. Annak meg örülök, hogy nem maradt abba a fejlesztés, mert hosszabb távon ígéretes lehet.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    A magyarítással nincs gond, már a telepítés osrán meg lehet adni a nyelvet és a billentyű kiosztást.

    VálaszTörlés
  4. Rolling rock rendszerű mint az Arch?

    VálaszTörlés
  5. Netkapcsolatot ,hogy lehet beállitani? Dsl Digi felhasználónév jelszó. Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    A disztribúció rolling alapú, mert az arch-ra épül. A Digi-vel nekem meggyűlt a bajom. Most UPC van és ott ugye nem kell vele vacakolni. Elivileg itt van egy megoldási lehetőség dsl-re. http://chakra-project.org/bbs/viewtopic.php?pid=12484

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nem minden Linuxnak kell feltétlen desktop-ra kerülnie. Az Arch és a Gentoo pedig szerintem tipikusan ilyen. Nem asztalra való, kár is volna ráerőszakolni. Szerverre való, kifejezetten szakértelem igényes, és a teljesítményért, és működő, optimalizált rendszerért meg kell dolgozni!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem az Arch és a Gentoo pont "desktop power-user"-nek való. Mindkettő az alapoktól építhető fel, így pont olyanoknak valók, akik szeretnek mindent a maguk szája íze szerint beállítani. Az Arch a jó dokumentációnak hála sztem "kezdő" felhasználóknak is vállalható.

    VálaszTörlés