2010. július 30., péntek

Játékok linux alatt 1.-Frozen Bubble

Rendszeresen vád éri a linuxot azért mert kevés a játék. Ezt főleg a Windowsról áttérni vágyók hangoztatják és nem is alaptalanul. Azonban véleményem szerint ennyire azért nem rossz a helyzet. Van játék, nem is kevés. Az tény hogy a nagy játékgyártók a redmondiak szoftverére írják a játékokat mert az sokkal elterjedtebb. Egyelőre. Amíg el nem jön a linux éve. Ez most itt van. :-)

Szeretném némiképpen eloszlatni a kételyeket hogy igenis vannak játékok linux alá is, mégpedig a legtöbb színvonalas. Ennek apropóján szeretnék készíteni egy néhány részes minisorozatot. Még nem tudom hány rész lesz de nem kettő az biztos. Szerintem mindenkiben ott lapul mélyen a homo ludens vagyis a játékos ember. Korábban mikor több időm volt, bizony én is többet adtam ennek a szórakozási formának mert tökéletes módja volt a gőz kiengedésének. Ma már sajnos minimális szabadidővel rendelkezem, így csak írok róla.

Talán az egyik legismertebb linuxos/wines játékot ismerhetjük meg ebben a cikkben. Ez a frozen bubble. A játék elve igen egyszerű, mert a kis pingvinnel (mivel mással) egy ágyúból színes gömböket kell kilőni és közben a hasonló színeket kell eltalálni. Ez kezdetben nem annyira nehéz, de természetesen a szinteken való túljutással egyre kevésbé sikerül a művelet.

A játék grafikailag jól sikerült. A menükben könnyű eligazodni és többféle beállítási lehetőség is van. A "hadszíntér" három részre osztható. Bal oldalon az aktuális szintet láthatjuk, középen folyik a golyók kilövése, végül a harmadik részben visszatekint ránk egy nagyszemű pingvin. Neki semmilyen funkcója nincs.

Minden játék alatt hallhatsz valamilyen zenei aláfestést. A Frozen Bubble zeneileg teljesen ott van, engem személy szerint teljesen relaxál. Ha pontoznám akkor 5/5 lenne a végeredmény.


Összegzés

A Frozen Bubble jó időtöltés lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Teljesen erőszakmentes így tényleg a legkisebb korosztálynak is javaslom. Túl sokat nem kell gondolkodni rajta, bár néha nem árt ha előre is tudunk tervezni. Grafikája és zenéje kellemesen ellazítja az embert a napi hajtás vagy egy kemény vizsga után. Csak javasolni tudom mindenkinek.

Néhány kép a játékból:





8 megjegyzés:

  1. A FreeCiv-et ne hagyd ki, nekem az a kedvencem!
    Polló László

    VálaszTörlés
  2. Valóban jó a FreeCiv, én is szeretem, viszont azt hiszem a Frozen Bubble megérdemli hogy vele kezdje Ragazzo.:)

    VálaszTörlés
  3. helló
    nagyon sokat tanultam a blogodból
    köszi, meg minden
    esetleg következő játékbemutatás lehetne a nexuiz?
    köszi, meg minden

    VálaszTörlés
  4. Gyűlnek a kérések, még nem tudom mi lesz a következő. Eddig két szavazat a FreeCiv-re, de a Nexuizt is szeretném bemutatni.

    VálaszTörlés
  5. jó kis játék, infó óráimra emlékeztet még annak idején.
    Régi nagy kedvencemmel szerettem volna játszani a quake 3-al tegnap és gondjaim voltak. :(
    1. az egér sebességét nem tudtam beállítani, hiába próbáltam álítani mindig ugyanolyan rohadt gyors volt.
    2. miután kiléptem a játékból a képernyő ilyen vakító fehéres volt, mintha kimosták volna
    ujra kellett indítanom a gépet :(
    szerintetek? vagy "ilyen" játékokat csak windowsban lehet normálisan futtatni?

    VálaszTörlés
  6. Próbáld meg a kifejezetten linuxra írt quake3-at:

    http://ioquake3.org/

    VálaszTörlés
  7. köszi megnézem majd akkor ezt... szted tudnék játszani lan-ban ha a haver gépén windowson fut a quake? (most nem akarok játszani de ami késik nem múlik :)

    VálaszTörlés
  8. Elképzelhető, bár fixre nem tudom mondani, mert egyáltalán nem játszok vele. Ha sikerül írd meg a tapasztalatokat, hátha más is profitál belőle.

    Jó szórakozást! ;)

    Üdv:
    ~./bicskás

    VálaszTörlés