2010. február 23., kedd

Little Susie feat. KDE3 az új magyar disztribúció

Kezdem azzal, hogy itthon szinte sikkes leszólni és utálni ami magyar főleg ha linux disztribúcióról van szó. Azt hiszem nem beszélek mellé, mert az ember ha csak beüti a keresőbe pl. hogy blackPanther akkor a találatokban jószerével olvashat hideget és meleget egyaránt. Szerintem nem sokkal jobb az UHU vagy a Frugalware sorsa sem. Ezek miatt is örültem amikor a HUP-on olvastam a hírt, hogy megjelent egy kicsiny -ahogy ők fogalmaznak- isten háta mögötti kis településről egy újabb magyar disztribúció. http://hup.hu/cikkek/20100223/24_ora_alatt_kb_1500-an_toltottek_le_a_susie_betat
Szerencsére a hozzászólásokban nem találkoztam a szokásos "minek még egy újabb disztribúció" vagy "ez se lesz hosszú életű" hozzászólásokkal. Ehelyett inkább a segítőkészség dominált. Nem is kicsit. Tehát pozitívan csalódtam.

Arra gondoltam letöltöm én is a Susie-t ami egyelőre béta verziós, és teszek egy rövid próbát vele virtuális gép alatt.
A Susie szíve az Opensuse vagy éppen Suse disztribúció annak minden jellemzőjével, de megspékelve a fejlesztők saját csomagjaival és grafikájával. Úgy is mondhatjuk hogy kivettek minden sallangot és csak a lényeges dolgokat hagyták meg. Fő cél hogy egy olyan minden laikus által könnyen telepíthető és kezelhető rendszert hozzanak létre ami gyorsan fut a régebbi vasakon is. Eddig eMagyarország pontokon tesztelték és csak néhány napja tárták a nagyérdemű elé. Lehet tesztelgetni és a hibákat visszajelezni.
Aki szereti az Opensuse sajátos világát annak ez is tetszeni fog.

Susie telepítése

Ha letöltötted a közel 700 megás képfájlt, akkor arról bebootolva egy Live rendszert kapsz tesztelésre. Ha szeretnéd installálni, akkor a megfelelő ikonra kattintva felugrik egy figyelmeztető ablak. Ide be kell írnod a jelszót ami nemes egyszerűséggel csak LINUX.

Korábban már telepítettem Opensuset és bevallom őszintén felkészültem a legrosszabbra, vagyis a kb. félórás szöszölésre. Ehelyett cirka 15 perc alatt fent volt az alaprendszer a gépen. Telepítés közben nagyon eltévedni nem lehet, maximum a particionálásnál kell egy kicsit jobban odafigyelni. A többi megy magától. Az elején szükséges a szokásos nyelv és időzóna megadása, majd ki kell alakítani egy felhasználói fiókot a jelszavakkal együtt. Ha minden adatot megadtunk, akkor jöhet a tényleges lemezre írás. Újraindítás után még el kell végezni az automatikus rendszerindítást de aztán birtokba vehetjük a friss rendszert.

Az asztal és a menük

A háttér a Susie logója is lehet ami egy színes szélkerék.



Tudni kell hogy a Susie a KDE régebbi azaz 3.5.X verzióját használja ennél fogva nem annyira csili-vili mint a négyes kiadása. Ez nem véletlenül van így, mert a fejlesztők szerettek volna memóriát megspórolni, illetve hogy régi és gyengébb gépeken is gyorsan fusson. A háttér a Susie logója is lehet ami egy színes szélkerék.




A tálcán helyet kaptak a legszükségesebb programok mint a Firefox böngésző vagy éppen a Skype voip kliens. Látható a hangerő és a táp ikonja is. Nekem tetszik hogy a Windows 7-ből ismert áttetsző panel köszön vissza ránk. Hiába, szeretem az eye candyt az asztalon...

A menü tipikusan a régi 3.5-ös kde menü annak áttekinthetőségével és felépítésével.



Gyakorlatilag minden szükséges program megtalálható benne a webes alkalmazásoktól kezdve az irodai programokig. Azt gondolom egy átlag felhasználónak bőven elegendő amit itt talál. Amit hiányol azt pedig lehet pótolni a tárolókból ahol bőséges programválaszték van.

Használat közben

Csak rövid ideig használtam egyelőre és nem mentem végig minden programon de nem is volt rá szükség.
Böngészőből a Firefox-ot használja amivel nem lehet gond a weboldalak megjelenítése. Persze ott a Konqueror is de nem hinném hogy azt használja valaki ilyen célra.

A Flash videók gond nélkül mennek.



A Rádió Eger is gond nélkül megszólalt.



Az irodai munkát az Openoffice hármas verziója segíti ami már tudja az új MS formátumot is kezelni. Debian és CentOS alatt még ennek régebbi változata fut. Van szövegszerkesztő, táblázatkezelő és adatbázis kezelő is a csomagban.



Az Opensuse tárolók közül minden lényeges megtalálható, tehát telepíthetsz Nvidia kártyához drivert vagy kedvenc wine programunkat. Elég egyszerűen vehetők fel további tárolók is bár nem hinném hogy szükség lenne rá.



A további programokat nem néztem át, de szerintem minden flottul működhet.

Konklúzió

Összességében a csak javasolni tudom béta volta ellenére is hogy próbáljátok ki legalább virtuális gépen. A rövid használat alatt semmilyen fagyást vagy egyéb problémát nem találtam. Az Opensuse fanoknak midenképpen bejöhet ez a fiatal disztribúció. A Susie alapértelmezetten Live módban indul, tehát tesztelésre ilyen formában is kipróbálható. Bízom benne hogy a fejlesztők elérik céljukat, és a nagyobb közönség számára szerethető disztribúciót tudnak majd létrehozni. Egy próbát megér.

Little Susie honlapja: http://borzsonynet.hu/linux/Susie/
Susie letöltése: ftp://ftp.fsn.hu/contrib/trey/Little_Susie/
Susie fórum: http://hup.hu/forum/241

9 megjegyzés:

  1. Kezdem azzal, hogy itthon szinte sikkes leszólni és utálni ami magyar főleg ha linux disztribúcióról van szó

    nem errol van szo, csak a susestudio és a valódi disztrók közt van különbség. Én nem azt mondom, hogy ez most
    -rossz
    -hülyeség
    -rtelmetlen
    -stb
    hisz azért van a susestudio, hogy használjuk. Csak a ketto nem összehasonlítható.

    VálaszTörlés
  2. Lehet hogy igazad van, de én napi szinten olvasom a HUP-ot is és ott már tüzet okádnak egyesek a bPanther miatt. Hozzáteszem nem használom a disztrót, nekem teljesen közömbös. A fejlesztőnek valószínűleg elég sok munkája van benne, mégsem sikeres itthon.

    Amúgy igazad van, lehet hogy értelmetlen amit írtam, de így gondolom és ezt tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  3. Ezt ida nem írom le, mert nem akarom én is bántani őket, mert biztos nagyon jó szakemberek a fejlesztői. De amit a bP körül rendeznek, az komédia

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Nekem csupán egyetlen problémám akadt vele,mégpedig ez a fránya RAW formátum.Megpróbáltam rákreálni pendrive-ra többféleképpen,de valahogy nem szándékozik bebutulni.Szépen kérlek benneteket,annyi segítségre,hogy leírjátok,hogy hogyan tudom ezt összehozni XP alatt.

    Előre is nagyon köszönöm : Dave

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Konkrétan nem használjuk a disztrót csak egy próbát tettünk. Legjobb lenne ha írnál a fejlesztőknek. http://www.borzsonynet.hu/linux/Susie/

    VálaszTörlés
  6. Mi a susie root jelszava a live változatban?

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam egy régi notin LiveCD-vel, a problémám, hogy nem ismeri fel a beépített wifi adaptert (remélem jól írom), csak kábelen akar csatlakozni.(PCLinuxOS-nak nem kozott gondot). Még konfigurálási lehetőség sincs, hogy esetleg kézzel keressem meg és állítsam a be. XP helyett egy kezdőnek, régi gépre nem hiszem, hogy bátran ajánlható lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bejegyzés már 4 éves, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Azt nem tudom, hogy a Susie fejlesztői hogyan állnak a wifi. A nagyobb nevű disztribúciók mellett több fejlesztő áll, valószínűleg jobb a hardver támogatás is.

      Törlés