2010. február 25., csütörtök

PC-BSD 8 telepítése

Néhány napja megjelent a PCBSD legújabb kiadása a nyolcas. Ez elég sok hibajavítást tartalmaz és talán jobban is sikerült mint az előző kiadás. Ennek apropójából kerestem egy cikket ami a témával foglalkozik, tehát miként lehetne feltelepíteni a PCBSD-t. A 8-as kiadás is mint az előzőek, KDE ablakkezelővel jött ki. Első ránézésre nincs igazán különbség az asztalon linux és BSD között. Azonban ha az ember a menüket is végigböngészi akkor már látható az eltérés. Kezdjük az elején a telepítést.

Töltsd le a lemezképet innen és írd ki DVD-re vagy CD-re a verziótól függően. http://www.pcbsd.org/
Bootolj be róla és a következő képernyőt fogod látni. Érdemes az 1-es menüt választani.



Az első képernyőn csak a nyelvet kell kiválasztani. Tovább.



Billentyűzet kiosztása. Itt elég jól le vannak bontva egy nyelven belül is a különböző típusok.



Itt több lehetőséged is van, vagyis indíthatsz teljesen új telepítést, frissítheted a rendszert vagy rendszer visszaállítást is elvégezhetsz. Ki kell választani hogy pcbsd-t vagy freebsd kerüljön a merevlemezre, illetve milyen adathordozóról kívánod indítani a telepítést.



Fontos rész a particionálás. Ha semmi nincs a merevlemezen és nem is akarsz rá mást pakolni akkor nyugodtan választhatod az automata lemezfelosztást. Ebben ez esetben így fog kinézni a lemez: root 2GB, swap 10GB, harmadik rész 1 GB és az utolsó maradék hely pedig a felhasználónak kell. Az alapértelmezett fájlrendszer az UFS+S. Természetesen más is választható szükség szerint. Dual boot esetén érdemes kipipálni a bsd bootloader telepítését. Mehetünk tovább.



BSD alatt is létre kell hozni egy normál és egy root felhasználói fiókot. Meg kell adnod a felhasználónevet, teljes nevet és a jelszavakat. Ne felejtsd el a hozzáadás gombot megnyomni ha készen vagy. A shellnél vagyis a parancsértelmezőnél jó nekünk a bash. Ha nem akarsz jelszavakkal bíbelődni akkor jelöld ki az automata bejelentkezést is. Tovább.



Időzóna beállítása. Szinkronizálhatsz valamilyen kiszolgálóval is.



Válaszd ki miket szeretnél alapból telepíteni. Jelöld ki ami szükséges neked és a nyíllal tedd át a telepítendők listájába.



Itt vannak a választott programok. Mehetünk tovább.



Egy kis összefoglalás a telepítés előtt. Ha minden rendben akkor tovább gomb.



Telepítés folyamatban van. Csak dőlj hátra és relaxálj. Az időtartam kb. 15-20 perc géptől is függően.



A telepítés befejeződött, indítsd újra a gépet.



Forrás: http://linuxbsdos.com/2010/02/24/pc-bsd-8-installation-guide/

1 megjegyzés:

  1. hat nem tudom, de nekem nem ment fel virtualboxra :/

    adtam neki 20giga helyet, de a boot menu utan mindig restartol.

    live cd-kent mukodik.

    VálaszTörlés