2010. január 7., csütörtök

Chakra linux:tippek-trükkök


A disztribúcióról már írtam egyszer az LH-on: katt ide több infóért!

Ez a mostani csupán egy kis szösszenet arról, hogyan tudod karbantartani ezt a remek darabot mindenféle különlegesebb hegesztés nélkül. Saját tapasztalataimat írom le, mindenféle kocka-körítés nélkül, végülis az egész olyanoknak szól, akik:

1. Kezdők, de szeretnének tanulni és már kezdik sejteni, hogy a Linux operációs rendszerek nem az Ubuntuval kezdődnek és végződnek.

2. Unják a fix kiadási modellek körüli majrét, miszerint vajon egy verziófrissítés után fog-e működni...

3. Szeretnék mindig a legfrissebb stabil csomagokat használni.

4. Szeretnék a rendszerüket testreszabni: a Chakra egy alap KDE4-es vázat kínál, amire saját igényeinknek megfelelően csak azok a csomagok kerülnek fel, amiket szeretnénk is használni.

Telepítéshez a Chakra LiveCD Minimal kiadását használd: katt ide a letöltésért! A rendszer optimális futásához Nvidia kártya szükséges (akinek ATI-ja van, az használjon inkább Debiánt, vagy Ubuntut).

Bevezetésnek ennyi, most jöjjenek a konkrét ötletek!

Miután sikeresen feltelepítettük a disztribúciót és az újraindítás után felállt a rendszer, ideje pár dolgot módosítani.

1. Kapcsoljuk ki a Nepomuk kereső-indexelő rendszert: Rendszerbeállítások --> Speciális --> Speciális beállítások -->Asztali keresés --> Nepomuk asztal engedélyezése KI!

Ezt kihagyhatjátok, ha mégis szükségét érzitek, de szerintem csak feleslegesen lassítja a rendszert.

2. Kapcsoljuk ki az Automatikus frissítési szolgáltatást: Rendszerbeállítások --> Speciális -->Automatic updates

Alapból nem frissít (erre egy pop-up ablak fel is fogja hívni a figyelmünket), állítsuk át valamelyik másik lehetőségre (lényegtelen melyikre), hogy az alsó beállításoknál ki tudjuk venni a pipákat, majd állítsuk be újra, hogy ne frissítsen. Ez így zagyva, ezért mellékelek egy képet, hogy milyenre csináljátok meg:


Ha ez kész, akkor irány a Szolgáltatások menü! Itt találjátok: Rendszerbeállítások --> Speciális --> Speciális beállítások --> Szolgáltatások

A Választható szolgáltatások résznél állítsátok le a következő démont: Chase, ez felel a frissítések ellenőrzéséért, de a továbbiakban nem tartunk igényt a szolgálataira.

3. A csomagkezelő (pacman) grafikus felülete a Shaman: néha elég instabil bughalmaz tud lenni, ezért csak a választék böngészésre használjátok, telepítést konzollal végezzétek. Íme pár hasznos parancs:

pacman -S csomag neve (ezzel telepítitek a kiválasztott csomagot)
pacman -R csomag neve (törlitek a kiválaszott csomagot, függőségek maradnak)
pacman -Rs csomag neve (törlitek a kiválasztott csomagot függőségekkel együtt)


4. Frissítés: hogy stabil maradjon a rendszer, mindenképpen konzolból dolgozzunk. A módja a következő:

(a) Ctrl+Alt+F1 paranccsal átlépünk a szöveges felületre, itt jelentkezzünk be rendszergazdaként.

(b) Váltsunk futási szintet: Init 3

(c) Lőjjük ki a grafikus felületet: killall kdm

Adjuk ki a parancsot a rendszer teljes frissítésére: pacman -Syu

Ha minden rendben megy, akkor csak (I)gen válasszal kell nyugtáznunk a folyamat indítását. Azonban néha a rendszer belefut egy-egy körkörös függőségbe és nem enged tovább. Semmi pánik, itt kell átváltani kézi vezérlésre (megjegyzem, a Shaman itt már elvérzett volna): nézzük meg a frissítésre váró csomag milyen már meglévő csomagunkkal ütközik, ha megvan, töröljök le:

pacman -Rd csomag neve

Álljon itt egy példa: a legutóbbi frissítésnél szólt, hogy a kdemod-parted csomag ütközik a parted csomaggal. Ez csak annyit jelent, hogy a Chakrás germánok elkészítették a parted csomag disztró-specifikus változatát. Töröljük le bátran, semmi gond nem lesz vele a továbbiakban.

5. Hangkártya felismerése

Futtasuk terminálból az alsaconf parancsot, menjünk végig a folyamaton. Miután végeztünk, induljunk a gyökérkönyvtárba: /etc/modprobe.d/

Itt találunk egy kiterjesztés nélküli sound szöveges fájlt: ezt nevezzük át sound.conf-ra (Rendszergazda műveletek legördülő menü), mivel a konfigurációs fájl hiányára minden egyes indításnál fel fogja hívni a figyelmünket, ha ennek nem vesszük elejét.

6. Compiz és az openoffice

Nálam előfordult, lehet, hogy egyedi eset. A következő történt: a compiz üzembe helyezése után lett feltelepítve az openoffice, megnyitva az alkalmazást eltünt az ablakkeret. A megoldás pofonegyszerű: deaktiváld a compizt, majd ismét engedélyezd: ismét látszik az ablakkeret. Parasztmódszer, mert a hiba okát viszont nem tudom :/

Nagyjából ennyi. A többi már megy mint az ágyba....számolás :)

4 megjegyzés:

  1. Hát pont ezzel a parted csomaggal szórakoztam én is el a napokban.
    Ha kitöröltem más függőség bajokat jelzett, illetve azt írta nem nélkülözhető(!?).
    Igaz a grafikus felületet én nem lőttem ki.
    Az arch IRC-n nagyon kedvesen segítettek, de ezt nem mondták, úgyhogy újból nekifutok.
    A másik nagy homályzóna a frissítés, ahol alapvető logikai ellentmondásban vannak a "kapcsolók". Nekem nem sikerült megfejtenem.
    Tulajdonképpen ez a két kérdéskör akasztott meg.
    Nagyon köszönöm!!!

    duncanx

    VálaszTörlés
  2. A frissítésnél a pcman -Rd paranccsal csak az adott csomagot törlöd, a függőségeket nem bántja. Én ezzel jutottam túl ezen a parted problémán.

    VálaszTörlés
  3. Nekem utána még a trident-dri csomagot is le kellett szednem, nem is tudom azzal mit akart, nekem olyan driver nem kell xD
    Megoldottam. Most épp nincs hang a rendszeren. Lehet hogy nálam is az alsa a bűnös.

    VálaszTörlés
  4. Ez a csomó driver valszeg azért van fenn, hogy LiveCD/DVD minden gépen elinduljon, én is le szoktam törölgetni őket: eddigi tapasztalat az, h a rendszer integritásást nem sodorja veszélybe.

    Ma délelőtt frissítettem a rendszert: egyből a legújabb stabil kernel ott figyel a gépen, semmi gond vele.

    VálaszTörlés