2009. augusztus 22., szombat

Vector linux

Ismét jöjjön egy hazánkban talán nem annyira ismert disztribúció a Vector linux. Kanadából származik, és Slackware alappal rendelkezik. Ezért talán nem lehet rossz ha ilyen stabil alapjai vannak.

Asztali környezetből többféle is elérhető úgy mint KDE, GNOME, LXDE, Xface, LXDE. Lehet választani.
Kipróbálható Live CD-két is, de van rögtön installálható változata is. (Remélem a Live is telepíthető...)
Az angol nyelvű leírása szerint kis méret és gyorsaság jellemzi. Kiderül a fejlsztők hitvallása is, vagyis "Keep it simple, keep it small!" Teljesen rábízzák a felhasználóra mit fog vele csinálni. A disztribúció mindennapos használatra tökéletesen megfelelő, vagyis böngészésre, levelezésre, chat-elésre vagy éppen ftp szerver üzemeltetésére. Természetesen a haladóbb felhasználók is megtalálhatják maguknak a szükséges eszközöket amikkel szerverként vagy átjáróként használhatják a Vector linuxot. Ismét kihangsúlyozható a kis méret és a csekély memória éhség.

Képernyőfotók: http://vector2.ecosq.com/screenshots
Honlap: http://www.vectorlinux.com/
Letöltés: http://vectorlinux.com/downloads

Megnéztem még egy-két leírást róla, és elég sok dicséretet kapott. Főleg ami az erőforrásigényét illeti. pl: http://lwn.net/Articles/322914/
A cikkből kiderül, hogy a Vector már rendelkezik grafikus telepítővel a Slacware-el ellentétben. Gyakorlatilag egy varázsló végigvezet a telepítés folyamatán.
Amennyire kivettem, több fajátája is létezik a Vectornak ami fizetős, de cserébe járnak extra dolgok. Tisztára mint a Mandrivánál.

Az alap verziónál csak xface és lxde ablakkezelő érhető el. Ettől függetlenül a külső megjelenés tetszetős. Az alapcsomagok elérhetők mint xmms, mplayer, gimp,stb. Alapból elérhetők a multimédia pluginok és a kodekek is. Ezen kívül könnyű beállítani a wifit és a videókártya meghajtókat is.

A Vectorban elérhető az un. VASM ami nem más mint egy beállító központ. Hasonlatos a Suse által használt YAST-hoz csak nem annyira aprólékos. Többek között itt állíthatók be a különböző hardver eszközök.

A hálózati résznél állítható be a tűzfal és egyéb internettel kapcsolatos dolgok.
Csomagkezelője a Gslapt. (Ha nem tévedek)
Megemlítem a hasznosságok közül a vcpufreq amivel beállítható a processzor sebessége. További hasznosságok: Vpackager, Hardinfo, VLFreeMem

Gslapt a csomagkezelő ami legalább grafikus felületű. Tehát tudsz benne keresni, kijelölni telepítésre és rákattintani az alkalmaz gombra. Telepíti a függőségeket is amiről szintén grafikusan tájékoztat.

Összességében elmondható hogy jó kis disztribúció, és ajánlják kezdőknek is. Persze biztosan vannak hibái is, de a cikkben nem taglalták azokat.


6 megjegyzés:

  1. Hmm. Részemről jobban favorizálom az apt alapú disztrókat, de ez is egy ígéretes projectnek tűnik. Főleg, hogy van LXDE-s változat is. Egyszer telepítettem magamnak egy Ubuntut LXDE ablakkezelővel (Ubuntu Minimal CD-vel) és csodálkoztam rajta, hogy az egész rendszer 56 MB (!!) RAM-ot fogyasztott el. És a felület is pofásan nézett ki. Csak nekem nagyon hiányzott néhány gnomeos feature. :S
    Egyszer talán kipróbálom ezt a disztrót is.

    VálaszTörlés
  2. Szassztok!
    Nem találom a kérdező-topikot ezért ide írok - remélem senki nem veszi zokon. Tegnap pattant fel az Ubuntu 8.10 a gépemre és nagyon erősen elhatároztam, hogy megvilágosodok. Taps nekem. De egyelőre sok sok dolog okoz frusztrációt. Például a mai: telepítettem egy progit - jelesül az AcetoneISO-t. MInden rendben van vele, működik is, de csak úgy érem el, hogy ha bemegyek a usr/share/application könyvtárba - ugyanis nem jelenik meg sehol a Appplications - menüben. Szerintem a kellékek-ben kéne legyen de nincs és sehogy se jövök rá, hogyan lehet az "applications" menühöz hozzáadni illetve eltávolítani dolgokat.
    Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
  3. Hát ha sehol sincs, akkor érdemes készíteni neki egy indító ikont az asztalra. Parancsnak meg kitallózod amit ide beírtál. Gondolom van grafikus felülete a proginak.

    VálaszTörlés
  4. Van van. Akkor azt jeleneti: én nem tudok csak úgy hozzáadni és eltávolítani az említett menühöz(ből)?

    VálaszTörlés
  5. Nos, direkt felraktam én is a getdeb oldalról. Nekem berakta az indítóikont a Hang és Videó menübe. Lehet hogy neked is ott van. A működését még ne próbáltam ki.

    VálaszTörlés
  6. "én nem tudok csak úgy hozzáadni és eltávolítani az említett menühöz(ből)?"

    Dehogynem: jobb katt a főmenüre és menük szerkesztése. :)

    VálaszTörlés