2009. augusztus 23., vasárnap

PC/OS linux

A PC/OS linux egy az ubuntura épülő disztribúciók közül. Konkrétan a xubuntura épül, tehát ez sem lehet egy memória zabáló kiadás. A distrowatch szerint felhasználóbarát és tartalmazza a szükséges multimédia csomagokat illetve a böngésző beépülőket. Több fajta kiadása is létezik úgymint OpenDesktop, OpenWorkstation és WebStation.
Ha szeretnéd kipróbálni, akkor letölthető innen: http://pcos.linuxfreedom.com/download.html
Aki desktopnak akarja használni, annak elég letölteni a CD-s kiadást.

Természetesen ha van lehetőség, akkor elolvasok egy-két leírást az adott disztribúcióról. Szerencsére akadt néhány, így ebből rövidítve néhány dolgot leírok.
Amúgy leírások itt: http://www.raiden.net/articles/review_pcos_2009v2a/ és itt http://reddevil62-techhead.blogspot.com/2008/12/review-pcos-od-2009.html
Én inkább az elsőt választottam.

A PC/OS telepítése rendkívül egyszerű, szinte ubuntu-szerű. Ezen nincs is mit tovább ragozni.

Általános jellemzés

Az asztal betöltődése rendkívül gyorsan történik. Semmire nem kell várni, rögtön használatba veheted a rendszert. A multimédia lejátszást a beépített vlc-vel lehet igénybe venni.
Megtalálható alapból a Google alkalmazások amikhez persze internet kapcsolat is szükséges. Telepített a prism is ami szintén hasznos kis alkalmazás.

Különség van irodai alkalmazások terén a workstation és a desktop verzió között. Ugyanis ez utóbbi csak Aboword-öt tartalmaz, míg a workstation teljes openoffice-t. Hardver felismerésére nincs panasz, már a Live CD-vel is kipróbálható a vas amin használni szeretnéd.
Az általános beállítások könnyedén elvégezhetők, csak néhány egérkattintás az egész. Ha még nem említettem xfce ablakkezelőt használ, és ez megmagyarázza a könnyű kezelhetőséget és a gyorsaságot is.

Windows programokat használók sem maradnak ki semmiből hiszen a Wine is alapból installált.
Csomagkezelője szerencsére a Synaptic.

Konklúzió

A cikkírónak alapból tetszet a PC/OS . Ajánlható mind kezdőknek, mind haladóbb felhasználóknak egyaránt. Régebbi gépeken is jól és gyorsan működik.
Idő hiányában ezt sem próbáltam ki, bár be kell valljam nekem az xfce ablakkezelő nem jön be annyira. Persze tisztában vagyok vele hogy régebbi vagy gyengébb gépekre meg pont erre van szükség.
Ahogy leszűrtem a hozzászólásokból problémát senki nem írt a disztribúcióval kapcsolatban. Talán mert nincs is.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ez a PC/OS Linux nem ez a PC/OS Linux? : http://www.pclinuxos.hu/
    Gyanítom, hogy nem. De ha mégis, akkor valami félreértés van, mert én úgy tudom, hogy nem ubuntu (xubuntu), hanem mandríva alapokon nyugszik. Vagy ha ez nem az a linux, akkor magyar nyelven is ért? (kipróbálás szempontjából...)

    VálaszTörlés
  2. Ez nem az. Nézd meg a honlapján vagy keress rá a distrowatchon.

    VálaszTörlés