2009. augusztus 26., szerda

Ubuntu keresztényeknek

Azt gondolom, már senki sincs meglepődve azon, ha pár havonta valamelyik ország linuxos közössége készít egy ubuntu alapú disztribúciót. Talán az lenne a meglepő, ha ez nem így lenne... Nos, én már nem nagyon tudom követni és nem is akarom, hogy éppen melyik az n+1-dik *ntu.
Van azonban egy olyan változata ami egy kissé elüt a többitől. Hogy miért? Mert kötődik a valláshoz, konkrétan a kereszténységhez. Ebből könnyen ki lehet találni, hogy ez nem más mint az Ubuntu Christian Edition. Nézzük mit ír a distrowatch róla.

Az ubuntu crhristian edition egy szabad/ingyenes, nyílt forráskódú, keresztényeknek kifejlesztett verzió. Az ubuntun alapszik. Az alap ubuntus programok mellett, elérhetők a legnagyszerűbb keresztény alkalmazások is. Tehát tartalmazza a GnomeSword-ot, megtalálható benne szülői felügyelet is ami az internetről érkező káros tartalmakat hivatott kiszűrni vagy megszűrni. A fő cél a linux megismertetése a keresztényekkel.

Ha ez így van, akkor a parókiákon elérhető számítógépeken lehet lecserélni az "egyéb" oeprációs rendszereket. Amúgy ha jól atudom, akkor a katolikus.hu oldal is valamilyen linuxos szerveren fut. A többi egyházét nem ismerem.

Az ubuntunak ezt a változatát nagyjából évente adják ki. Eleinte gyakoribb volt a kiadás, de még így is jó. Főleg ha a stabilitás is cél.
A disztribúció honlapja elég puritán http://www.ubuntuce.com/ csak a legszükségesebb információk található meg rajta. Túl sok leírást nem találtam erről a változatról. Gondolom azért sem mert szinte ugyanaz mint az alap ubuntu.

Az egyik blogban azért csak volt egy rövid leírás.
A keresztény ubuntuban már a háttérkép is azt sugallja hogy itt egy kicsit más a megközelítés. Ugyanis Jézus szobor található rajta, angol nyelvű biblia idézettel.
Ahogyan már korábban említettem, elérhető néhány speciális alkalmazás is. Ezek egyike a Bible Trivia, ami nem más mint egy napi kérdés felugró ablak formájában.
Ha nem tudod a választ, csak meg kell nyomnod a gombot, és megkapod.
Másik hasznos alkalmazás a Linbread. Ez napi biblia idézeteket szolgáltat.
Megemlíthető a Xiphos Bible Guide. Az E-sword-al tanulni vagyis ismerkedni lehet a Bibliával. Ehhez kell a wine is.

A cikkíró egy-két apró problémát is felvetett, miszerint a dansguardiannak elég erős a szűrője. Vagyis olyat sem lehet letölteni vagy megtekinteni, ami nem tartalmaz semmi "káros" tartalmat. Ezen kívül nem talált benne játékokat. De gondolom egy kis Open Arena-t utólag is lehet telepíteni. :-)

Csak megemlítem, hogy találtam még egy linuxot verziót ami keresztényeknek szól ez az ichthux. http://www.ichthux.com/ Ez még a kubuntu 8.10-re épül.

Ha szeretnéd kipróbálni a christian ubuntut, akkor letölteheted innen: http://www.ubuntuce.com/download.htm


5 megjegyzés:

  1. van sátánista változata is ...

    VálaszTörlés
  2. Hali!

    JÓ ez az oldal, szeretem olvasgatni.
    Na de arra lennék kiváncsi, hogy vajon más vallás témában is van disztrubució ?:)

    VálaszTörlés
  3. remélem a sátánista verziót igazából csak humornak szánták ...

    VálaszTörlés
  4. Sajnos nem humor. Valóban van, és muszlim változat is. Ha jól tudom akkor a Canonical felszólította a sátáni változat készítőit, hogy fejezzék be a tevékenységet, mert erősen közösség izgató amit csinálnak. És talán az USA-ban ez bűncselekmény is.
    Link: http://ubuntusatanic.org/news/

    VálaszTörlés
  5. Buddhabuntu: http://buddhabuntu.8m.net/
    "Linux megvilágosodottaknak."
    Jópofa és van benne szoftver meditációhoz. :)
    Szidhárta is Ubuntut használ :)

    VálaszTörlés