2009. augusztus 2., vasárnap

Foresight linux

Be kell valljam erről a disztribúcióról sem hallottam túl sokat, de ettől függetlenül még lehet jó is. Lássuk akkor a rövid összefoglalót.

Származási hely:USA
Honlap: http://www.foresightlinux.org/
Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Foresight_Linux
Képernyőképek: http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=Foresight%202.1.0

Rövid leírás:
A Foresight linux az rPath linuxon alapul. Csomagkezelője a Conary ami szintén az rPathból származik. További jellemzője hogy rolling release disztribúció, tehát nincsenek rendszeresen megjelenő kiadások. Mindig a legfrissebb csomagokat használja. GNOME ablakkezelőt használ és meglehetősen felhasználóbarát. Telepítője nem más mint az Anaconda ami már ismerős lehet a Fedorából is.
A honlapjukon van néhány érv ami miatt érdemes Foresight-ot használni. Vad fordításban ez valahogy így néz ki.

  1. Mindig a legújabb verziójú alkalmazást használhatod. Mivel rolling release, így a frissítések szinte azonnal elérhetők számodra. Elérhetővé válnak a legújabb szoftverek amint stabilnak nyilvánítják azokat.
  2. Visszatérés az előző állapotba. Conary csomagkezelő rendszer figyelemmel kíséri a frissítés közben csomagokban történt változásokat. Emiatt ha probléma adódna a frissítés után még visszatérhetsz egy korábbi verzióra.
  3. Felhasználóbarát közösség, amely mindig kész segítséget nyújtani neked irc-n, levelező listán vagyfórumon keresztül.
  4. Foresight még fiatal disztribúció, ezért szükségünk van rád is. Itt van hogy hogyan: http://www.foresightlinux.org/get-involved/
Saját vélemény csak annyi, hogy régebben kipróbáltam és hozzá kell tennem tetszett. Maga a telepítés nagyjából 15 percet vett igénybe. Szerintem a boot egy kicsit sokáig tart, de azért nem opensolaris. A kezelőfelület teljes mértékben magyar, és az openoffice is miután letöltötted hozzá a nyelvi fájlokat. A csomagkezelője nem egy villám, de betudható a virtualbox korlátozott lehetőségeinek is. Nekem a Fedora csomagtelepítése sem hasít.
Érdekesnek találtam hogy a kikapcsoláshoz is jelszó kell. Ez nekem újdonság. További érdekesség a billentyűzet kiosztása. A telepítés során én magyart választottam és az is települt, ennek ellenére az y helyén z van és fordítva. Az ékezetes betűket nem igazán találom. Valaki megírhatná mi lehet az oka és van-e rá megoldás.
Amúgy az alkalmazások indítása nem vesz sok időt igénybe.
Alapból megvan benne minden szükséges csomag ami a legtöbb disztribúcióban megtalálható. Röviden ennyit tudok erről a disztribúcióról.


4 megjegyzés:

  1. Én kb. 1 éve láttam a 2.0-ás változatot (még meg is van valahol a DVD). És hatalmas csalódás volt, pedig nagyon vártam, hogy kipróbáljam (akkoriban cseréltem gépet), mert tetszett amit olvastam róla, főleg a csomagkezelő, ami elég újfajta elképzeléssel készült.
    A telepítés rendesen kb. 5 perc (mértem), viszont a csomagkezelő nagy csalódás volt, mert hihetetlenül lassú, és elég kusza az egész. Azóta nem is bántam meg, hogy nem tetszik, mert végleg átálltam a KDE-re, és a Foresight elsődlegesen Gnome-os, mert pl. náluk jelenik meg először a Gnome. Egyedül ami tetszik benne az a színösszeállítás és háttér. Az tényleg szép.

    VálaszTörlés
  2. Üdv!

    Ki szerettem volna próbálni a Foresight-ot de sajna nem sikerült. Telepítés után nem bootol, hibaüzenet a következő:

    switchroot: mount failed: No such file or directory

    Vajh mit szúrhattam el?

    VálaszTörlés
  3. Zoli!

    A kérdés nagyon jó, mert én használtam virtualbox alatt is és élesben is. Igaz nem hosszú ideig. Azonban ilyen hibaüzenettel nem találkoztam.
    A hibaüzeneted arra utal hogy nem tudta felcsatolni a tárolót. Ha minden lépést végigcsináltál és csak foresight van a gépen, akkor működnie kellene.
    A linuxquestion alatt ezt találtam:

    This could happen as a result of a change in partition or drive information. Here is one way to fix it.

    1) Boot using install DVD or rescue CD in rescue mode. When it asks if you should find Fedora installations click on continue so it mounts the installation to /mnt/sysimage.
    2) At the command line chroot to /mnt/sysimage.
    3) cd /boot, then determine kernel version using ls vmlinuz*
    4) mv initrd-2.6.x.x-x.fc8.img initrd-2.6.x.x-x.fc8.old
    5) mkinitrd initrd-2.6.x.x-x.fc8.img 2.6.x.x-x.fc8
    6) exit, exit and it should reboot.

    replace all above x.x.x-x with the latest kernel version-release you have installed.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés