2009. augusztus 7., péntek

Alkalmazások telepítése PCBSD-re 1.

Volt egy kis szünet BSD ügyben de megint elővettem a témát egy kicsit. Most a csomagtelepítési részt szeretném lefordítani. Természetesen ez sem műfordítás de a lényeg az benne van.
Valami miatt még mindig alig vagy szinte senki nem használja itthon a BSD-t desktop alapon. Valószínűleg ennek megvannak az okai is. A fő ok talán az hogy alig van magyar nyelvű leírás hozzá, és a HUP-on is cirka egy éves a bejegyzés ami ezzel foglalkozik. Pedig valaki csak foglalkozik a lokalizációval mert a rendszer magyar nyelvű. Talán csak az OpenOffice angol, és erre én sem találtam megoldást. Már kijött a 7.1.1-es verzió is ami elég sok hibát kijavít.
Változások listája: http://www.pcbsd.org/content/view/126/5/
Most is azt mondom hogy VB alatt megér egy misét. Így elrontani nem lehet semmit sem. Lássuk a fordítást!

Alkalmazások telepítése PCBSD-re

Több lehetőség is van arra ha szeretnél valamilyen programot feltelepíteni a rendszerre. Lássuk mik ezek:

  • PBI csomag telepítése. Talán ez a legkönnyebb és ez az ajánlott is egyben.
  • Csomagok a Free BSD-ből
  • Ports használatával ami a tradicionális út.
Amennyiben a PBI telepítést választod, akkor grafikus felületen rendkívül egyszerűen lehet programot felrakni. Nagyon hasonlít egy népszerű operációs rendszer telepítési metódusára. (Én sem írom le melyik az...)
Mivel a PBI csomagokat a hagyományos FreeBSD ports-ból és csomagokból készítik, így kevesebb is és nem is annyira frissek mint a ports.
A hagyományos út a port és a packages használata. A legfrissebb csomagok tehát a ports-ból érhetők el. Gyorsabb telepíteni a package-ből, azonban nem minden csomag érhető el itt.

Szoftver telepítése PBI-vel

Amennyiben PBI-vel telepítesz egy programot akkor minden szükséges csomag egy könyvtárba a /Programs-ba kerül. Tisztára mint .... (Majdnem leírtam :-) )
Ez rendkívül egyszerű és biztonságos is a rendszer számára mert csak az változik ami elengedhetetlenül szükséges a szoftvernek a működéséhez.
Egy PBI telepítéséhez el kell látogatnod a PBI oldalra és letölteni a fájlt.



http://www.pbidir.com/

Amint letöltötted a csomagot csak dupla kattintás és elindul a telepítő. Ez a szokásos next next next finish lesz. Természetesen itt azért meg kell adni a root jelszót telepítés előtt.
Itt egy példa kép is. Tehát kattints a tovább gombra. Itt még el kell fogadni a licenc feltételeket. Lehetőséged van ikont kirakni az asztalra és berakni a programot az alkalmazások részbe. Jeölj ki mindent és kattints a telepítésre.



A telepítés végén kattints a befejezés gombra és már ki is próbálhatod a programot.
Telepíthetsz szöveges felületen is. Csak ki kell választanod a letöltés helyét és futtatni rootként a programot.

# ./PBI_file -text pbifilename-1.0-PV1.pbi

Telepítés után is lehetőség van parancsikont létrehozni a programnak. Jobb klikk az asztalon majd "Parancsikon létrehozása" menü. Itt megadhatsz neki ikont, leírást és tallózással a parancsot is.

PBI alkalmazások eltávolítása

Ez sem lesz túl bonyolult dolog. Navigálj el a Start menü/Beállítások/Rendszer adminisztráció/Szoftver és frissítés menühöz. Látni fogod a már installált csomagokat. Jelöld ki a csomagot és kattints az eltávolítás gombra. Ha készen vagy csak okézd le.



Átváltás a FreeBSD adatbázisba

A PCBSD asztalon a FreeBSD ports tree elkülönítve helyezkedik el. Ennek segítségével telepítheted és futtathatod a FreeBSD ports-ot anélkül hogy galibát okoznál. Ezen kívül frissítheted is a PCBSD-t anélkül hogy elrontanád a ports tree-t.
Ahhoz működésre bírd a ports-t vagy a packages-ket át kell váltanod a /usr/local LOCALBASE-be runports paranccsal vagy csak menüből. Megtalálható a Kmenü/Alkalmazások/Rendszer/Run Ports (root) helyen.



A FreeBSD portsban lévő alkalmazások futtathatók a runports paranccsal normál felhasználóként. Telepítheted a /usr/local/bin helyre.

% runports /usr/local/bin/firefox

Forrás: http://wiki.pcbsd.org/index.php/PC-BSD_Users_Handbook#Start_menu

4 megjegyzés:

  1. Én próbálgattam miután előszőr írtál róla és tetszett,csak az a fránya KDE..KDE 3,5-el Mandrivát használtam aztán megérkezett a KDE 4 és én teljesen "elubuntusodtam" és "elgnomosodtam". A PCBSD -re érdekes volt Gnomeot telepíteni mert úgy telepűl mint egy egyszerü program,viszont nem támogatott és elkezdett fagyni.Biztos lehet KDE4-ből 3.5 kinézetüt csinálni, de nekem ez már sok elég bajom van a Gnome-al :D. Egyszóval nálam a KDE miatt bukik a BCBSD. Ha meglátom az iconok körűl azt az "izét" meg valami holdacskát fent ami nem tudom mi de elszokott tünni tőle minden....Tudom hogy a KDE-ről és nem a PCBSD-ről írok,de úgy néz ki eldöntötte nálam a dolgot az hogy nincsenek egyszerű normális iconok az asztalon.:D Vénülök mert egyre konzervatívabb leszek...

    VálaszTörlés
  2. Az nem tragédia ha neked nem jött be mert nem tetszhet mindenkinek a KDE. Én eddig GNOME-ot használtam de mostanában kezdem barátkozni a másik oldallal is. Valóban furcsak az asztal a holddal meg a többi dologgal, de meg lehet szokni. Én is használnék még ubuntut, ha nem lenne reumás csiga a gépemen. DE sajna az így megváltunk egymástól.

    VálaszTörlés
  3. kde 4.3 nagyon jó szerintem :)

    VálaszTörlés
  4. Vboxban telepítettem a PCBSD-t megint,már a telepítő is nagyon jó. Megyek KDE fórumokra megnézni hogyan lehet egyszerübbé tenni az asztalt....
    zoltan!
    Persze hogy jó,csak nekem nem jön be az új ruhája,túl van öltöztetve! :) Szeretném levetkőztetni és magamévá tenni csak nem biztos hogy megengedi :D

    VálaszTörlés