2009. július 22., szerda

Tökéletes disztribúció

A fenti cím alapján sokan elkezdenek gondolkozni hogy vajon mire is gondolhatok és vajon melyik lehet az a sok közül. Természetesen mindenkinek az a legjobb amit használ vagy amiről éppen a legtöbb szó esik. Ennek a bejegyzésnek volt előzménye is. Így jobban érthető mitől is tökéletes (nekem) egy disztribúció.

Sokak által kedvelt téma, hogy te mit használtál is mivel kezdted. Nos, én az UHU-val majd Mandrivával kezdtem. Nem annyira jött be sajna egyik sem. Aztán átnyergeltem az ubuntura, ami több évig hű társam maradt. Azt kell mondjam elég jó kis disztribúció mind a mai napig is, de valahogy az én gépem nem szereti.
(Itt jelzem hogy maximális elismerésem a magyar Ubuntu közösségnek azért amit elért kemény munkával évek alatt. Említhetem Kelemen Gábort, Sianist, Torost vagy Phanaticot és a többieket. Csak így tovább!)
Jelenleg egy AMD X2-es proci és 2GB memória van benne. Nem túl sok de nekem elég amire kell. A lényeg. Az ubuntu régebbi kiadásaival maximálisan elégedett voltam, de ahogy jöttek ki az újabb verziók egyre több gondom volt vele. (Igen, már lehet dobni az első köveket...) Legfőbb probléma a sebesség terén mutatkozott meg. Ha pl. merészeltem egy lemezt kipörkölni vagy egy rar fájlt kitömöríteni, akkor aztán megállt az élet. Néha elhalványult a képernyő és csak kerregett a winchester. Volt munka. Szerintem nem extrák amiket szerettem volna, de nem ment a dolog. Már ha ráindítottam egy Firefoxot, akkor eltelt egy perc is mire bejött az ablak. Elegem lett. Hozzáteszem ugyanígy jártam a Linux Mint-el is... Ekkor kezdtem el próbálgatni a különböző disztribúciókat, mire eljutottam a végeredményhez. Mi lett az? Nos a mostani kedvenc a PCLinuxOS lett.

Milyen okok miatt váltottam pont erre?

  • mert rendkívül egyszerűen használható
  • mert lényegesen gyorsabb (az én gépemen) mint az ubuntu és származékai
  • mert rolling release, tehát mindig a legfrisebb csomagokat kapom és nem kell újabb kiadásra várnom és váltanom (Lásd gentoo vagy Arch)
  • mert teljesen lokalizált
  • mert minden nekem szükséges csomagot megtaláltam
  • Synaptic csomagkezelője van apt-get-tel
  • van Live verziója is, tehát kipróbálhatod telepítés előtt
Nagyjából ennyi a lényeg. Most mondhatjátok rá, hogy ez is divat disztró, de itthon alig használja valaki. Van ugyan magyar oldala is de elég nagy a csend. http://www.pclinuxos.hu/
Angol nyelvű honlap: http://www.pclinuxos.com/
Végül jöjjön néhány személyes tapasztalat.

Telepítés

Azt hiszem ennél egyszerűbbet nem nagyon láttam. Nincs túl sok kérdés, megy minden mint a karikacsapás. A telepítés folyamata lezajlik kb. 10-15 perc alatt. Újraindítás után meg kell adni a szokásos felhasználónevet jelszót,stb. Érdemes nyelvnek a magyart kiválasztani.

Használata

Ha már bejött az asztal, akkor mindjárt kapod a figyelmeztetést, hogy cirka 200 frissítés érhető el. Hadd menjen.
Az Iroda menü alatt nincs Openoffice, de sebaj, mert a Get Openoffice-al megoldjuk. A program letölti és telepíti az irodai csomagot a java-val együtt. Mert az sem volt alapból.
Maga a menü (Gnome javasolt) ugyanaz mint a többi disztribnél. Csak talán itt a fekete dominál ami a színeket illeti. Nekem bejön.

A saját beállító panelje fenomenális, nagyon tetszetős és szerintem jól használható.

Csomagkezelés

Ahogyan már említettem Synapticot használ ami rendkívül hasznos tud lenni és ugyanúgy lehet apt-get-el telepíteni mint ubuntu alatt.
Fontos! A tárolóknál érdemes a földrajzilag legközelebb esőt választanod. Lista itt: http://udmeen.blogspot.com/2007/12/pclinuxos-repository-list.html
Egyszerre csak egy legyen aktív!
Maga a csomagtelepítés elég gyorsnak tűnt, annak ellenére hogy sokan lassúnak állítják be az rpm-et használó disztrók csomagtelepítőit. Szerencsére én ilyet nem tapasztaltam.
Megtalálhatod a fontosabb dolgokat, cirka 9800 csomag érhető el a tárolókból.

Eyecandy

Compiz alapból nincs,de nem kell ördöngősség a telepítéséhez. Synaptic elő, és felrakod a compiz és társait majd a megfelelő videokártya meghajtót. Nekem Nvidia van, ment az is. Majd Beállítások/Hardver és 3D asztal beállítása. Ki- belogolás és működik. Ennyi az egész.

Konklúzió

A PCLinux bátran ajánlható teljesen kezdőknek és azoknak is akik egyszerűen csak használni szeretnék a linuxot vagy félnek buherálni a különböző config fájlokban. Nem igazán van rá szükség.
A végére csak annyit, hogy a bejegyzésben leírtak csak az én véleményemet és tapasztalatomat tükrözik, tehát ez alapján nem lehet általánosítani az ubuntuval kapcsolatban.Nem is szerettem volna.
Vélemények jöhetnek a kommentbe.

Ragazzo

11 megjegyzés:

  1. Nekem bejött az Ubuntu (igaz Hardy-t használok és a cserére megvárom a következő LTS-t) és azt hiszem, hogy most már nagyon nehezen tudnék váltani!

    VálaszTörlés
  2. én lelkesen ki szoktam próbálgatni azokat a disztrókat amiket ajánlasz, ezzel sem lesz másképp :P
    viszont az én gondom még mindig ott van, hogy van 4 sata vinyóm, párban raidben és az istennek nem akarnak működni, pedig annyi fórumon írtak megoldást, de egy nem szoktak segíteni :( így csak igen körülményesen tudom használni az anyagaimat

    VálaszTörlés
  3. Hmm. Hova lett a hozzászólásom? Na mindegy, ezek szerint nem ide való volt :)

    VálaszTörlés
  4. Zoli!

    Én semmit nem töröltem ki, úgyhogy írd le még egyszer légyszi amit szerettél volna. Nem vagyok az a törölgetős fajta. Akkor sem ha nem egyezik a véleményemmel a komment.

    VálaszTörlés
  5. Csaga!

    Nekem is nagyon bejött az ubuntu eddig. Vannak dolgok, amikben szerintem verhetetlen az ubuntu, és a többiek sokáig nem is fogják utólérni. Amúgy valóban az LTS-ről írták többen is hogy elég jól sikerült.

    VálaszTörlés
  6. jujj, nagyon hosszúra sikeredett az a komment. Nem tudnám most pontosan felidézni. De valami olyasmi volt a lényege, hogy:
    örülök, hogy maradtál a szabad úton és a rendszer problémái ellenére sem tértél át zárt forrású oprendszerre. Hanem addig-addig keresgéltél, míg meg nem találtad a neked megfelelő disztrót.
    Azt hiszem valami hasonlót írhattam, csak kicsit jobban kifejtve :)
    Sok sikert az új Linuxodhoz!

    VálaszTörlés
  7. Hmm. közben eszembe jutott valami. Lehet, hogy nem írtam be az ellenőrzőszót a végén :). Ezért nem is küldte el a kommentet. Bocsi, én voltam a hülye.

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Olvastam az írásodat és kedvet kaptam a PC Linux kipróbálásához egy MSI EX610X laptopon. A laposban SATA hdd-van native IDE támogatással, a BIOS-ban nem lehet semmit állítani az AHCI vagy SATA to IDE módokkal kapcsolatban.

    A 2009.2-es verziójú live cd-t letöltöttem és kiírtam, az írási folyamat sikeresen lezajlot és a letöltött állománnyal sincs probléma. A telepítés mégis elakad.

    Hibaüzenet:

    Searching for the loop image /dev/hda [OK]

    Mounting loop image on /initrd/loopfs: mount: mounting /dev/loop0 on initrd /loopfs failed: Cannot allocate memory [DONE]

    ERROR: Unable to mount loop filesystem,
    Commands were:
    losetup /dev/loop0 initrd/cdrom/livecd.sqfs
    mount -r -t squashfs /dev/loop0 initrd/loopfs
    Most likely cause is bad burn or bad download
    Please run mediacheck on livecd

    Dropping you to a limited shell.

    Az ellenőrzés végeredménye, hogy a hdd nem alaklmas a telepítésre.

    Media check végeredménye:

    Checking "/dev/hda"...
    The media check of image:
    /dev/hda
    is complete, and the result is: FAIL.
    It is not recommended to use this media.

    Majd jon a fentebb is részletezett hibaüzenet :(

    Sem a safe módokban sem a SATA támogatással sem a terminállal nem indul el! Kérlek adj egy kis támpontot a továbblépéshez. A merevlemezen van NTFS partíció van SWAP és ext3 ill ext4 partíció.

    VálaszTörlés
  9. Új fejlemény:
    A
    "Mounting loop image on /initrd/loopfs: mount: mounting /dev/loop0 on initrd /loopfs failed: Cannot allocate memory [DONE]"
    helyett

    Mounting ... failed: Invalid argument [DONE]

    Másik image, másik helyről letöltve!

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Így elsőre nem tudok hozzászólni, de legalább tudok egy helyet ahol segíthetnek. Ez a linuxempire.hu . Ott zsebtyson a nagy pxlinuxos. Meg a fő moderátor. Szerintem tudnak majd segíteni. Nekem amúgy semmi ilyen gondom nem volt, igaz a merevlemezen csak ez van és semmi más. Egyelőre ennyi jut eszembe.

    VálaszTörlés
  11. Megoldva!

    Nekiestem a gépnek és szabadítottam fel némi helyet a merevlemezen és megy minden mint a karikacsapás. Valamiért ez a disztró nem tolerálja ha nem talál üres kötetet a hdd-n.

    VálaszTörlés