2009. július 27., hétfő

Kezdőknek való disztribúciók

Már régóta szerettem volna egy ilyen bejegyzést, de csak most vettem erőt magamon. Nem akarok kisregényt írni, csak egy tömör összefoglalót. Azt hiszem még preferencia sorrendet sem állítanék fel, mert csak flame lesz a vége. Mindenki azt szereti amit használ vagy ami éppen divatos. Ezeket már próbáltam, ezért is javasolhatom. Mindegyik disztribúció könnyen használható a Windowsról váltók számára is. Lássuk akkor a listát.

Opensuse

Igen, a sok "rossz" beidegzés ellenére ezt is javaslom. Miért? Mert szerintem elég nagy a közösség ami mögötte van, és rendkívül könnyű használni. A Yast-al gyakorlatilag bármit be tudsz állítani vagy kezelni tudod a tárolókat. Elég gyors már a csomagkezelője is.
Nekem az ablakkezelők közül itt is a GNOME a nyerő.

Letölthető innen: http://software.opensuse.org/
Dokumentáció: http://hu.opensuse.org/Dokument%C3%A1ci%C3%B3
Opensuse kézikönyv: http://opensuse.hu/openSUSE_11.1_Reference_hu.pdf
Opensuse telepítése: http://susehogyanok.blogspot.com/2008/12/opensuse-11-teleptse-gnome-fellettel.html

Kiwi és Linux Mint

Sokan most felteszitek a kérdést, hogy miért nem ubuntu. Nos, azért nem mert ezeknek ubuntu az alapja, de már megvan bennük minden kodek és flash alapból. Igaz ugyan hogy az ubuntu is megkeresi és feltelepíti a hiányzó dolgokat, de most egy teljesen kezdő linuxos fejével kell gondolkozni, aki még csak most lát először (vagy leaglábbis nem sokadjára) linuxot. Szóval sokkal könnyebb lesz neki az élet ezekkel a változatokkal. Rendkívül nagy előnye mindkét változatnak a hatalmas csomagvlaszték és az apt csomagkezelő. Talán ez kezeli legjobban a függőségeket. Mondják sokan. Igazuk is van. A Linux Mint külseje talán jobban bejöhet a kezdőknek, mert a "start" menü jobban hasonlít a Windowsban megismertre. Ezeket is könnyű telepíteni és használni. Talán még a 2,5 éves kislányomnak is menne. :-)

Linux Mint letöltése: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=38
Linux Mint dokumentáció: http://linuxmint.com/wiki/index.php/Main_Page
Linux Mint telepítése: http://ubuntuhogyanok.blogspot.com/2009/05/tokeletes-desktop-linux-mint-7-gloria.html
Ubuntu telepítése: http://ubuntuhogyanok.blogspot.com/2009/04/tokeletes-desktop-ubuntu-904-telepitese.html
Kiwi hivatalos oldala: http://www.kiwilinux.org

Mandriva és PCLinuxOS

Azt hiszem ezeket is vehetem egy kalap alá. A pclinux a mandrivából nőtt ki, és szinte ugyanaz a felépítése csak éppen más a csomagkezelése. Saját csomagokat használ Synaptic-al és APT-al. A pclinuxnál inkább a GNOME felületet javaslom, mert jobban magyarított mint a KDE.
A Mandriva szerintem szintén jó választás lehet. Talán a beállítás panel az opensuse után ennek a két disztribúciónak a legjobb. Megint csak a kezdőkre koncentrálok...
Mandrivához érdemes felvenni a PLF tárolót is, amiben extra dolgokat találhatsz meg. Enélkül is sok minden elérhető, de ezzel együtt tökéletes az eredmény. Ami a telepítést illeti, talán ennek a kettőnek a legkönnyebb és leggyorsabb. Az én gépemen a mandriva és a pclinuxos sokkal gyorsabb volt mint az ubuntu vagy a linux mint. Akik régebben idegenkedtek az rpm-es csomagot használó disztribúcióktól, azoknak mondom hogy elég sok dolog változott. Érdemes adni nekik egy esélyt.

Mandriva letöltése: http://www.mandriva.com/en/download/free
Mandriva kézikönyv: http://brtkr.extra.hu/mandriva/index.html
Mandriva Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mandriva_Linux
Mandriva magyar nyelvű honlapja: http://mandrivalinux.hu/
Mandriva telepítése: http://valtslinuxra.blogspot.com/2009/05/mandriva-one-20091-telepitese-gnome.html

Pclinuxos letöltése:http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_ionfiles&Itemid=28
Pclinuxos magyar nyelvű honlapja: http://www.pclinuxos.hu/
Pclinux telepítése: http://valtslinuxra.blogspot.com/2009/03/tokeletes-desktop-pclinuxos-20091.html

2 megjegyzés: