2008. július 23., szerda

Vodafone Mobile Connect Card Driver linux alá

A Vodafone Mobile Connect Card Driver segítségével internetes kapcsolatot hozhatsz létre 3G-s hálózatot használva. Ezzel sms-t is küldhetsz a számítógépről. A következő eszközöket támogatja a program: Huawei E620/E220/Option Globe Trotter 3G+EMA.

Ahhoz hogy a program működjön, le kell ellenőrizni a kernel verziót. Csak bizonyos verziótól felfelé működik.
Terminálba írd be hogy uname -sr

A program 2.6.17-es kernelen lett letesztelve.
Amennyiben ez a program nem található meg a disztribúcióban amit használsz, akkor letölthető csomagkezelővel is.
Telepítés előtt bizonyosodj meg róla, hogy minden függőség telepítve van-e (python-serial, python-central, python-notify, python-twisted, stb)

Debian alapú rendszereknél a "dip" csoport tagjának kell lenned. Így nézheted meg hogy melyik csoport tagja vagy: terminálba groups

Ha még nem vagy tagja, akkor így adhatod hozzá magad (Egyébként nem tudom, hogy ez mennyiben szükséges a program használatához.)

addgroup fred dip

A fred helyére a saját felhasználónevet kell beírni.

Más rendszereken mint a Fedora, telepítve kell lennie a gksu-nak vagy a kdesu-nak hogy tudj csatlakozni az internetre. A program használata során root jogokkal kell rendelkezni.

Csatlakoztasd a 3G-s eszközt a géphez, és kövesd az utasításokat. Függ attól a modelltől is amit használsz, előfordulhat hogy be kell dugnod a PCMCI csatlakozási helyre (gondolom a kártyát) , vagy az USB portba.

Néhány linux verziónak problémái adódhatnak a felismerést illetően.

Most már készen állsz arra, hogy használd a 3G-s eszközödet linux alatt.

Indítsd el a programot. (Feltételezem, hogy előtte azért fel kellene telepíteni...)

Terminálba írd be a következőket:

vodafone-mobile-connect-card-driver-for-linux

Az első indítás után túl kell esned a telepítéseken/beállításokon. A program automatikusan felismeri a használt eszközt, de a kapcsolódás típusát neked kell kiválasztani.A GPRS nem a leggyorsabb technológia, de mivel meglévő technológián alapul, és szinte mindenhol elérhető. Másrészről a 3G már szélessávú kapcsolatot ad, de mivel ez új technológia, még nem biztos hogy mindenhol elérhető.

Általában azért érdemesebb a 3G-t választani. Így a rendszer is ehhez próbál majd kapcsolódni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a GPRS-t használja.

A felugró ablakban meg kell adni a PIN kódot.Légy óvatos a PIN megadásánál, mert csak három alkalommal ronthatod el. Utána PUK kód kell a feloldáshoz.

Ha elindult a program, akkor beolvassa a kártyán lévő sms-eket és neveket.Csatlakozás az internetre

A csatlakozáshoz nyomd meg azt a nagy zöld gombot Connect felirattal. Felugrik egy kis ablak ami arra figyelmeztet, hogy a kapcsolat létrejötte folyamatban van. Ha a kapcsolat teljesen felépült, akkor az ablak eltűnik, és a másik ablak alján láthatóvá válik a sebessége az internetnek. Ezen kívül láthatod a kapcsolat módját, és hálózat nevét mihez kapcsolódsz.Függ az országtól is ahol használod az internetet, de előfordulhat hogy változtatni kell a beállításokon. Eszközök/Beállítások

Ha szeretnéd használni az internetes programokat( E-mail, chat, stb.), akkor csak indítsd el azokat, és használd szokás szerint. A kényelmesebb használat érdekében a Vodafone Mobile Connect program e-mail és internet ikonnal lesz a segítségedre. Ezeken kereszrül indul el az alapértelmezett e-mail és internetes program.

Az internetezés befejezése után nyomd meg a piros disconnect gombot, ami megszakítja az internetet.


Üzenetek küldése és fogadása a program segítségével

A Vodafone Mobile Connect programmal küldhetsz és fogadhatsz sms-eket a számítógépen keresztül. A menük és ikonok alatt megtalálható a címjegyzék és az sms gombok. Beleértve az új, töröl , továbbít gombokat is.SMS íráshoz válaszd az új/sms menüt, vagy nyomj egyCtrl+ N kombinációt. Az előugró ablakban lehetőséged lesz beírni a telefonszámot, és a szöveget. A telefonszámnak nemzetközi formátumban kell szerepelnie. Ezen kívül választhatsz bármilyen számot ami szerepel a telefonkönyvben.


Az alsó részen egy kis számláló van, és itt láthatod hogy mennyi karaktert használhatsz még fel. Az sms-nél 160 karakter a limit. Az sms elküldéséhez nyomd meg az elfogad gombot. Hogy ha csak tárolni szeretnéd az sms-t vagy még szerkeszteni a későbbiekben, akkor a mentés gombot kell megnyomni.
A kisebb méretű gombsor alatt füleket találsz mint bejövők, elküldött, tárolt, telefonkönyv, stb.A bejövő üzenetek az Inboxban tárolódnak el. Rendezhetők az üzenetek érkezési dátum, feladó és tárgy szerint is. Ha kijelölsz egy üzenetet, akkor a tartalma láthatóvá válik.Az üzenet törléséhez ki kell jelölni, és megnyomni a törlés gombot. A továbbításhoz nyomd meg a továbbítás vagy a válaszol gombot. Attól függ mit szeretnél.

A piszkozatok és az elküldött fülek ugyanúgy működnek mint a többi. Tartalmazzák a tárolt és az elküldött üzeneteket.

Telefonkönyv menü

A program segítségével kezelheted a telefonkönyv bejegyzéseidet is, szinkronizálva a SIM kártyán lévőkkel. A telefonszámok a Contact fül alatt találhatók meg.Új név hozzáadásához navigálj el a kontaktok/új menühöz. Létrehozás után kiválaszthatod, hogy a telefon SIM kártyájára vagy a számítógépre mented-e el. Itt is a törlés gombbal van lehetőség törölni.

Beérkező üzenet esetén, amennyiben a küldő fél ismert, akkor az alkalmazás használni fogja a nevet a megjelenítés során.Küldésnél a címzettek kiválasztahtók a listából.


Ha valaki kipróbálja a programot, akkor nagy szívességet tenne, ha leírná a hsz részben a tapasztalatokat.

Forrás: http://www.howtoforge.com/vodafone_mobile_connect_card_driver_linux

10 megjegyzés:

 1. Nem működött...
  A telepítésig minden ok, de annak ellenére h létrejött mindhárom ttyUSB eszköz a /dev ben, nem találta meg a modemet. Viszont pl a wvdial -t ha beállitom, azzal működik, tehát tuti h nem a modemmel van baj.

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Köszönöm a visszajelzést. Lehet hogy csak külföldi fórumon lesz rá megoldás. Ha nem állnék ennyire rosszul szabadidővel, akkor jobban utánanéznék. Lehet hogy hiányzik még valami függőség neki.

  VálaszTörlés
 3. Találtam azért valamit, szerintem itt kell lennie a megoldásnak is.
  https://forge.betavine.net/tracker/index.php?func=detail&aid=60&group_id=12&atid=121

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!

  Nekem működik a beta1, ezt használom kb két hónapja. Feltelepített minden függőséget. A beta3 viszont nem működik. Tegnap próbáltam ki.

  VálaszTörlés
 5. Elég érdekes, hogy egy régebbi béta jó, az újabb meg nem. De legalább már van visszajelzés működő példányról. Köszi István!

  VálaszTörlés
 6. Régóta próbálkozom, de semmi eredmény. Nekem még a függőségeket sem sikerült feloldanom, hogy feltelepítsem...

  Hogy kell ezeket telepíteni?

  python-serial, python-central, python-notify, python-twisted

  VálaszTörlés
 7. Azt gondolom, hogy mióta kijött az intrepid, azóta már nem biztos hogy megéri ezzel vesződni. Az már jól kezeli a 3G/HSDPA modemeket. Csak berakod, kiválasztod a szolgáltatót, és elméletileg megy is.

  VálaszTörlés
 8. Szuper hír!
  Tudsz abban segíteni, hogy adsz egy linket, hogy honnan és mit töltsek le? Kicsit elvesztem a találatok között, ráadásul nem tudom melyik mennyire jó.
  Előre is köszi!

  VálaszTörlés
 9. Folytassuk már mailben. Írd le részletesen hogy mit szeretnél csinálni, és milyen hibát kaptál. Thx!

  VálaszTörlés
 10. én is kinlódtam sokat, de az alábbi megoldás lett a nyerő:
  feltelepíteni :
  ozerocdoff_0.4-2_i386.deb
  és a tárolóbol az újabb
  usb-modeswitch_0.9.7_i386.deb
  utánna már automatice csak a pint kéri a 10.04. lts

  VálaszTörlés