2007. november 6., kedd

Programok Telepítése Ubuntu alatt

Elsősorban lustaságom ösztönöz arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Igyekszem rendszeresen olyan programokról beszámolni, melyek megkönnyítik a kezdő linuxosok dolgát, arra is odafigyelve, hogy a gyakran használt Windowsos alkalmazások alternatíváit is felvonultassam.
Eddig az volt a szokásom, hogy mindig leírtam a telepítés módját, de ez kicsit nyűgössé kezd válni, hiszen ezerszer ismételtem ugyanazokat a lépéseket. Mostantól elég lesz hivatkoznom erre a cikkre!:)))
Nézzük csak, milyen módokon telepíthetünk programokat Linuxra, különös tekintettel Ubuntura!

Az alap mindig a Synaptic, ha a grafikus megoldásokra törekszünk! Ez igaz több Linux disztrora is, pl. az UHU-ra is.
Itt egyszerű három lépéses megoldást alkalmazhatunk:
Keresés
Kijelölés
Alkalmazás


A következő megoldás a Linuxos klasszikus, amikor terminállal telepítünk. Elsőre talán idegennek tűnhet a szinte üres, karakteres felület, de nem őrdöngőség ez sem. Aki valaha használta a DOS-t, az hamar otthonosan érzi majd magát, sőt, szeretni is fogja!
Debian alapú rendszernél az apt-get parancs segítségével tudunk közvetlenül a "tárolókból" programot telepíteni.
A teljes parancs:
sudo apt-get install csomagnév
A "sudo" azért szükséges, hogy rendszergazdaként indíhatsuk az apt-get parancsot. Kérni fogja természetesem a jelszót mielőtt bármit is tenne.
Megkeresi a csomagot, majd informál minket annak méretéről, és megkérdezi kívánjuk e telepíteni. Ha "y" a válasz, letölt majd telepít.


Amikor nem található valamely csomag a Synaptic-al, akkor kénytelenek vagyunk letölteni egy un. csomagfájlt, és azt kézzel telepíteni.
Törekedjünk arra, hogy *.deb kinézetű legyen a fájlt. Ezt ha már a gépen van, nagyon egyszerű telepíteni.
Csak el kell indítani a fájlkezelőt, és az adott fájloz navigálni, majd azon duplát klikkelni a bal egérgombbal. Ennek hatására elindul a csomagkezelő, és innen már minden egyértelmű.
Itt is létezik terminálos megoldás (dpkg), de ez nem kezeli automatikusan a függőségeket, ezért nem ajánlom kezdőknek.

Ha az általunk erősen vágyott csomag nem érhető el *.deb formában, akkor szinte biztos hogy megtaláljuk *.rpm fájlként. Ezt sok nagy Linux disztro használja, de az Ubuntu alapból nem kezeli. Van azonban megoldás, hiszen létezik egy program, ami átalakítja debbé, majd telepíti is.
Ez pedig az alien.
Használata terminálban egyszerű:
sudo alien -i csomagfájl.rpm
Sajnos nem garantálható hogy minden így telepített csomag működni fog, de a tapasztalatom az, hogy az esetek túlnyomó többségében jól funkcionál.

Természetesen vannak egyéb lehetőségek, például a forrásból történő telepítés, amely a Windowshoz szokott felhasználónak szokatlan és idegen, de Linux alatt megszokott dolog. Azonban ezzel egyenlőre nem kívánok foglalkozni, hiszen ez egy kezdőknek szánt blog. Később ha lesz rá igény, ígérem kivesézem a témát, mint ahogy a további lehetőségeket is!

Ha kérdés merül fel, szívesen válaszolok...

13 megjegyzés:

  1. SPétör UHU-Linux blogja2007. november 10. 11:01

    Szia HP!
    Jókat irogatsz! (tényleg)
    Rendszeresen olvaslak, vannak számomra új dolgok.
    Ezt a:
    sudo alien -i csomagfájl.rpm
    dolgot már nekem is ajánlották, de még nem próbáltam ki.
    Én a
    dpkg -i csomagnev.uhu
    megoldást is szoktam (sőt főleg ezt) használni. Ez akkor jó, ha nincs internet a közelben. uhu-nál ez működik és mivel spec csomagolás általában függőségi gond sincs vele.
    SPétör

    VálaszTörlés
  2. Szia SPétör!
    Nagyon jól esik a visszajelzésed, örülök neki!:)
    Én is rendszeresen látogatom a blogod, sok hasznos dolgot tanultam már tőled.
    Ubuntu alatt is működik a
    dpkg -i csomagnev.deb
    parancs, de mivel nem biztos hogy éppen Ubuntuhoz készült az adott csomag, így gyakoribbak a függőségi gondok, mint a speciális UHU csomagoknál.
    Ez az oka hogy nem tértem ki rá.
    HP

    VálaszTörlés
  3. Halihó!

    Nagyon tetszett a cikked! Engem nagyon érdekelne a forrásból való telepítés, ha azt leírnád nagyon megköszönném! :)

    E-mail: tivjurad@gmail.com

    Üdvözlettel: Colmoss

    VálaszTörlés
  4. ./configure
    make && make install
    :)

    VálaszTörlés
  5. Aron, egy példát tudnál írni rá? :)

    VálaszTörlés
  6. Szia HP!
    Segítségre lenne szükségem. Miután a Vistám bemondta az unalmast, rövid úton fellőttem a laptopomra az ubuntut. Ezek után két nagyobb problémám van: 1. nincs állandó internetkapcsolatom, 2. nem tudom, hogy lehet ilyen módon programokat telepíteni az egyelőre friss és viszonylag szegényes rendszerre (avi fájlokat és DVD-t nem sikerült lejátszanom a Totem Media Playerrel. Mit javasolsz?

    VálaszTörlés
  7. Szia Áron!

    Most sajnos nincs időm,de ígérem holnap részletes választ adok. Addig is nem bánnám ha néhány adattal szolgálnál, pl. hogy pontosan milyen neted van, és hogyan csatlakozik a géphez, valamint azt is jó lenne tudni hogy melyik Ubuntu verziót raktad fel.
    Bocs a késlekedésért!
    Üdv
    HP

    VálaszTörlés
  8. köszi ezt a kis szösszenetet, végre egy olyan írás, amit én is megértek xD

    VálaszTörlés
  9. Hi!
    Próbáltam a Te általad javasolt sudo paranccsal kicsomagolni egy tar.bz2-es fájlt. De amikor kéri a jelszót akkor nem tudok karaktereket begépelni, szval nem tudom tovább folytatni a telepítést. Amúgy Ubuntum van és full kezdő vagyok. =) kb ennyi a többi gondomra megkeresem vhogy a választ. :D
    Előre is köszi a helpet.

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Amikor írod a jelszót, az nem látszik, de azért a rendszer érti. Ha beírtad csak nyomj entert, és már indul is a telepítés.
    HP

    VálaszTörlés
  11. Nico
    Köszönöm szépen az írást hasznos volt számomra kb. 4 napja van ubuntum és a gimp egy újabb verzióját szeretném letölteni. Én is ott akadtam el amikor a jelszót kérte, és hiába ütöttem be, nem láttam semmit. Kinyitotta a régi gimp-et aztán annak a nyelve is kilógott a sok hiba üzenettől. Most van előszőr ubuntum mindig windows volt a rendszerem. Hát kicsit bele kell jönni, Erre jók a segítők! Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
  12. közben beírtam a sudo apt get parancsot, kiírta a parancs nem található.

    VálaszTörlés
  13. Szia Nico!

    Első kérdésem, hogy a rendszered frissítve van e?!
    >sudo apt-get update majd upgrade
    >jól írtad be a parancsot? mert általában a 'parancs nem található 'felirat akkor jelentkezik ha el írtunk valamit
    >apt-get install alkalmazás.név

    VálaszTörlés