2007. november 20., kedd

Átformáló Erő

Ezúttal nem egy programot akarok bemutatni, most inkább filozofikus kedvemben vagyok.
Szokásom hogy szinte napi rendszerességgel megnézem az általam ismert, szeretett Linux témájú blogokat. Ezek íróit ezeken a rövid kis írásokon keresztül már elég jól megismertem, és szinte mindegyiküknél észrevettem egy nagyon érdekes dolgot. Aki régebben foglalkozik már Linuxal, az szinte kivétel nélkül hasonló korszakokat él meg.

Kezdőként szeretjük kiélni magunkat a nagyon csinos, felhasználóbarátnak nevezett programokban, melyekben azonban nagyon sokszor a jó használhatóság rovására megy a csilivili grafika. Felrakjuk a Berylt, Compizt, sőt ha nem sikerül elsőre, akár napokig kínlódunk a siker érdekében, csak azért, hogy az ablakok lángolva tűnjenek el, vagy virtuális vízcseppek hozzanak létre pazar, körbe futó hullámokat az asztalon.
Ne értsetek félre, nem látok ebben semmi bajt, sőt, ez hozzájárul rendszerünk alapos kiismeréséhez, és ösztönöz minket a tanulásra. Szinte észre sem vesszük, és megtanulunk minden lehetséges módon programokat életre kelteni Linux rendszeren.

Eltelik egy rövid idő, és azon kapjuk magunkat, hogy lekapcsoljuk a Berylt, gyorsabb témát választunk az asztalra, és egyre több egyszerű, gyorsan induló és futó programot telepítünk fel.
Eddigre már megfertőzött minket a "pingvin", érezzük minden előnyét, és már szinte soha nem jut eszünkbe az a "másik" rendszer.

Amikor azt vesszük észre, hogy egyre gyakrabban gondolkozunk egy tiszta, személyre szabott rendszer feltelepítésén, melyre alaposan átgondolt elvek alapján pakoljuk fel azokat a programokat melyeket megszerettünk, akkor már beérett Linuxosok vagyunk!
Csupa olyan alkalmazás kerül majd az új oprendszerre, amely funkcionalitásával, gyorsaságával, lopta magát a szívünkbe, és nem gazdag grafikájával.

Én is átestem ezeken a szinteken, és úgy érzem, hogy mostanra már a lista végére értem.

Tervezek egy olyan sorozatot, ahol minden cikkben két programot mutatok be, melyek ugyanarra a feladatra terveztettek, viszont az imént taglalt két csoporthoz tartoznak. Egy "csilivili", és egy "egyszerű".

Lehet hogy nem mindenki ért egyet iménti megnyilatkozásommal, de hangsúlyozom, ez CSAK az én véleményem!

10 megjegyzés:

  1. Abszolut igy latom en is:) Ugyan en meg kezdo vagyok ,de reges reg probalkoztam linuxal ,nem valt be akkoriban ,most ugy egy honapja probalkoztam ujra linuxal ,azota at sem mentem windowsba ,nagyon megfogott...Feltem az at allastol ,elsosorban ,mert neten pokerezek ,feltem jopar online poker terem szoftvere nem fog menni ,azota ezen tuljutottam ,mert rajottem wine csodakra kepes:) Fantasztikus,hogy mindenre van valami megoldas ,csak neten kell utana olvasni ,voilá!

    VálaszTörlés
  2. Akkor én vagyok a kivétel. Bár mostanában cseréltem le a Firefox-ot a sokkal gyorsabb és egyszerűbb Epiphany-ra, de ha gyorsabb gépem lenne, akkor a Compiz állandóan be lenne kapcsolva, mert egyszerűen más érzés (júj, de rossz reklámszoveg). A szépérzete mellett, van néhány hasznos funkciója is. Az ember alapvetően vonzódik a széphez, szóval nem csoda, hogy sokan szeretik a Compiz-t (meg legalább ugyanennyi ember nem).

    VálaszTörlés
  3. Utana nezek ennek a Epiphany-nak:)
    Minden ember mas es mas:)

    VálaszTörlés
  4. Az Epiphany-nak valóban érdemes utána nézni, mert valóban nagyon gyors!

    VálaszTörlés
  5. SPétör UHU-Linux blogja2007. november 22. 19:28

    Én meg most éppen egy újratelepítésben vagyok és azzal el is vagyok egy darabig, de nem tudom megállni, hogy ne mondjam: Fluxbox!
    Igaz, hogy sokat kellett hegesztenem, mire úgy nézett ki, ahogyan szerettem volna (ez jó, mert alapból semmi sincsen az asztalon és minden egér és billentyű kombinációval működik...).
    Én ha lehet inkább a kis erőforrásigényű, de gyors dolgokra szavazok. evenorbi ettől még szeretheti a compiz-t. :-)
    Már mondtam: ízlések és pofonok...
    linus poker-től azt kérdezném, hogy mire kell a wine? (ez egyébként a fából vaskarika, nem?)
    Látjátok ez a szép a dologban: Mindenki linuxozik, de két egyforma nincs! :-)
    Na, megyek vissza az UHU-mhoz!
    :-)
    SPétör

    VálaszTörlés
  6. Szia spétör:) te blogodat is szoktam am olvasni:) Amugy online poker termek nagy része sajnos csak windowsra ir klienst...Es azokhoz kell wine:)

    VálaszTörlés
  7. SPétör, kezdesz teljesen "felizgatni" ezzel a Fluxbox-al!:))
    Komolyan mondom, ki fogom próbálni egy virtuális gépen, persze csak ha sikerül végre elindítanom a VMvaret. Sajnos cicózik velem a kis mocsok!
    HP

    VálaszTörlés
  8. SPétör UHU-Linux blogja2007. november 26. 19:55

    linus poker -> :-(
    hp -> Mi a baj a VMware-rel? Egyik kedvenc témám. Van elég sok bejegyzésem róla, talán segít. Anno még forrásból is sikerült, de mostanában van friss uhu csomag is.
    Fluxbox - egy kicsi és gyors ablakkezelő. Mindent át lehet variálni, de vannak témák is hozzá. Az alap egy üres asztal és minden egérgomb bizgerálással megy. Van egy kis toolbar is, de mondom minent lehet állítani benne és tényleg gyors. Belépés után GDM-et használok a Gnome kb 20mp, a Fluxbox talán 3(!). KDE-ről meg nem beszélek.

    VálaszTörlés
  9. SPétör UHU-Linux blogja2007. november 26. 19:58

    Javítás:
    Belépés után (GDM-et használok)...
    lemaradt a zárójel.

    VálaszTörlés
  10. Szia SPétör!
    Most már semmi gondom a VMware-el, némi nyűglődés után elindult a "drága":)
    Egyébként a hálózat kezelésével volt probléma, és így nem is akart indulni. Sajnos nekem csak a 30 napos regisztrációm van, de azért arra elég hogy tesztelgessek.
    Érdekes, hogy régen a vindozos időkben arra arra használta a VMware-t, hogy Linuxot futtassak rajta. És most mire? Ugyanarra!:)))
    HP

    VálaszTörlés