2017. október 20., péntek

Hogyan telepítheted a Google Web fontokat Ubuntu alatt
Az Ubuntu asztali környezet elég sok szép betűtípust tartalmaz. Ha tervezéssel vagy tartalomfejlesztéssel foglalkozol, akkor előfordulhat, hogy az alapértelmezett fontok nem megfelelőek. Nemrég találtam rá a TypeCatcher-re, aminek segítségével telepíthetők a Google webes betűtípusok. A programmal bárki könnyedén rákereshet, és letölthet Google betűtípusokat főleg Ubuntu és származékai alá. Tehát ha néhány extra fontot keresel a munkádhoz, akkor a TypeCatcher jó szolgálatot tehet. 

TypeCacther jellemzői


  • Google web fontok letöltésének lehetősége.
  • Néhány kattintással telepíthetők vagy eltávolíthatók a fontok. 
  • Fontok előnézete, állítható méret. 
  • Fontok nevére való keresés. 
  • Fontok leírása közvetlenül a weboldalról. 


Google web fontok telepítése Ubuntu alatt


Mivel a fontok elérhetők az alapértelmezett tárolókban, így könnyedén telepíthetők. 

sudo apt-get install typecatcher

Létezik egy pppa tároló, ezt is használhatod. A hivatalos tárolóban lévő csomag sokkal régebbi, így ha a legújabb stabil verzióra vágysz, akkor használd ezt. Nyisd meg a terminált és írd be a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:andrewsomething/typecatcher

sudo apt-get update

sudo apt-get install typecatcher

Telepítés után indítsd el a programot. Valahogy így néz ki. 


Ahogyan látható, minden Google web font megtalálható a bal oldali listában. Szintén a bal oldali lista tetején található fontok letöltésére és törlésére szolgáló gombok. Jobbra fent egy keresőmező látható, ahol a fontok nevére kereshetsz rá. Ezen kívül a fontok leírására is rákereshetsz. 

Ha szeretnéd megnézni a font előnézeti képét, akkor válaszd ki a listából. A bal felső sarokban az adott font mérete is változtatható. Amennyiben az adott fontról szeretnél információhoz jutni, akkor kattints a font info ikonra. Ez egy villanykörte formájú ikon a felső sávban. Rákattintás után a programon belül megnyílik az alapértelmezett böngésző, és kijelzi a tudnivalókat. 


Ha szeretnél letölteni egy adott fontot, akkor válaszd ki a listából, és kattints a letöltés ikonra. Az eltávolításhoz pedig kattints az eltávolítás gombra.  


Forrás: 
https://www.ostechnix.com/install-google-web-fonts-ubuntu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése