2017. szeptember 5., kedd

Hogyan hívhatod elő a fa struktúrát linux alatt


Ma azt fejtem ki, hogy hozható elő a fa struktúra linux alatt. Ezzel a paranccsal fa-szerűen jelennek meg a könyvtárak. Biztosan csodálkozol azon, hogy még létezik a földön bárki, aki ezt használja, miközben létezik az ls parancs a könyvtár megjelenítésére. Az ls paranccsal ellentétben a Tree parancs egy rekurzív könyvtár listázó program, ami mélyreható listát készít a fájlokról. Ez igazán hasznos akkor ha olyan könyvtárakat keresel, melyek alkönyvtárakat is tartalmaznak az Unix-szerű rendszerekben. 


A program használata


Tree telepítése

A Tree parancs a legtöbb linux disztribúció tárolójában alapból fent van, így csak telepíteni kell a következő parancsokkal. 

Arch linux esetén

sudo pacman -S tree

RHEL, CentOS Fedora esetén

sudo yum install tree esetleg sudo dnf install tree

Suse és OpenSuse alatt

sudo zypper install tree

Debian, Ubuntu, LinuxMint alatt 

sudo apt-get install tree

Tree használata

Ha csak magában használod ezt a parancsot, akkor kilistázza az aktuális mappa teljes tartalmát. Tehát terminálban futtasd le:

tree

Példa a kimenetre


A lista alatt számszerűen olvashatjuk hány mappa és fájl van a listában. A fenti példában 3321 alkönyvtár és 40023 fájl található. 

Ha egy specifikus mappát szeretnél megjeleníteni, akkor használd így a parancsot. Pl. az /etc esetén

tree /etc/

Példa a kimenetre. 


Alapértelmezettként a lista nem tartalmaz rejtett fájlokat. A rejtett fájlok megjelenítéséhez a -a paramétert kell használni. 

tree -a /etc/

Példa a kimenetre. 


Most ellenőrizzük a fenti példát. A könyvtárak és fájlok száma több, mint az előző esetben. Ez csak azért lehetséges, mert most már megjelennek a rejtett fájlok is. 
Ha szeretnéd színesben megjeleníteni a címtár neveit, akkor használd a -C paramétert. 

tree -C /etc/

Példa a kimenetre. 


Ahogy látható a fenti példából a tree parancs kilistázza a könyvtárakat és fájlokat különböző színekkel. Ez hasznos a fájlok és könyvtárak egyszerű megkülönböztetésére. 
Most megjelennek az alkönyvtárak és a fájlok is. Ha csak a könyvtárakra van szükség, akkor a -d paramétert kell használni. 

tree -d /etc/

Példa a kimenetre.


Megjeleníthető a könyvtár soronként is a következőképpen:

tree -d /etc/ | less

Üss Entert, hogy navigálhass a kimenetben. Alapból a tree parancs kilistázza az alkönyvtárakat és a fájlokat a fő könyvtárban. Ha szeretnéd limitálni a kimenet mélységét, akkor a -L kapcsolót kell használni. 

tree -L 2 /etc/

Itt az L jelöli a könyvtár fa maximális mélységét. 


Forrás:
https://www.ostechnix.com/view-directory-tree-structure-linux/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése