2016. december 15., csütörtök

Solus OS 1.2.1

Kb. egy évvel ezelőtt foglalkoztam utoljára ezzel a disztribúcióval, és mivel most jött ki az új verzió. Azok részére írom akiknek nem annyira ismerős, hogy a fejlesztők teljesen az alapoktól írták. Az eopkg csomagkezelőt használja, emihez eddig még nem volt szerencsém. Asztali környezetből egyelőre a Budgie és a MATE elérhető. A Budgie környezettel a cél az egyszerű kezelhetőség és az elegancia, ez mindenképpen "saját gyermeke" a disztribúciónak. 

A disztribúció része Raven kisalkalmazás, értesítő, és testreszabási központ. Lehetővé teszi számodra, hogy

  • könnyedén elérhesd a naptárat, a hangerőszabályzót, a média lejátszót, stb. 
  • kezelheted vele a bejövő alkalmazásokat, és a rendszer értesítéseket
  • testreszabható a Budgie és a rendszer
  •  
     

Solus 1.2.1 telepítéseMiután betöltöttem a lemezképet, elindítottam a telepítőt. Két lehetőségünk van. Egyrészt folytathatjuk a Live mód tesztelését, vagy telepíthetjük a lemezre. Ez utóbbit választottam.


Ahogyan szinte mindenhol az első pont a nyelv beállítása. Szerencsére van benne magyar. Azért érdekes, hogy bár a magyar nyelvet kiválasztottam, ennek ellenére a varázsló nyelve végig angol marad.


Tartózkodási hely megadása. Lehetőség van az automatikus detektálásra is.


Aki keres, az talál...


Billentyűzet kiosztás megadása.


Időzóna megadása.


Particionálás elvégzése. Mivel virtuális gépre telepítek, így töröltem mindent ami rajta volt.


Meg kell adni a számítógép nevét, és hogy kérünk-e GRUB rendszerbetöltőt.


Felhasználói fiók létrehozása. Alul ki lehet pipálni, hogy adunk-e a felhasználónak rendszergazdai jogosultságot.


Ez egy összefoglaló kép arról, hogy kik fogják használni a rendszert. Itt (meg valószínűleg később) hozzá lehet adni további felhasználókat.


Összefoglalás a telepítés előtt.Mielőtt lemezre kerülnének az adatok, még kapunk egy figyelmeztető ablakot.


Láttam már néhány puritán telepítőt, de azt hiszem ez viszi a pálmát. Itt aztán tényleg semmi nincs, csak a nagy fehérség. Alul pedig a fut a folyamatjelző.Befejeződött a telepítés, ideje újraindítani a gépet.


Solus OS használat közben


Telepítés után használatba vettem az új rendszert.


Már csak be kellett jelentkeznem.


A Budgie asztali környezet némileg emlékeztet a Cinnamonra. Itt nem lent, hanem fent helyezkedik el a menü indító, mellette jobbra található néhány gyorsindító ikon. A jobb sarokban van az un Raven értesítési központ.


A Budgie menü itt is különböző csoportokba osztja a programokat.Láthatjuk egyszerre az összes telepített programot, ha erre van szükség.


Alapból nincs túl sok előre telepített alkalmazás, de talán az egész disztribúció sem rendelkezik kiemelkedő csomagválasztékkal. A Hang és Video menüben mindössze egy VLC és egy Rhythmbox található.


A webet a Firefoxszal érhetjük el, levelezőnek Thunderbird, torrent kliensnek pedig a Transmission.


Kellékek: fájlok, Gedit, számológép


Rendszereszközök: beállítások, dconf, GParted, Hardware Drivers, Software Center, TerminálSegédprogramok
Sundry
RendszerbeállításokAz erőforrások felhasználást tekintve nem túl "éhes" a rendszer, hiszen még a 400 megát sem éri el üresjáratban. Ez mindenképpen jó pont.


Software Center, vagyis a grafikus csomagkezelő. A bal oldali sávban találhatók a főbb menük, mint a Kezdőlap, Frissítések, Third Party csomagok, Keresés.A harmadik féltől származó csomagokat innen tudjuk telepíteni. Itt van pl.  a Google Chrome, Spotify, Opera.Beállítások

 

 

Összegzés


A Solus és ezzel együtt a Budgie asztali környezet próbál valami új színt vinni az n+1 disztribúcióhalmazba. Mindenképpen nagy respect a fejlesztőknek, mert nem egy már befutott disztribúciót/asztali környezetet vettek alapul, hanem az alapoktól építkeztek. Egy új disztribúcióban mindig ott van a veszély, hogy mennyire lesz "eladható", mennyire nyeri el a felhasználók tetszését. Kínál-e olyat ami miatt esetleg érdemes váltani, vagy legalább kipróbálni.

Őszintén szólva elsőre nem láttam benne semmi olyat, ami miatt pl. valaki a jól bejáratott Ubuntut vagy éppen az Arch-ot lecserélni. Talán másodikra sem. A fejlesztők jó irányba indultak el, de talán ez még kevés lesz a boldogságot. A magyarítás nem rossz - a kisebb hiányosságok ellenére- , de a meglehetősen kevés csomag sokakat eltántoríthat. Ha maradok a példánál, akkor az -Arch sem tartalmaz cirka 6000-nél több csomagot, de ott van a stabilitás, a gyorsaság, meg a rolling kiadás. Nem véletlenül, hogy napjaink kedvenc disztróinak egyike. 

Előnynek talán a gyorsaságot, a kis mértékű memória igényt, és - egyes fórum hozzászólások szerint - a stabilitást lehet megemlíteni. Összegezve egy általános célú rendszert ismerhettem meg a rövid idő alatt. Az idő meg kiforrja, hogy fennmarad-e a Solus, vagy eltűnik a süllyesztőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése