2016. november 13., vasárnap

GeckoLinux Rolling Cinnamon

Aki szereti az openSuse disztribúciót, annak minden bizonnyal a GeckoLinux is be fog jönni. Aki meg nem, hááát... Na mindegy. Kipróbáltam, leírom tapasztalataimat. Amikor valaki azt mondja rolling disztribúció, akkor nagy valószínűséggel az Arch linux vagy a Gentoo jut eszébe. Természetesen akadnak még más disztribúciók aki ezt az utat követik, de nem túl sokan. Erre a vonatra szeretne a GeckoLinux is beszállni a rolling kiadásával. Emellett van még un. Static változata is, ami az openSuse Leap-re épül.

GeckoLinux főbb jellemzői:

 • 1Gb-os DVD/USB Live telepítőkészlet.
 • Egyedi kiadások a különböző asztali környezetekhez.
 • Alaposan kiválasztott nyílt forráskódú programok, és előre telepített multimédia kodekek.
 • Gyönyörű nyílt forráskódú font készletek.
 • Optimális erőforrás menedzsment.
 • Nagy mennyiségű nyílt forráskódú szoftver a tárolókban.

Aki kíváncsi arra, hogy miben különbözik a GeckoLinux az openSuse-től, az erre is választ kaphat.

 • A GeckoLinuxot lehet Live ódból telepíteni, míg az openSuse ilyen módon nem kipróbálható.
 • A GeckoLinux speciálisan asztali környezetek szerint bontott kiadásokat kínál, míg az openSuse-nél a felhasználónak tudnia kell telepíteni az adott csomagokat az adott környezethez. 
 • A GeckoLinux több olyan asztali környezettel rendelkezik melyek nem elérhetők a hivatalos openSuse tárolókban. Ilyen a Cinnamon és a Budgie. 
 • A GeckoLinux alapból tartalmazza a multimédia kodekeket, melyek az openSuse felhasználóknak még további tárolók hozzáadásával érhetők el. 
 • A GeckoLinux előnyben részesíti a Packman tárolóban lévő csomagokat amennyiben azok rendelkezésre állnak, mivel néhány openSuse csomag nem működik tökéletesen akkor sem, ha forrásból telepítik. 
 • A GeckoLinux jobb betű rendereléssel rendelkezik mint az openSuse. 
 • A GeckoLinux nem erőltet ránk további csomagokat telepítés után, míg az openSuse feltelepíti az általa szükségesnek tartott csomagokat, így kaphatunk további nem kívánt csomagokat. 
 • A GeckoLinux csomagok a függőségeikkel együtt eltávolíthatók, míg az openSuse az eltávolított csomagokat gyakran újratelepíti. 
 • A GeckoLinux lazább policy-vel rendelkezik, így elérhetők pl. olyan funkciók is mint a lemezek felcsatolása/elengedése, kapcsolódás WiFi hálózatokhoz, újraindítás root jelszó megadása nélkül. 

Ezekből is látható, hogy bőven van különbség a Gecko javára.     

GeckoLinux Cinnamon telepítése


Ahogyan korábban írtam, a GeckoLinuxból több verzió létezik. Egyrészt van a rolling, illetve a static. Ezeken belül pedig asztali környezetek szerint vannak a további bontások. Jómagam a Cinnamonnak próbálkoztam. A  különböző lemezképek letölthetők innen.

Letöltés után elindítottam a virtuális gépet benne a lemezképpel. Talán feltűnik, hogy a jobb alsó sarokban ott a Suse Studio felirat, mert azzal készült a disztribúció. Fontos megjegyezni, hogy a Live jelszó a linux.     

Rögtön a telepítő ikonra kattintottam ami elindította a Yast telepítővarázslót. A Yast az openSuse-ben amolyan mindenes, de erre még visszatérünk. Az első lépés a felhasználói feltételek elfogadása. Azt már megszokhattuk a különböző disztribúcióknál és operációs rendszereknél, hogy 200 oldalas apró betűs licenc szerződés van amit szinte senki nem olvas végig. A GeckoLinux fejlesztői nem vitték túlzásba a dolgot, sőt, elővették humoros oldalukat. A szöveg nagyjából annyit jelent, hogy "Ígérem, hogy semmi rosszat nem teszek a GeckoLinuxszal." Jópofa. 


Időzóna beállítása.


Idő és dátum beállítása.


Létrehoztam egy alap kiosztást. A korábbi disztribúciót töröltem. Ext4 fájlrendszert választottam, de van lehetőség Btrfs-re is.


Felhasználói fiók létrehozása. Ugyan magyar nyelv és billentyűkiosztás lett kiválasztva, ennek ellenére angolul írja ki a dolgokat.


Telepítés előtti összefoglaló.


Felugró ablak figyelmeztet minket arra, hogy a változásokat lemezre fogja írni.


A telepítés kb. 10 percig tartott. Érdekes, hogy itt már magyarul írja ki a történéseket a telepítő. A telepítő elég puritán, más disztribúcióknál itt a reklám helye. Persze nem ez a legfontosabb. Ami viszont jó, hogy folyamatosan látjuk éppen mi történik.A telepítés befejeződött. Újra kell indítani és kivenni a lemezt.


GeckoLinux használat közben


Újraindítás után használatba vettem a rendszert.


Lényeges a jobb felső sarok, miszerint magyar a billentyűzet kiosztás. Elvben így is volt, de nekem az y és a z fordítva működött. Persze lehetne hegesztgetni, de enélkül is mennie kellene.


A másik apró malőr szintén a jobb sarokban látható üzenet. Nem működött a hardveres videogyorsítás, de persze ezen is lehet segíteni.


Rákattintottam a Language Installerre. Látszik, hogy felrakott pár csomagot...


A menü felépítése a megfelel a Cinnamon asztali környezetnek, tehát "Start menüt" kapunk.


Grafika: dokumentummegjelenítő, gThumb, Képmegjelenítő, LibreOffice Draw, Simpple Scan.


A hang és videónál mindössze három előre telepített csomag van: Clementine lejátszó, Pulse Audió, és VLC.


Internet: Firefox, Pidgin, Thunderbird, Transsmission.


Irodai csomagnak természetesen a LibreOffice van telepítve.


Kellékek.


Adminisztráció.Hasznos dolog a YaST2 sysconfig. 


Itt van példának a GRUB2 leírása.


Tűzfal beállítások.


Szoftver tárolók.


Lehetőségünk van további tárolókat hozzáadni.


Az openSuse-ben a YaST amolyan mindenes, itt éppen a beállítások menü látható. A szoftverek telepítésétől kezdve a tűzfal beállításáig szinte mindent el tudunk innen indítani. Még olyan "extrák" is vannak mint a kernel beállítások, vagy távoli felügyelet.


YaST csomagkezelő. Elég puritán a felépítése. A fölső sorban különböző menüpontok, alatta pedig fülek érhetők el. A keresésnél elég rendesen beállíthatók a feltételek. Jobbra látható a találati ablak és a csomagok jellemzése.
Extrák menü.


Az erőforrás használata belefér az átlagba. Beéri közel 600 megával.


Biztonsági beállítások.Vélemény


Azt kell mondjam jó munkát végeztek a Gecko fejlesztői. Átvettek mindent az openSuse-től, sőt kibővítették mindazzal ami hiányzik belőle. Ilyen pl. a multimédiás kodekek megléte, a saját tárolók, Cinnamon támogatás, stb. Fontos kiemelni a Live módot ami a legtöbb disztribúcióban megvan, tehát ennek nem kellene extrának lenni. Úgy vélem a Geckoval mindenki megtalálhatja a számítását, hiszen megkapjuk a nagy választékot mind a csomagok számában, mind az asztali környezetekben. Még a rolling kedvelők is rákaphatnak a csalira. :-)

A telepítése nem túl bonyolult, bár kell némi odafigyelés a manuális particionálásnál. Negatívumként azért meg kell jegyeznem a felemás fordítást. A képernyőképen is látszik, hogy itt-ott a magyar helyett angol nyelven "szól hozzánk" a rendszer, ezt nem tudom mire vélni. Másik negatívum a billentyűkiosztás. Ha már egyszer kiválasztom a magyart, akkor működjön már rendesen. Minden megoldható persze, de ezzel már ne kelljen időt tölteni.

Általában a rolling típusú disztribúciók rákfenéje az szokott lenni, hogy a nagyon friss csomagok miatt előfordulhatnak nem várt problémák, összeomlások, stb. Azt nem tudni, hogy a Gecko rolling kiadása szolgál-e efféle meglepetésekkel, mert ahhoz hosszabban kellene tesztelni. 

Úgy összességében - a kisebb bosszúságoktól eltekintve- jónak vélem a disztribúciót, és talán azok is kedvet kapnak a kipróbálásához, akiket eddig az openSuse jellemzői, vagy hiányosságai nem igazán vonzottak.

1 megjegyzés: