2015. augusztus 3., hétfő

blackPanther OS 14.1 (Walking Dead)

Amikor magyar disztribúció kerül a kezembe, akkor eszembe jut egy bibliai idézet miszerint senki sem lehet próféta saját hazájában. Lehet nincs igazam, de a tapasztalatok ezt mutatják. Ez jut eszembe az UHU-ról, a Frugalware-ről meg a Little Susie feat KDE3-ról is. Jó lenne ezen változtatni és magyar gépre magyar linux tenni. Már csak készíteni kellene egy olyan disztribúciót, ami könnyen telepíthető és kezelhető, na és persze képes felvenni a "harcot" a nagy nevű kiadásokkal. Jó lenne, ha most a pannon párduc új kiadása rácáfolna a fanyalgók sirámaira. Nem mérvadó, de a Distrowatch-on egyetlen jellemzés sincs angolul a blackPantherről. Pedig ha jól tudom van benne angol, tehát lehetne vele próbálkozni.

Nos, letöltöttem és kipróbáltam a 14.1-es kiadást, aminek kódneve egy nagy sikerű zombis sorozatra utal. De kezdjünk hozzá!

A honlap szerint már 13 évesek, ami szép teljesítmény minden disztribúciótól. Jellemzői között szerepel a gyorsaság, stabilitás, a könnyű kezelhetőség. Nem hagyhatom ki azt sem, hogy sokkal szebb lett a korábbi kiadásokhoz képest. Szerintem is így van.

blackPanther OS telepítése


A lemezkép szerencsére ráfér egy CD-re, vagyis nem túl nagy méretű. A mostani disztribúciók többsége eléggé meghízott az utóbbi időben...
Miután virtuális gépben elindítottam a párducot, rögtön választhattam, hogy telepítem vagy kipróbálom. Én maradtam a kipróbálásnál. Legalábbis kezdetnek. 



Mielőtt beléphettem volna az asztalra még néhány alap beállítást el kellett végeznem. Ez sokaknak ismerős lehet pl. a Mandrivából. Első volt a nyelv beállítása majd a licenc elfogadása és az időzóna kiválasztása. A billentyűzetet sem hagyhatjuk ki. 






Létre kell hozni a felhasználói fiókot. Itt tudjuk megadni a root jelszót is. 


Már majdnem bent vagyunk. Itt be kell írni a közben létrehozott felhasználónevet és jelszót. Pár pillanat és feltűnt az asztal.  




 Elindítottam a telepítő varázslót. A párduc elindult.


A telepítő  elég egyszerű ahhoz, hogy kezdők is bátran belevágjanak. A lemez kiosztás mindig rizikós, ha több oprendszer vagy a lemezen. Ezzel most nem volt probléma. Természetesen kapunk egy figyelmeztetést, hogy minden adatunk elveszik. 



"Kényelmi" szolgáltatás a nem használt nyelvi és hardver csomagok eltávolítása. 



A telepítés elég gyorsan lezajlott, talán 5 perc sem volt. Igaz a nyelv, billentyűzet és időzóna beállításait már korábban megadtuk. Azt kell mondjam kissé puritánra sikeredett telepítő mert csak a "Kérem várjon... " felirat meredt az arcomba. Ide kellene a disztribúciót dicsőítő felirat, vagy legalább néhány jellemző. 


A rendszerbetöltő beállításoknál több lehetőség is adódik. Szükség esetén jelszóval védhetjük vagy GRUB helyett választhatunk LILO-t is. Beállítható még a boot sorrend is.



Már csak egy gyors újraindítás és birtokba vehetjük a friss rendszert. 


blackPanther OS használat közben

Ahogyan fentebb írtam, a  külcsínyre nem lehet panasz. Szép. Mivel a disztribúció a KDE-re épül, így ennek felületével kell megbarátkoznunk. A menü klasszikus start menü. Ami a program választékot illeti, nagyjából az alapok vannak fent. Számomra érdekesség (újdonság), hogy bizonyos programoknak csak a párducos ikonja volt meg, amit kattintás után még telepíteni kellett. Van akit ez zavarna, de meg lehet szokni. Úgy kell felfogni, hogy ennyivel is soványabb a rendszer, aki nem igényli az nem telepíti.
Internetes alkalmazás nem túl sok van. Telepített böngésző csak a Konqueror van. Chromiumot úgy kellett felrakni. Az irodai csomagok között is csak egy dokumentum megjelenítő találtam, LibreOffice nincs. A média lejátszásához az SMPlayert vehetjük igénybe.





A javasolt alkalmazások egyfajta varázsló, amivel további szükséges alkalmazásokat telepíthetünk. Elérhető pl. az Abev, Cairo Dock, Gimp, Digicam, stb. Az ablak jobb oldalán a füleken lépkedve lehet választani az egyes csoportosítások között. Ez jó pont.



Egy újabb varázsló segít bennünket végig az egyéb beállításokon az asztaltól a hálózatig. Az látszik, hogy a fejlesztő gondolt a kezdő felhasználókra is. Igaz, a legtöbb Mand* alapú disztribúció könnyen kezelhető.


Szoftvereket grafikus alapon az apper-ből telepíthetünk. Csoportokba rendezve válogathatunk csomagokból.


A tárolók szinte csak számozással vannak megkülönböztetve egymástól.


Rendszerbeállítások varázsló nélkül.



Itt egy újabb piros pont a rendszernek. Csak egy telepítés futott, de még így is párszáz megával megússzuk a memória éhséget. A legtöbb disztribúció ennél éhesebb szokott lenni.


A YouTube természetesen megy, a szükséges kodekek fent vannak.



Összegzés

Már sok év eltelt, hogy ránéztem erre a magyar fejlesztésű disztribúcióra. Akkoriban őszintén szólva nem voltam elájulva tőle, ahogyan mások sem. Sok volt a bug. Szerencsére sokat változott pozitív irányba. Amennyiben csak a külsőt nézzük, akkor kellemes meglepetésben lehet részünk. A háttér jól eltalált, a párduc is kitekint ránk a susnyásból. :-)

A rendszer gyors, a rövid használat alatt nem találkoztam fagyással vagy megtorpanással. A csomagválaszték megfelelő, cirka 12000 csomag érhető el a tárolóból. Itt azért megemlítenék egy apró negatívumot. Feltelepítettem a Chromium böngészőt ami elég sokáig tartott. Úgy tűnt egy kissé lassan sikeredett letölteni a szükséges csomagokat. Más problémát nem észleltem.

A végére azt kell mondjam, hogy ez kezdők számára is könnyen telepíthető és kezelhető disztribúciót sikerült megalkotnia Barcza Károlynak. Tehát honfitársaim! Adjunk egy esélyt a blackPanthernek! Mert magyar gépre...



A projekt honlapja: http://www.blackpantheros.eu/blackpanther-os-v14-1-walking-dead-release-out/

16 megjegyzés:

  1. Tényleg szuper lett, most nagyon jól sikerült!

    VálaszTörlés
  2. Én párduc rajongó vagyok.:) Több op.rendszert próbáltam, de mindig visszatérek a párduchoz. Egyébként is a kedvenc állatom.:)(Bár most nem ismeri fel a wifit.)

    Gratulálok!!! Tényleg szuper lett!!!

    VálaszTörlés
  3. A hardver jellemzőket légyszíves küldd be a fejlesztői csoportba a facebookon.
    lspcidrake kimenet elsőre elég lesz.
    köszi

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó, mindössze két dolgot hiányolok belőle. Conky lesz a tárolóban valamikor? Na meg a Plasma 5.3.2 ha lesz valamikor hozzá az maga lenne a megvalósult álom. :)

    VálaszTörlés
  5. 2x tűnt el a válaszom és kiléptetett a google...

    VálaszTörlés
  6. Tehát: A plazma 5 csomagok elérhetőek a 15.1 tárolóban, videó a developers csoportban van róla. Mivel a csomagkapcsolatok miatt egyszerre készült a két verzió, így telepíthető a 14.1-re is, de több elérhető szolgáltatás elveszik, mint pl a blackPanther specifikus beállítóközpont, mivel a Qt5 portolása még hátra van.
    A conky 1.9 csomag elérhető a Media 5-ben, ehhez frissíteni kell a tárolókat. Konzolban:
    "frissites forrasok"
    majd :
    "telepites conky conky-manager"

    Vagy az Apper-ben nyomd meg a "Frissítések keresése" gombot, keress rá a conky névre és telepítsed.

    Hibajelentéseket, csomaghiányokat a developers csoportban várjuk a facebookon.

    További szép hétvégét mindenkinek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezer hála és köszönet, akkor már rakom is fel a conky-managert. Végre nem csak debian alapú disztribúciókban elérhető. :) A Plasma 5-tel teszek egy próbát, még nem volt szerencsém kipróbálni.

      Törlés
  7. A Conky így mutat: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1269105313114622&l=a32147f4a1

    Egyébként épp a napokban merült fel, hogy RPM-suli néven (vagy hasonló), egy cikksorozatot indítanánk, aminek az lenne a célja, hogy bárki tudjon egy RPM csomagot összedobni.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Hogyan tehetem fel a firefoxot a 1-es os ra ? hogyan tehetek egyáltalán bármilyen progit fel a 11-es os ra? Mondom, luzer kezdő vagyok.

    VálaszTörlés
  10. Bocsánat nem 1 es os hanem 11-es os. És hol érhetem el a 12000 alkalmazást és progit, az az a tárolókat?

    VálaszTörlés
  11. Értem én , hogy kezdő vagy, csak azt nem, hogy miért ide írogatsz? Miért a 14.1 cikk alá egy 11.1 kérdésben egy olyan oldalon akik csak megtisztelték a blackPanther-t hogy írtak róla?
    Ha kezdő vagy miért nem használod a google-t vagy a youtubet? Miért nem lépsz be a felhasználói csoportba?

    Most komolyan érdekel, ez csak lustaság vagy valami más?
    11.1 bejelentés és frissítés a tárolókhoz:
    http://www.blackpantheros.eu/important-update-notice/
    Parancsok
    http://blackpantheroshogyan.blogspot.hu/2010/12/magyarul-elerheto-parancsok.html

    vagy használd a menüből: Apper a régi változaton Kpackagekit
    A facebookon keresd meg a csoportot vagy a linuxforumon a blackPanther szekciót ha kérdésed van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönet az új verzióért.
      A linuxos életemet a párduc egy korai verziójával kezdtem kb. jó 10 évvel ezelőtt, azóta Debian alapokra tértem át, de ez most megint megmozgatta a fantáziámat.
      Ha összejön az az RPM-suli akkor főleg.
      A Lojzi-félék miatt meg nem éri meg bosszankodni . (Amúgy a visszakérdezés teljesen jogos volt, mert nagyom nem ez a megfelelő hely egy korábbi verzióval kapcsolatos probléma rendezésére.)

      Törlés
  12. Válaszok
    1. Tudjuk, köszönjük:)
      Ez egy éves bejelentés, az újabb változatról is van cikk. A kérdéseket a felhasználói csoportba várjuk a facebookon.

      Törlés