2015. május 14., csütörtök

GhostBSD 10.1 beta





Figyelem! Ez a kiadás még csak béta verziós, így éles rendszeren nem ajánlott a használata.


Habár linuxot használok, ettől függetlenül érdekel a BSD is, alap szinten. Ezért is szoktam időről-időre elővenni a könnyebben telepíthető és használható BSD kiadásokat. Csak ismétlésként leírom, hogy a GhostBSD a FreeBSD-re épül, annak próbálja egy emészthető formáját elénk tárni. Elérhető 32 és 64 bites változatban. Asztali környezetként a MATE lett kiválasztva. Visszanéztem a blogban a 2.5-ös verziót. Nos, azóta fényéveket javult a helyzet és a kinézet.

Néhány jellemzője:

  • Integrált tűzfal, Jails, Network Virtualization
  • KMS és drm2 video meghajtók
  • FreeBSD ports gyűjtemény
  • Új bináris csomagkezelő a pkgng
  • Felhasználóbarát telepítő rendszer
  • Automatikus hardver felismerés
  • Automatikus hálózati kártya beállítás
  • Előre telepített asztali környezetek (GNOME, MATE, Xfce, LXDE, Openbox)
  • Előre telepített kodekek
Rendszerkövetelmények:


  • Pentium 4 vagy annál újabb processzor
  • 1Gb RAM
  • 20 Gb tárhely
  • Hálózati kártya, hangkártya, NVDIA videokártya



GhostBSD 10.1 béta telepítése


A Live módban sikerült elindítani a telepítőt, bár akit csak futólag érdekel, annak ez is elég lesz. Az első a nyelv és a billentyűzet kiválasztása lesz.




Időzóna kiválasztása.


A particionálásnál most a teljes lemezt választottam.




Meg kell adni a root jelszót.


Hozd létre a felhasználói fiókot.


Elindult a telepítés. Nekem úgy tűnt sokáig tartott, legalábbis jóval tovább mint pl. egy LinuxMint telepítése. Telepítés közben olvasgathatjuk a rendszer és néhány program jellemzőjét.





Eljött a vége. Itt jegyzem meg, hogy még régebben egy olvasó szóvá tette, hogy miért irkálom mindig azt indítsuk újra a rendszert. Nem én találtam ki, ez van a képernyőképeken. Van olyan disztribúció aminél esetleg nem kell, de ez ritka.




GhostBSD használat közben



A menü könnyen áttekinthető és tele van hasznos programokkal. Igazából ha valaki csak ennyit lát, akkor nem fog arra gondolni, hogy ez nem linux. Pedig nem az. A kellékek menüben találhatjuk a keresőt, számológépet, Xfburn lemez pörkölőt, és egy képernyőkép készítőt.





Az internet szekcióban bújik meg a Firefox böngésző, Transmission, Pidgin, Thunderbird, SpiderOak.



Irodai vonalon a LibreOffice kínálja nekünk szolgáltatásait.


A hang és videóban Cheese, Exaile, GNOME Player van.


A rendszer eszközök menüben található a Caja, Quake terminál, Mate terminál, nyomtató beállítás rendszer monitor, log file nézegető, Xterm, stb.




A beállítások menüben a szokásos dolgokat tudjuk módosítani, mint billentyűzet, hang, egér, hálózat, ablakok, stb.




Itt már magyarul szólal meg a vezérlő központ. Mert hogy közben kiléptem és átváltottam a nyelvet magyarra. Csak hogy bizonyítsam tudja kicsiny hazánk nyelvét.



Nézzétek meg jól ezt a képet! A lényeg a memória használat. Eddig kevés linux disztribúcióval találkoztam, ami ennyire kevésbé volt "éhes". Ez nagy piros pont a GhostBSD-nek. :-) Persze számít az asztali környezet is... Tehát cirka 200 megával beérte. Amiket eddig próbáltam linux disztribúciókat minimum a 2-3-osát igényelték ennek. Ez esélyt ad arra, hogy régebbi gépen is kipróbáljuk a GhostBSD-t.



Konklúzió

A GhostBSD a 2.5-ös verzió óta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Habár korábban többen is azt írták, hogy a BSD az bizony nem asztalra való csak szerverre, azonban a fejlesztők mindent megtesznek azért, hogy ez kép változzon. Az eddigi tapasztalat alapján jó úton haladnak. Amit ígérnek azt megtartják. Nagyon könnyű telepíteni, nem kell szenvedni a parancssorral. Az alapot a stabil és gyors FreeBSD adja.
A hardver felismeréssel a gépemen nem volt probléma. A honlap szerint a wifi-vel sem lehet elakadás, esetleg néhány újabb kártyával. Ezt nem tudom kipróbálni. A jó hardver felismerés és az alacsony erőforrásigény miatt felmerül bennem a kérdés, hogy vajon Windows Xp helyett elférne-e a régi vason a GhostBSD. Természetesen ez egy teljesen más világ és persze csak annak lenne jó, aki szó szerint csak internetezik és megír pár levelet. Annyit simán meg lehet tanulni ami ehhez kell. 

Az asztal szép, a működés gyors és elegendő számú csomag van, amit lehet telepíteni. Ebben a fejlesztői környezetben nem találkoztam grafikus csomagkezelővel, de a korábbi kiadásokban volt. Vélhetően ez később fog elkészülni. Vagy külön kell telepíteni. Korábban így volt.

Ahhoz, hogy elfogulatlan véleményt alkosson az ember, sokat kellene tesztelni és mindenféle dolgot kipróbálni rajta. Kezdve a különböző nyomtatókkal vagy miden az egyben eszközökkel. Nekem az eddigi rövid tapasztalat alapján tetszik, már erősen elgondolkozom az éles használaton is, ha kijön a végleges verzió. Az verziók kiadása a FreeBSD-t követi, nagyjából 8 havonta kapunk újabb verziószámot a GhostBSD-ből. Ez olyan Fedorás feeling.

A mindennapos használatra visszatérve természetesen fontos kérdés, hogy ki mire használja a gépet, vannak-e speciális programjai. Az egyik leírásban a korábbi verziónál frissítés és reboot után elszállt az X, amit több alkalommal eljátszott. Ez mindenképpen negatív hatással lehet az élesben való, fő oprendszerként való használatára. Persze pozitívan állok hozzá, hogy mire készen lesz a végleges kiadás, már nem jön elő ilyen probéma.  

GhostBSD letöltése: http://www.ghostbsd.org/download

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése