2014. április 15., kedd

XP helyett-Salix OS 14.1

Sokat gondolkodtam, hogy mit lehetne még bemutatni, ami megállná a helyét egy régebbi gépen is, amivel az XP-t lehetne helyettesíteni. Ekkor találtam rá a Salixra, ami így elsőre is megtetszett. A fő szempont a kis fogyasztás és a sebesség volt. Mindkettőnek megfelelt. 
A Salix alapját a mára kissé háttérbe szorult Slackware adja. A Slackware mindig is egyet jelentett a sebességgel és a stabilitással.

A Salixról azt írja a Distrowatch, hogy gyors, egyszerű, könnyű használni és kompatibilis a Slackware-el. 
Kodek alapból nincs telepítvem de ezt lehet pótolni. 

Salix OS telepítése


Az első lépés mindenképpen a megfelelő változat kiválasztása és telepítése. 
Innen tölthetők le a lemezképek. Virtuális gépet használtam mint mindig, erre telepítettem fel a disztribúciót. A kezdőképernyőn csak Entert kellett ütni és ment tovább. 





A billentyű kiosztás egy lényeges rész. Igaz, hogy a telepítő nem grafikus, de nem okozott különösebben problémát. Lehet, sőt érdemes tesztelni az ékezetes betűket.




Ennél a résznél én az autoinstallt választottam, így gyorsabb és egyszerűbb a folyamat. Aki viszont szeretné jobban felügyelni mit pakoljon fel a rendszer, az válassza az első lehetőséget.



Itt egyszerű a dolgunk, csak ki kell jelölni a megfelelő meghajtót. Nekem csak egy volt.

Itt viszont nagyon kell figyelni. Főleg, aki esetleg valami mellé telepíti a Salixot. Én azt választottam, hogy a lemezre csak a Salix került.


Ez lett az alap kiosztása a  (virtuális) merevlemeznek.



Forrásnak nekem a CD volt, de persze lehet más is.



A telepítési módnál érdemes a teljest választani, mert akkor mindent megkapsz.


A telepítés nem tartott túl sokáig.




Az alapot választottam.



Ha nem akarsz semmit sem megadni, akkor csak üss Entert.


A Salix LILO-t használ, de ezt is a MBR-ba kell pakolni.


Kinek-kinek ízlése szerint.



A rendszer nyelvének a magyar is kiválasztható.


Jobb, ha engedélyezed. Vagy legalábbis kényelmesebb.


Még létre kellett hozni egy felhasználói fiókot.



Választhatsz a különböző tükörszerverek közül. Hozzánk az osztrák van a legközelebb, így válaszd az elsőt.


Telepítés készen van, indítsd újra a gépet.


Salix OS használat közben


Nagyon szép a login ablak, nézzük meg milyen belülről.


Hasonló. Persze háttérképet lehet cserélni.


Az asztali környezet Xfce, a menük könnyen áttekinthetők, Win után sem lesz probléma valamit megtalálni. Alapból elég sok program fönt van, a LibreOffice is. Azért írom, hogy ez is, mert van ahol külön kell telepíteni. Ez legyen a legkevesebb







Flash videók mennek, de ahogyan írtam (én is olvastam) kodekeket külön kell telepíteni.


A Salix Gslapt csomagkezelőt használ, ami puritán ugyan, de legalább gyors. Sajnos nem jöttem rá mennyi csomagot tartalmaznak a tárolók, de ha valaki tudja, akkor írja meg.


Ezek a tárolók érhetők el Salixban. Lehet még bővíteni, de van-e mivel.


Nem kevés frissítés érhető el.


Ezt csak azért raktam be, hogy a fogyasztásával nem volt probléma. Igaz, nem volt semmi sem, amit pluszban elindítottam volna.



Vélemény

A Salix OS számomra pozitív meglepetést okozott. Főleg azzal, hogy brutál gyors. Nekem sajna kevés a memóriám, a virtuális gépnek csak 1 Gigát tudok adni, de öregecske a gépem is. Ami a lényeg, a régebbi, kevés memóriával és lassabb procival rendelkező gépeknek a Salix jó választás lehet. Tényleg nagyon gyors volt, nem nagyon találkoztam ilyen sebes disztróval. Talán az Arch alapúak még hasonlók.

A Slackware inkább a haladóbb felhasználók számára készült, de ez a Salixnál szerencsére nem vehető észre. Jó lenne egy grafikus telepítő, de kevés angol tudással és némi gyakorlattal bele lehet vágni. A Salix egy általános disztribúciónak felel meg, nincs semmi extra, de nem is kell.
XP helyett gyengébb gépekre nagyon jó választás. A Salix Wiki szerint van Live CD is ehhez a disztribúcióhoz, ott már grafikus a telepítője. Talán kezdőknek az jobb megoldás lehet. Böngészni, leveket írogatni első osztályú a Salix.

Mindenkinek csak ajánlani tudom kipróbálásra, mert hamar belopja magát az ember (user) szívébe.

4 megjegyzés:

  1. Egyszer ki fogom probalni. Most Antix hasit a kis laptopunkon, melyen sajnos a manjaro (xfce-vel) sem maradt tul sokaig. Igen nehezkes volt vele a bongeszes. A nagy gepemen (amely egy kozepes vas) manjaro xfce hasit, a legnagyobb megelegedesemre. Talan meg jobb, mint az uj Fedora. Cikket lehet irni ide, ha idom engedi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lehet. Vagy adok jogosultságot, vagy elküldöd mailben. Nekem mindkettő megfelel.

      Törlés
  2. Üdvözlet!

    A Slix Os alkalmas kis gépekre, az én virtual boxom 64 mb ram videomemoriát, ill. 512 mb ram rendszer memoriát kapott és szépen elmegy.
    Általában ennyit adok a vb-ben, hogy " ténylegesen" tudjam tesztelni azokat a kisebb disztrókat, amik kis gépen is szépen muzsikálnak!
    Ez elmondható a Salix Os-ről is, alapját a jól ismert és stabil Slackware adja, kezeli a slacki tárolóit is, ill plusz repokat adhatunk hozzá a beállításoknál.
    Ha valaki nem akar a csomagkezelővel bajlódni, vagy fejből tudja mit akar feltenni, azok a következő parancsot adják ki terminálba:
    sudo su > rendszergazda jog kiadása, utána jelszo!

    slapt-get -update > tárolo frissitése
    slapt-get -upgrade > rendszer frissítése ( itt ugye a legújabb frissítéseket teszi fel )
    slapt-get -install programnév

    VálaszTörlés
  3. ...ha már itt tartunk, Manjaro lxde felülettel is megérne egy kis leírást ;))

    VálaszTörlés