2013. július 18., csütörtök

DoudouLinux-Gyerekeknek fejlesztve

Ez a disztribúció számomra üde színfolt, mert valljuk be a gyerekekkel túl sokat nem foglalkoznak a fejlesztők. Természetesen vannak programok gyerekeknek, de ritkán szentelnek egy teljes disztribúciót nekik. Ez most kivétel. Lássuk mit tud.

Debian alapú disztribúció, kisgyerekek számára fejlesztve. A fejlesztők 2-12 éves kor között javasolják a használatát.  Egy jó lehetőség a linux megismerésére. Gyakorolható az egér, a billentyű használata. Asztali környezetként egy meglehetősen testreszabott LXDE szolgál. Rendkívül könnyű az eligazodás a menükben, de ezt látni fogjuk később. Alapból Live módban működik, de természetesen telepíthető is szükség esetén.

DoudouLinux használat közben

Most nem telepítettem, csak Live módban használtam. A lényeg azért így is látszik. Már maga a háttérkép és a felirat is egy kis játékosságot mutat. 




Miután betöltött a rendszer, rögtön választhatunk a menükből. Ezeken végigmentem. Magyar nyelvvel itt nem találkoztam, de a telepített verzióban valószínűleg elérhető. 




Az első programmal rajzolgathatunk és kiélhetjük kreativitásunkat. Akarom mondani a gyerekek. :-)



Ez nálam nem működött tökéletesen, mert el-el tűnedezett az egérmutató. Ettől függetlenül jó lehet a játék.



Ezt a játékgyűjteményt már korábban bemutattam máshol. Elsősorban fejlesztőjátékok találhatók meg. 



A Tux Paint régi motoros és sokak kedvence. Talán nem kell sokat ragozni mire való.




A GCompris talán a kedvencem a játékok közül. A fejlesztők szinte mindent belepakoltak ami kellhet a kicsiknek. Már maga a program kezelése is gyerekjáték. Vannak hagyományos játékok, de a legtöbb itt is valamilyen fejlesztőjáték. Megtanulhatunk vele számolni, kirakózni, kezelni az egeret és a billentyűt, stb. Felsorolni is sok lenne. Inkább próbáld ki!


Ez pedig már a disztribúció menücsoportjai, az asztal. A főmenükben elveszni nem lehet, elsősorban a füleken lehet navigálni és azokon belül már csak néhány alapvető program található meg. Ami itt nincs, az azért pótolható. Mivel a kicsik a fő cél, így nem is lenne szerencsés egy agyonbonyolított asztal. 
Túl sokat nem tudok róla írni. A célnak tökéletesen megfelel. Minden kézreáll és az ikonok is hívogatóak. Már csak rájuk kell kattintani.Ha szeretnéd gyerekedet fejleszteni vagy csak megismertetni a számítógép használatára, akkor a DoudouLinux ideális lesz erre a feladatra. Nekem nagyon tetszett.








Elbúcsúztam a disztribúciótól és "ő" is tőlem. Jól esett lelkemnek ez a "jólneveltség". 


DoudouLinux honlapja: http://www.doudoulinux.org/web/english/index.html

10 megjegyzés:

  1. http://download.doudoulinux.org/file/torrents/livecd/doudoulinux-hyperborea-2.0-hu.iso.torrent

    magyarul is!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Valószínűleg ez elkerülte a figyelmem.

    VálaszTörlés
  3. hello,
    köszönet ezért az írásért
    jómagam semmit nem értek a Linux-hoz, de szeretném megérteni, megtanulni, legalább alapfokon
    ezt a Doudou Linux-ot a 8 éves fiamnak szeretném első (korlátozott) rendszerként egy régi számítógépre telepíteni, viszont "rendes" OS--ként nem sikerül (az itt megjegyzések közötti magyarított ISO képfájlból)

    a kérdésem az, hogy jól értem innen:
    http://www.doudoulinux.org/web/english/documentation-7/advanced-tools/article/installing-doudoulinux.html
    hogy nem is lehet OS-ként telepíteni, hanem mindig DVD lemezről kell indítani a gyereknek a DoudouLinux rendszert?
    tehát kell "alá" egy alap Linux OS-t, mint pl. a PCLinux Mate-t?

    előre is köszi a válaszokat!
    Csaba

    VálaszTörlés
  4. bocsi,
    még egy kérdés:

    sziasztok,
    megjelent a 2.1 is, viszont annak nem találom a magyarítását
    http://www.doudoulinux.org/web/english/breve/doudoulinux-2-1-is-out.html

    gondolom, hogy a magyar nyelv "gyárilag" nincs a választható nyelvek között, s csak akkor lesz ilyen 2.1 ISO változat, ha valaki "jótét lélek" ezt áldozatos munkájával lehetővé teszi
    vagy csak én nem találom?

    VálaszTörlés
  5. nos, az első kérdést elhamarkodottan tettem fel, mert sikerült telepíteni OS-ként, így már ez a DoudouLinux bootol be alapból:
    http://www.doudoulinux.org/web/english/documentation-7/advanced-tools/article/installing-doudoulinux.html#2

    a fenti link alatt innentől a "how to":
    How to install DoudouLinux definitively?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Csaba!

    Vannak olyan disztribúciók, melyekhez nincs magyar nyelv. Általában a csomagkezelőben kellene keresgélni vagy terminálban. Amihez van, azt lelkes fordítók szabadidőben megcsinálják.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!
    Próbálom elvégezni a szükséges beállításokat, de azon a nem lényegtelen ponton már el is akadtam, hogy WLAN internetkapcsolat beállítása.
    A súgóban ("userdoc.pdf") azt írják, hogy
    "...Wifi access points, id DoudouLinux can use your Wifi equipment."
    ez egy picit felzaklatott, mert ráadásul ugyanitt (130/208 oldalon) a Trouble shooting leírásban azt írja, előfordulhat, hogy driver vagy firmware hiányzik, amitől elindul a Wifi. S azt is írja, hogy ennek nem kéne megtörténnie, ha a gépem nem túl régi.
    Márpedig sajnos az, hiszen éppen ezért is került a gyerekhez a laptop, ami egy HP Compaq NX6110 3gigára bővített memóriával.
    Szóval, a DoudouLinux nem ajánlja fel a Wifi router-t a listából, hogy csatlakozzak hozzá, de rosszabb, hogy laptop fizikai gombjának megnyomására (ami a Wifi-t ki/bekapcsolja) sem reagál semmit.
    Tudtok segíteni? Próbálok addig megoldást keresni a HP honlapján.
    Előre is köszi,
    Csaba

    VálaszTörlés
  8. http://h20565.www2.hp.com/portal/site/hpsc/template.PAGE/public/psi/swdHome/?sp4ts.oid=449878&spf_p.tpst=swdMain&spf_p.prp_swdMain=wsrp-navigationalState%3DswLang%253D8%257Caction%253DlistOS&javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken

    a fenti oldalon csak a windows-os op. rendszerekhez ajánl fel driver-t a HP :(
    ez akkor azt jelenti, hogy DoudouLinux-tól függetlenül lényegében semelyik másik Linux rendszer alatt sem fogom tudni használni a wifi-t?
    mert akkor ugrott ez a projekt, amit nagyon sajnálnék :(

    VálaszTörlés
  9. Azt tudni kell, hogy a legtöbb disztribúciót amit a blogban bemutatok, nem próbálok ki mélyebben. Így a wifit sem néztem meg. Főleg, hogy csak egy gépem van, kábelen jön a net.

    Vannak olyan disztribúciók, melyek kevésbé vagy nehezen beállíthatóan kezelik a wifit. Ami könnyebben kezelhető és telepíhető a PCLinuxOS és a Linux Mint. Ezeket is nézd meg Live módban, próbáld ki a wifit is.

    VálaszTörlés
  10. uh
    melyiket válasszam? hálás lennék a további segítségért:
    http://linuxmint.hu/letoltesek/

    VálaszTörlés