2013. június 16., vasárnap

Point Linux 13.04-A Debian erejével

Ezidáig ismeretlen volt számomra ez a disztribúció. Persze ez nem is csoda, hiszen még csak most jött ki az első kiadása. Az oroszok jó munkát végeztek. Nem csak vírusirtót tudnak készíteni. :-)

Nos, az alapot a Debian adja, ezt kombinálták a MATE-el. A fejlesztők azoknak ajánlják, akik gyors, stabil és kiszámítható disztribúciót szeretnének. Azt hiszem mindenki ilyet szeretne. A Point Linux a Debian 7-es verziójából építkezik. Valóban gyors és akadásmentes, pedig csak virtuális gép alatt próbáltam ki nem túl sok memóriával.
A disztribúció honlapja nem túl bőbeszédű, úgyis mondhatnám elég puritán. Persze minden kezdet nehéz. De lássuk milyen a Point Linux.

Point Linux 13.04 telepítése

Kezdéshez a lemezképeket letöltheted innen: http://pointlinux.org/download.html
Miután kiválasztottam a lemezképet elindítottam a Vboxot. A betöltéssel nem volt semmi gondom, gyorsnak mondható.
Az első lehetőséget választottam, mert így kipróbálható telepítés előtt. Aztán egy darabig nézegettem a betöltést jelző sávot. Szerencsére nem sokáig.




Amint betöltődött az asztal, elindítottam a telepítő varázslót. Habár sok hasonló disztribúciót bemutattam már, én mégis fontosnak tartottam képernyőképeket készíteni. Annak különösen jó lesz, aki most ismerkedik a linuxszal. Az első lépés a nyelv kiválasztása volt. Rögtön "rá is ugrott" a magyarra. :-)


A következő az időzóna megadása volt. 


Ezt a billentyűzet kiosztása követte.


 
Az un. User Infó alatt létre kellett hozni egy felhasználói fiókot.



Mindig nagyon fontos rész a merevlemez kiosztása. Bár mostanság már inkább SSD meghajtóról szól a fáma. Én egyelőre maradok a jó öreg kerregőnél.




 A GRUB telepítésénél nagyot nem tudunk hibázni. 


 Itt még viszakozhatunk, ha valamit elrontottunk. 


Elindult a telepítés, de nem tartott túl sokáig. A végén újra kellett indítani a gépet. 










Point Linux használat közben

Szerencsére minden jól sikerült, mert bejött a GRUB. 




A menü a klasszikus verzió, mindenféle csicsa nélkül. Többször említettem már, hogy kevésnek találom az előretelepített programokat. Ezt már a disztribúció honlapján is megemlítik, hogy csak egy alapot szeretnének adni. Az sikerült.






Rögtön bejelentkezés után már tudunk frissíteni. Az Ubuntu alapú disztribúcióknál már telepítés közben is letölthetjük a friss csomagokat. Nem mintha ezzel gondom lett volna.


 
A Firefox teszi a dolgát és megy a YouTube is.






Irodai csomagból elég friss van fönt és szerencsére nem kell a nyelvvel sem bajlódni.



 A csomagválaszték a legbővebb amit eddig láttam. 37073 csomag több mint elég. Végignéztem a tárolók beállításait és hogy milyen tárolókat használ.





Vélemény

Ahhoz képest, hogy első kiadás, nekem nagyon tetszett. Valóban olyan gyors volt amit igértek és nekem bejön a MATE is. Persze ez nagyon szubjetív. Az, hogy alapból van multimédia plusz jópont, bár inkább a kezdőknek lényeges ez a momentum.
A csomagválasztékra nem lehet panasz, itt valóban minden van ami szükséges. Természetesen ennél csekélyebb csomaggal rendelkezők disztribúciók sem feltétlenül rosszabbak és a sebességet is hozzák. Lásd Arch és testvérei. A Point Linux honlapján vagy inkább a Wikin a célcsoport a cégek és a haladó(bb) felhasználók. Ebben lehet igazság, bár amennyiben a telepítés részét nézzük, akkor kezdőknek sem lesz vele gondja. Aki használt már Debiant azért tudja, hogy frissítéskor okozhat meglepetéseket, vagy néha "kérdezősködik". Ekkor egy "mezei" felhasználó nem mindig tudja, hogy a beállító fájlokból melyiket hagyja meg, vagy egy törlésnél, frissítésnél mi a helyes válasz. Aztán abból lehet galiba. Vagy reinstall...

Nagyon mélyen nem mentem bele a disztribúcióba, de nem is kellett. Engem meggyőzött. Akinek nem feltétlenül az eyecandy a legfontosabb, hanem inkább a stabilitás és gyorsaság, az ne is keresgéljen tovább.
 Éles rendszernek merem javasolni. Persze valóban nem árthat egy kis alapozás hozzá. Cö cö cö, nem arra gondoltam. :-)

Point Linux honlapja: http://pointlinux.org/index.html

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, hogy a MATE újraéleszti a GNOME 2-t, az Openbox után a kedvenc kezelőfelületem volt. Imádtam a Compizt, minden felesleges hülyeséget beleraktam, amit csak lehetett :D Iszonyat csicsásra is ki lehet hozni, ami szerintem a Win(fos) felhasználóknak imponálhat nagyon, ahogy régebben az Ubuntu is tette ezt (talán még ma is, bár szerintem a Unity közel sem olyan meggyőző, mint a GNOME 2).
    A Wheezy alapot csak ajánlani tudom, bár egy 3.8.6, vagy 8-as kernelt fordítanék rá, ahogy eddig minden telepített rendszeremmel tetem mostanság.
    Első ránézésre minden tetszésemet elnyerték ezzel a disztróval a ruszkik :)
    Üdv.

    VálaszTörlés
  2. -egy régebbi vason (P4, 2,4 Ghz proci, 768 Mb ram) gyors és stabil. Tökéletes választás!

    VálaszTörlés