2013. január 6., vasárnap

Stabil disztribúció

Ez a bejegyzés nem cikk és nem is fordítás. Kíváncsi lennék a véleményetekre az általatok használt disztribúciókkal kapcsolatban. Nem flame-et akarok, csak tapasztalatokat. Saját tapasztalatom indított erre a bejegyzésre. Ez csak saját vélemény, de az elmúlt időszakban mintha romlott volna bizonyos disztribúciók stabilitása. Gondolok itt az Ubuntu alapúakra. Beletartozik a Linux Mint is. (Mindenkitől elnézést kérek aki elégedettséggel használja, de én ezt tapasztaltam). Csak néhány példa:
  • néhány bekapcsolás után eltűnt a teljes tálca és az Alt+F2 sem igazán működött
  • nem igazán akart frissülni terminálból sem
  • bizonyos idő múlva magától elállítódott a téma, ikonok, stb.

Még lehetne néhány dolgot felsorolni, de nem ez a cél. Arra kérlek titeket írjátok meg nálatok mi a problémás és melyik bizonyult a legstabilabbnak hosszabb használat során. Köszönöm!

58 megjegyzés:

  1. Július 14-én telepítettem a Kubuntu 12.04-et, azóta hibamentesen üzemel, elsődleges operációs rendszerként (értsd napi 6-17 óra használat).

    Elégedett vagyok vele, különösebben nem kellett vele hákolni, az SSD-hez optimalizáltam csak.

    Munkában Kubuntu 11.10-et használok (11.04-ről upgradelve), van egy kis hibaüzenet indításkor a nepomuk letiltása miatt, illetve van, hogy az egeret kihúzni/bedugni kell, különben nem működik :D ott még vannak ilyen problémák, de ezeken túl az is napi több órás használatban van és egyéb probléma nincs vele.

    VálaszTörlés
  2. Én már a ubuntu például a 7.04 töl követem.Azóta vagyok linux fan..ondjuk igy..Eddig ami kedvencem volt és kár hogy nincs már az a Ubuntu 10.10 es verzio és a 10.04 es verzio..azok voltak nekem a favorit.most ubuntu 12.10 van fent de én nem használom a Unity felületet mert jobban szeretem a régi stilust vagy éppen az általam létrehozott kinézetet..De még nagy kedvenc és figyelemmel kisérem a Linux Mint ...

    VálaszTörlés
  3. Én Ubuntu 12.04 LTS-t használok nagy megelégedéssel. Rendben indul, nincs fagyás. Előtte 11.10 verzió volt, azzal sok gondom volt. Nekem a 12.04 LTS az első olyan verzió, amely számomra szinte teljes egészében ki tudja váltani a windowst.

    VálaszTörlés
  4. Én alapvetően ubuntut használok, bár néha 1-1 teszt erejéig megnéztem többet is. Nálam az összesnél ugyanaz a hiba: egy bug a kernelben, ami miatt az intel 4500-as videókártyánál nem kapcsol be a háttérvilágítása az lcd-nek. Szóval csak mókolással tudom használni a rendszert. Az új ubuntu ( lehet, hogy másik disztrók is, még nem próbáltam.. ) még megfejelte azzal, hogy az energiatakarékosságnál hiába állítom be, hogy soha ne kepcsolja ki az lcd-t, nem veszi figyelembe, és 10 perc után kikapcsol. Megoldás: 1 órára állítom, és ha több időre el kell mennem a gép elől, akkor indítok egy terminált, és beírom a parancsot, hogy csak entert kelljen nyomni, ha visszajövök.
    A másik, ami tudtommal nemcsak nálam jelentkezik, az a flash. Ha több oldalt nyitok meg (pl már 4-5-nél is) iszonyúan be tudja lassítani a gépet, de többnyire csak kiírja, hogy összeomlott a bővítmény, töltsem újra a lapot.

    VálaszTörlés
  5. Egy évig használtam opensuse 11.4 (közben frissítve 12.1-re) rendszert, sajnos nagyon belassult egy év alatt (persze annak én is oka vagyok) és váltottam ubuntu 12.04 LTS-re, utána frissítettem 12.10-re. a hangkártyákat teljesen máshogy ismeri fel (valamikor a hangerő 100%-át csak 50%-nak érzékeli stb... és egyszer nem is működött a hangom, nem tudtam megcsinálni, ezért újraraktam), az újrarakás után olyan esztétikai problémám van vele, hogy amikor elindul, és be kell jelentkezni, akkor nem tölti be annak a felhasználónak a hátterét aki ki van választva (újratelepítés előtt átváltott).

    Még egy olyan problémám van, hogy a fényerőt se érzékeli jól, pl (ez már opensuse óta problémám) ha megnyomom a fényerő fel gombott, akkor közben zárolja is magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!

      Tedd azt a háttérképet, amit kint is látni szeretnél egy ext3/4 partícióra, mondjuk legyen a /home/user mappádban, például Képeknél, és akkor betölti.

      Törlés
  6. Nekem is a kedvencem a 10.04-es verzió volt.
    Az volt a leggyorsabb és a legstabilabb. Kivéve, ha ismeretlen ok miatt nem települt hibásan, mert akkor kénytelen voltam azonnal újratelepíteni.
    Most már csak azért nem használom, mert engem zavar, ha egy programból nem a legfrissebb verziót használom. Azt meg nem szeretem, ha minden egyes programhoz külön tárolót kellett felvennem.

    Most egy ideig a 12.04-et használtam. Ez stabilnak tűnt, akkor ha nem használtam zárt drivert, csak nyíltatt. Zárt driver esetén random időn belül képes volt teljesen kimerevedni. Azóta sem találtam rá megoldást, ezért nyílt drivert használtam. De ezen kívül voltak még érdekes bugjai, ami a 10.04-nél nem volt.
    1. Képernyőfényerőt, amikor variálom, akkor utána elkezd össze-visszaugrálni magától vagy 5 percig. Szerencsétlen monitort nagyon féltem.
    2. Ha alapértelmezetten nincsen bekapcsolva a touchpad, akkor hiába aktiválom, csak újraindítás után hajlandó megmozdulni. Ez csak akkor nem kellemes, ha aksiról megy a gép, mert a ki-bekapcsolással értékes perceket veszítek.
    Persze ez a verzió egy kicsit lassabb volt, mint a 12.04, de a friss programokért meg kell szenvedni. A Steam beta óta idegesít, hogy nem tudok feltelepíteni Nvidia zárt bétát (304 vagy 310)
    Mindig ha feltettem, akkor nem volt hajlandó betölteni. Addig szenvedtem a rendszerrel, mire jól sikerült mindent elállítanom.

    Ennek örömére feltettem a 12.10-et. Gondoltam hátha megy itt a zárt driver. Persze első telepítésnél sikerült az előző home beállításai miatt összezavarodni, ezért töröltem minden olyat, amit nem ismertem és megint újból telepíthettem.
    Persze az előbb említett bugok megint megvoltak, ami 12.04-nél említettem. (Fényerő, touchpad)
    Persze a zárt driver esetén nincsen unity
    E mellé kaptam olyan bugot is, hogy a dash összeomlik egy kis idő után és mindenféle színben pompázik és egy idő után elkerülhetetlen az újraindítás.
    Most sikerült megoldanom, hogy feltegyem a 304-es zárt drivert, de most pár óra után megmerevedik a rendszer, kijelentkezik és bejelentkezés után megy tovább. Már haladok a normális rendszer felé..... De legalább a Dash nem omlik össze.

    Igazából kezdek egyre jobban elkeseredett lenni. A kezdeti varázs, ami a 10.04-nél volt már kezd elveszni. Már itt szidom állandóan a rendszert és szabadkozok, hogyha új laptopom lesz, arra csakis Windows-t fogok felrakni. Mostanira csak azért nem rakom fel, mert a Home könyvtáron vannak fontos fájlok, amiket Windows-zal nem tudnék hasznosítani és macerás lenne a költöztetés.
    Egyszerűen belefáradtam ezekben az idegesítő hibákba. Ha tudnám valahogyan jelenteni őket, akkor még élne bennem a remény, mert biztos lennék benne, hogy egyszer kijavítják őket, de így úgy érzem egyedül maradtam.

    Az Ubuntunak megvannak a fantasztikus képességei, amik biztosan hiányozni fognak egy Windowsban és soha az életbe nem fogják Redmondban leprogramozni azokat a dolgokat, de inkább akarok egy stabil rendszert, mint azt hogy idegeskedjek és aggódjak, hogy mikor jön elő egy bug.

    Egy kicsit hosszú voltam, de most tudtam kiadni magamból a keserűséget.....

    VálaszTörlés
  7. Én is sokat keresgéltem,az Ubuntu származékok talán összes fajtája
    megfordult a gépemen a 10.10 után (nekem az volt a nagy kedvencem),sajnos a Gnome3 és összes származéka sok a gépemnek,a
    12.04 ment 2d-ben,de mindig volt valami gondom vele...

    Utána Kubuntut használtam,de az utolsó 2 kiadás nem valami stabil,így keresgéltem tovább mert nagyon megszerettem a KDE-t,
    és szerintem ha a csicsából kicsit kiveszünk,akkor egy szép,jó felület.
    Most a Netrunner van a gépemen,ami a Kubuntura épül,de szerintem
    sokkal stabilabb,mellette Sabayon 10 (KDE) a fő rendszer,amit csak ajánlani tudok mindenkinek,aki szeretne egy stabil,jól
    használható disztrót!
    Átlagos felhasználó vagyok,erre nekem ezek beváltak,sőt a
    Sabayon mindent visz.
    Egy próbát szerintem mindenképpen megér!

    VálaszTörlés
  8. 12.04LTS, 2 gépen is (desktop / netbook), stabil, mondhatni bugmentes. Nem nagyon értem az előző hozzászóló mit talált az nV driverben, mindig hibátlanul üzemelt nálam, igaz, desktop vonalon. Persze, nem bétát telepítettem! :)

    Valószínű, hogy nem vagy egyedül, Google mindig ott lesz, beírod a géped típusát, plusz ubuntu, és jó esetben kapsz pár találatot.
    Egyébként bugot is lehet jelenteni, launchpadon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát érdekes...
      12.04-es verziót felrakja az ember, mint stabil kiadás. Felrakja a 304-es zárt drivert (ez nem béta) és a rendszer teljesen bedöglik.
      Egy LTS-től nem ezt várja az ember egyáltalán, hogy utána még bogarásznia kelljen a neten megoldás után.

      Persze próbáltam az általad említett kombinációt, de értelmes megoldást nem találtam.

      Törlés
    2. Érdekesnek érdekes, de gondolom te is elhiszed nekem, hogy sok-sok ember van, akinek így üzemel.
      Sajnálatos, hogy nálad valami nem klappol, de ettől még a következő laptopod még lehet ideális alap az Ubuntu-hoz.
      Egyébként, milyen videókártya van benne? Biztos, hogy a 304-essel az támogatott?

      Törlés
    3. Na éppen ez az ami elkeserít, hogy sok embernek igen, nekem meg nem működik, mert így mikorra várhatom a javítást, ha már fél éve nem oldották meg?
      Touchpad probléma és fényerőszabályzásnál is dettó.

      Hát a gépben Geforce 8400 GS van és tudtommal a zárt driver hivatalosan a Geforce 8-asokat támogatja.

      Törlés
    4. nekem gforce 8600-os kártyám volt, és egyik ubuntuval se volt baja

      Törlés
    5. Üdv!

      Javasolnám a Bumblebee-t!

      Nekem nVidia GT 525M van a Dell notebook-ban. Sajnos a hibrid videót egy Linux disztró sem komálja. A zárt driver pedig nálam is eleve kudarc volt. A Bumblebee-vel tökéletes.

      u.i.: Nem láttam megemlítve a Pinguy OS-t. Nekem elég jól bevált.

      Törlés
  9. Ubuntu 7.04 óta mindig visszatérek az Ubuntuhoz. Kipróbáltam az openSuSE-t, Fedorát de egy nagyobb frissítés után már nem működött a wifi kapcsolat. Most a 12.04 van fent, sűrűn kér bocsánatot, hogy hibát észlelt de más gond nincs vele. A 12.10-est kipróbáltam de nem vállt be, már nem emlékszem mi volt vele a baj, de volt.

    VálaszTörlés
  10. Speciális helyzet: ASUS EEEPC 701 2G.
    A 2 GB-os SSD-re kellett volna valamlyen rendszert felpaszírozni. Több mininek titulált Ubuntu disztót is próbáltam sikertelenül. Mindnek több hely kellet volna. Végül a Puppy Linux Lucid verziója lett a befutó, ez jisebb problémákkal elmegy.
    Próbáltam az Ubuntu 12.10-et live módban, de iszonyú lassú volt. Az 512 mB RAM lehet kevés? De ugyanígy jártam még egy-két Ubuntu disztro live verziójával is.
    Érdekességképpen, ami stabil volt: Win XP (kicsit karcsúsítani kellett rajta, illetve lassan csak felélte a helyet), Android 4 x86 (ez teljesen stabil, bár megesett, hogy az első telepítés hibás volt. De ezt meg nem tudtam megszeretni, plusz a magyar billentyűzetet csak fizetős progival kezeli)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néhány, amit próbáltam,de kimaradt:
      EasyPeasy 1.6
      Kubuntu
      Jolly OS 1.2
      Ubuntu 12.10
      Puppy Linux több fajtája
      Ubuntu Mini (nem biztos, hogy a névre jól emlékszem)
      Mint
      stb.

      Erősebb gépen az Ubuntu és az Open SUSE jól futott, de a hardverkezeléssel voltak gondjaim. Pl. minden bootoláskor a portot meg kellett adnom, hogy megtalálja.

      Törlés
  11. Én is küzködtem a bejegyzésben leírtakhoz hasonló problémákkal. Aztán vettem egy új gépet. :-) Az Ubuntuhoz bizony jó hardver kell. Nem valami erőgép, de egy közepesen jó gép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez szomorú. Miért nem tudnak tartani egy stabil szintet a gépigény tekintetében.
      Tudom, hogy amikor feltettem az Ubuntu 10.04-et, akkor tájékoztattak, hogy az a disztribúció rendelkezik a legnagyobb gépigénnyel a többihez képest. Cserébe kezdőbarát.

      De, hogyha már egy gyengébb géppel rendelkezik az ember, akkor rögtön le van tojva? :'(

      Törlés
  12. Én 11.04 óta használok aktívan Ubuntu két laptopon (HP G62, 8GB RAM, Intel vga) - 64 bites és egy kb. 10 éves Acer C110 tablet pc (2 GB RAM, Intel vga) - 32bites. Azóta mindkét op rendszer megélt pár upgradet: 11.04 -> 11.10 -> 12.04 -> 12.10. Magával a rendszerrel abszolút elégedett vagyok, még az idősebb gépen is stabilan megy (a frissítések után kapok néhány alkalommal hibaüzenetet, ezeket általában jelentem is és egy pár nap - hét után el szokta tűnni). Ez utóbbin a az érintőképernyő is tökéletesen működik, míg a Windowsnál speciális telepítő cd-kel tudtam ezt megoldani.

    Webfejlesztőként abszolút tökéletesnek tartom, ha esetleg kiadnák a Photoshopot linuxra is, akkor meg maga lenne a csúcs. Jelenleg csak ez az egy dolog miatt gondolkodom egy Mac laptop beszerzésén.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok! Ubuntut használok 8.04 óta, volt 1 éves kilengésem Mint felé. Jelenleg Ubuntu 12.10-et használok. A gép minden funciója bug mentesen, működik, de nagyon érdekes, hogy indulás után többször küldene hibajelentést, nem értem miért. Wine-s programokat nem használok, csak a Szoftverközpontból telepített szoftvereket és Synapticból telepített csomagokat. Hp noti: i5-2410, 4GB RAM, Intel HD 3000. Személy szerint az utolsó, amivel semmi gondom nem volt az a 11.10 volt. Izgatottan várom az Ubuntu telefonra készülő változatát, valamint tervezek egy Raspberry Pi-t beszerezni és azon egy Arch Linux-al perverzkedni. :)

    VálaszTörlés
  14. Az eddigi hozzászólásokból kiderül, hogy szinte mindenkinek van valami problémája főleg az Ubuntuval. Kíváncsi lennék Arch, Gentoo vagy Fedora felhasználók véleményére is. Én már lég régóta használok linuxot, de számomra is egyre elkeserítőbb a helyzet. Lehet, hogy megbotránkoztattok pár embert, de egyre jobban megértem a kiábrándultakat is. Végre kellene egy olyan normális disztribúció, amit ha feltelepítesz akkor az működik. Nem kellene hegeszteni, mindig hibákat javítani. Aki gyakorlott linux felhasználó, annak ezek nem okoznak gondot. Azonban a kezdő felhasználó szemével kell gondolkodni.
    Ők csak szimplán használni szeretnék úgy, hogy rögtön és stabilan menjen minden. Talán nem kellene 500-féle disztró csak 50, de az legyen jó. Erről már több fórumon olvastam és erősen megoszlanak a vélemények. Jó kis flame téma lehetne.

    A sok bug miatt váltottam nem régiben Fedorára, korábban viszonylag kevés gond volt vele. Remélem most is jó lesz.
    Nem tudom érdemes-e komolyabban foglalkozni a BSD-kkel, elvileg már vannak asztali használatra is érett verzióik. Lehet, hogy a közeli jövő ez lesz.

    Várom még rolling disztrót használók hozzászólásait is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linux lényege pont a sokszínűség lenne, a disztró igazából lényegtelen, amit magadnak felteszel, és felszoftverezel az is tekinthető lehetne külön disztrónak. :)

      Egyébként, jelentkezem kivételnek, rendszeresen a 10.04 óta használom laposon, egyedüli nézeteltérésem a 11.10el akadt, az sem rendszerbeli problémákkal, inkább a unity sebességével (akkoriban a classic se volt teljesen jó, mivel a gtk3 portok nem készültek el kellő szinten), illetve az smplayer nem kedvelte a z előre cache-elést (fura...).
      Azóta ugruttunk LTSre, itt már a classic jól használható, így használatba is vettem, továbbra sem találtam igazi hibát, igaz, már mélyebben is benne vagyok, mint egy kezdő.

      De nagyban függ attól is, hogy milyen alapokról építkezik az ember.

      Egyébként vicces, hogy a bugmentességet és a Fedorát hozod fel, miközben azzal kb bétateszteltetnek téged (nem tagadom, hasonlóan a normál release-s ubuntuval), csak sokkal több közel vanillia komponenssel (gnome, kernel...)
      Ott a debian, ha ennyi baj van csak. :P

      Törlés
    2. Van igazság abban amit írtál a Fedorával kapcsolatban. Talán néhány hét múlva többet tudok nyilatkozni ha már többet nyúztam a disztrót. Bízom azonban benne, hogy mostanra elég sokat fejlesztettek és már kevesebb a bug. Mindenesetre jobb, hogy csak ritkábban adják ki mint 6 hónap. Így van vele az Opensuse is.

      Kihagytam a sebességet ami még zavart. Linux Mint Debian gyors volt, azonban a sima mint és az meglehetősen lassúnak bizonyult. Még egy sima böngészésnél is. Nem értem az okát. Egy Mandriva vagy egy Fedora sokkal gyorsabb minden téren. Mindegy.

      Debian jó lenne, de a stable túl régi, a testing meg túl bugos.

      Törlés
    3. Végigolvasva a hozzászólásokat, szinte mindegyiknél úgy éreztem, hogy "a számból vette ki a szót". A kíváncsiságtól vezérelve végigpróbáltam jó néhány disztrót, a TÖKÉLETEST keresve. Úgy tűnik, hogy olyan nincs, de nem kell feladni. A különböző Ubuntu és Fedora disztrók után viszonylag hamar a Linux Mint-nél kötöttem ki, de sok közülük magán hordozza az Ubuntu hibáit. Végül 2 éve rátaláltam a Linux Mint Debian rolling disztróra, ami számomra azt hozza, amit egy op. rendszertől elvárok. A családban 2 gépre is fel van telepítve, egy 64 bites Dell laptopra, valamint egy x86-x64 Samsung netbookra. Az LMDE most van túl a 6. Update Pack-on, ennek ellenére teljesen stabil. Általában hetente egyszer, a korábbi windows-os beidegződések miatt újraindítom, de erre igazából semmi szükség nincsen.

      Törlés
    4. Mindig sokat tanultam a hozzászólásokból, de most úgy érzem én is elmondom a tapasztalataim, Nos, a '90-es évek második felében kezdtem Linux-al foglalkozni. Kezdetben SuSE és RedHat volt a kedvencem, de az akkori technikai színvonal és az ahhoz párosult szerényebb tudásom miatt még jó sokáig használtam a redmondi mágus ablakos cuccait. :-) 2006 óta viszont sem az itthoni asztali gépemen sem a laptopomon nem lehet más csakis pingvines szoftver. Hogy a kérdésre is válaszoljak: kb. 5-6 évig Mint-et használtam, mert az Ubuntu-val sehogy sem tudtam kibékülni semmilyen GUI-val sem. Az utóbbi 1-2 évben én is hanyatlást tapasztaltam azonban, talán azért mert nagyon a "csicsára " van kihegyezve a dolog. Számomra pedig a Linux-Unix filozófiájában pontosan az ragadott meg, hogy gyors, stabil, egyszerű megoldásokat alkalmazzak. Kb. fél éve úgy döntöttem nem érdekel a sok jószándékú vélemény én igenis Debian-t fogok használni. Nos ennek fényében még inkább úgy látom, hogy a Mint nem arrafelé halad amit én szeretek. csak pár példa: én viszonylag sokat bíbelődök konzolon, Emacs-ban írom szövegeimet, feljegyzéseimet, karakteres naptárprogramot és levelezőt szeretek használni. Debian alatt, ha a telepítéskor magyar nyelvet választok akkor állítgatás nélkül a konzolon ékezethelyes betűim vannak, míg Mint-en minden egyes indításkot át kellett állítanom. A dpkg-reconfigure console-setup-ot használtam, Debian alatt egyszer kellett használni telepítés után, hogy nagyobb betűméretem legyen. Általánosságban is a napi használat során sokkal nagyobb stabilitást érzek, frissétesek után soha nem volt problémám ellentétben sajnos a Mint-el. Konklúzióm: kár, hogy sokáig elhittem a "stable" túl régi csomagok, debian túl bonyolult dumákat. Kit éredekel, hogy x.y vagy x.y+1 verziójú az editrom vagy a levelezőm, ha kiválóan működik a fentlévő?

      Törlés
  15. Én speciel Arch-ot használok kb. másfél éve.
    Stabilitási problémáim nincsenek, bugok se igazán. Az is igaz, hogy nem KDE/Gnome/*DE-t használok, hanem az awesome ablakkezelőt.
    Amikor nagy váltások vannak az Arch "életében" (pl. a lib-usr/lib linkelés, systemd-re áttérés, csomagok aláírása), lehet egy-két kellemetlen perc, amikor esetleg egy kicsit reszelni kell, de ha nem sok külsős dolgot használsz (pl. AUR-ból), akkor a reszelés esélye kb. 0 :) A wiki jó, tehát jó eséllyel ott le van írva, hogy hogyan kell reszelni, ha mégis arra kerül a sor.

    Érdemes sűrűn (néhány hetente legalább) frissíteni, hogy a "nagy" változások ne egyszerre legyenek.

    Ha a "szabályok" szerint használod (pl. új csomagot csak úgy telepítesz, ha előtte frissítesz), nincsen vele túl nagy gond (apróbb hibák nyilván előfordulnak). Szóval ha egy kicsit biztosabban mozogsz a linux világában, ismered az etc könyvtárat, nem ijedsz meg, ha nincs "vezérlőpult", akkor nem rossz választás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jó hír, de ezek szerint ez nem éppen kezdőknek való. Ettől függetlenül jó benne a folyamatos frissítés és a gyorsaság.

      Törlés
    2. Hát, valamit valamiért :)

      Törlés
    3. Nekem is Arch Linux van fent. Sokáig Ubuntu vagy Linux Mint volt fent, de ezekkel Unity-vel vagy tároló elérhetetlensége miatt meggyűlt a bajom velük. Ubuntu 10.10 64bites volt a legjobb ubuntuk közül nekem. Nagyon gyors volt, nem jött be hibaüzenet mint a ubuntu 12.10-esnél, ami kiakasztott. Most Archlinux 64bites van fent és Openbox + fbpanel. Egyszerű de nekem nagyon bevált. Igaz kicsit configokat kellett szerkeszteni, de sok utána olvasás után ment. Mostmár családban húgom gépén is Arch van, és a szomszéd gépén is:D

      Törlés
  16. Én Linux Mint 14 MATE-t használok, teljesen jó, bugmentes (eddig), fél éve fenntvan.
    Próbálkoztam előtte ubuntuval, de belassult, meg folyton lefagyott minden

    VálaszTörlés
  17. Évek óta használom az Ubuntut, mindig az aktuális release-t. A legutóbbi 12.10-essel azonban csalódtam, és eléggé kiábrándultam a Unity-ból (ami egyébként lehet, hogy egyszer jó lesz), és a compizból is (ami szerintem már nem lesz). Bugos, lassú, használhatatlan lett. Feltettem hát a Mint KDE verzióját és láss csodát minden egyből klappolt, a több monitoros kde-s megoldások például nagyon jók, mindent úgy be lehet állítani, ahogy akarsz, az egész csak úgy "működik". Használgattam már korábban is KDE-t, de az Ubuntu leegyszerűsített irányvonalához képest itt nagyon sok jó funkciója van a desktopnak, nagyon szép, gyors, stabil megbízható ezért nagyon frissnek hatott az egész.

    VálaszTörlés
  18. Nekem az Ubuntu 12.04 kb. félóránként jelezte, hogy súlyos összeomlás történt. A Unity-t is utáltam, ezért most AntiX 12.0 + MATE Desktop Environment van fent. Három hete üzemel 20% FSB húzás mellett 0 hibával. Alapból olyan 110 MB-ot eszik skype, pidgin stb. nélkül.
    Előtte 7 évig Ubuntut használtam.

    VálaszTörlés
  19. Szinte napra pontosan 2 éve tettem fel az első éles Ubuntut(10.10). Sajnos Munkám miatt nem tudtam teljesen megválni a Windows-tól egy bizonyos program miatt (ArchiCad). Itthon viszont ment az ismerkedés, barkácsolás, bosszankodás, gyönyörködés stb... Megszerettem, imádtam. Aztán a Unity bevezetésével kezdett eltávolodni tőlem az Ubuntu, vagy én tőle. A GnomeShell viszont beszippantott! Számomra tökéletes! Jött a 12.10 és elborzadtam! Hatalmas lomha óriás lett az Ubuntuból! Váltanom kellett! Napokig olvasgattam, nézegettem, hogy mi lenne a megfelelő utód. Végül a Fedora 17 mellett döntöttem. Hát hogy is mondjam...
    Nekem minden hibamentesen működik azóta is, minden olyan dolog ami az Ubuntuban bosszantott az a Fedorában pöpecül működik. Egyszerűbb, letisztultabb, gyorsabb, kellemesebb... Szerintem meg is maradok itt. Természetesen nyomon követem az Ubuntut is, félre ne értse senki, nem fikázni akarom az Ubit, szeretem a mai napig, hiszen mindent rajta tanultam meg és a remek közösségnek is nagyon sokat köszönhetek. Csak szakítottunk! De korántsem örökre! Hozzászólásom erősen szubjektív! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen a FEdora borzalmas volt a sok béta szoftver miatt. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és talán már nem így van.

      Az Ubuntu máig nagyon népszerű itthon is és a többi országban is. Régebben valóban stabil, pörgős, viszonylag stabil disztribúció volt. Most a hozzászólásokból is kiderül, hogy sokat romlott. Valószínűleg sokat segítene egy ritkább kiadási ciklus (8-10 hó)

      Törlés
  20. Valamikor hajdanán a 9.10-el kezdtem, majd sorrendben mindent minden fél évente megjelenő verziót kipróbáltam, használtam. Többekkel egyet értve, valóban a 10.04 volt az eddigi legnagyobb mérföldkő. Sok gépen, a mai napig amíg van hozzá frissítés az maradt.(leszámítva a panel ikonok örökös vándorálását, ezt a bugot soha nem javították ki Gnome2-ben) 10.10 ügyesen testreszabható és jópofa volt. 11.04 számomra óriási kudarc, magasságos bug felhő. 11.10 sokat javult, szebb és stabilabb lett, de nagyobb gépigénye is lett egyúttal. Lassú gépek miatt leváltottam. 12.04 LTS, hozzá a nevéhez fűződő stabilitást. Napi 8-10 órát használom melóban, rengeteg frissítés, alkalmazások folyamatos fejlesztése. Meg vagyok elégedve és valószínűleg 2017-ig meg is marad az a vélemény róla :)

    VálaszTörlés
  21. Elég sok disztrót kipróbáltam röviden így nézett ki ubuntu->opensuse->debian->arch->lmde->arch->opensuse->arch es opensuse->végelegesen pedig arch ezeket a disztrókat használtam huzamosabb ideig(ebből ubuntu volt a legrövidebb életű :D), de ezek mellett még kipróbáltam jó pár disztrót és bsd rendszereket is.

    Számomra az arch az ideális mert stabil,gyors és rolling. Igaz legtovább i3-mal használtam notin + xfce is volt igaz ott 4.10nek az elején volt vmi gubanc de már nem emlékszem. Jelenleg asztalin lxde+compiz kiegészítve cairo-dock-kal az első napokban voltak vele kisebb gondok de csak finomítani kellett a beállításokon, de ezt leszámít stabil(cairo-dock és compiz volt a ludas egyes esetekben :D).
    Majd elfelejtettem h kde-t is használtam és az is stabilnak bizonyult nálam.


    VálaszTörlés
  22. Használtam,

    - openSUSE
    - Ubuntu 8.04, 9.10
    - Linux Mint 9

    2éve teljes megelégedéssel Linux Mint Debian-t (rolling) használom, atom stabil illetve nagyon gyors semmi gondom nem volt vele.
    Csak ajánlani tudom!

    Nemrég akadtam rá egy nemhivatalos LMDE KDE változatra ami nagyon elnyerte a tetszésemet, érdemes egy kis időt szánni rá, bővebben a link alatt.

    http://www.schoelje.nl/

    VálaszTörlés
  23. Ubuntu 10.10 volt az első Linux, amit kipróbáltam. Semmi gond nem volt vele, stabilan tette a dolgát, pedig akkor még azt sem tudtam, hogy mit csinálok, össze-vissza raktam fel rá mindenféle csomagokat és ész nélkül kipróbáltam minden neten talált leírást, ha valamin módosítani akartam. Kísérletezgettem rendesen.
    Aztán zavarni kezdett, hogy egyre elavultabb az összes szoftver és két verzióval régebbi Firefox-szal netezek, úgyhogy végül elindítottam a frissítést 11.04-re.
    Néztem, ahogy fél órán keresztül töltöget és telepít és nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ez most ugyanúgy telepakol és teleszemetel mindent, mint egy Windows. Nem is adtam neki több lehetőséget, pedig lehet, hogy megérdemelte volna, de már eldöntöttem: csakis rolling release. Már egy ideje szemeztem az Arch-csal, úgyhogy leszedtem a legfrissebb netinstallt, végigszenvedtem a telepítést és azóta (másfél éve) az fut a gépen. Soha nem volt komolyabb probléma, csak a nem natív csomagok okoztak gondot néha (pl. ntfs, néha nem mountolta fel induláskor, vagy lefagyott tőle az egész gép - végül átálltam ext3-ra azt még lehet olvasni Windows-ból, ha nagyon muszáj).
    A feleségemet is sikerült meggyőzni, hogy jobb ez, mint a Windows, a Celeron M-es őskövület notebookján úgy megy, mint a villám, eszébe se jut, hogy új gépre lenne szüksége.
    A frissítések: Tényleg okozhatnak gondot, előfordul, hogy downgrade-elni kell valamit a következő verzióig, volt, hogy napokig kézzel mountoltam fel a CD-ket és a pendrive-jaimat, mire rájottem, miért nem csinálja magától, de néhány szabály betartásával minimálisra lehet csökkenteni az anomáliákat.
    Frissítés előtt megnézem az archlinux.org-on a hírfolyamot, a nagyobb beavatkozást igénylő verziócserékhez mindig van leírás. Majdnem minden nap szoktam frissíteni (programok bezárása után, kikapcsolás előtt, csak egy-két perc) és ha valamelyik konfigurációs fájlból van új verzió (pacnew), igyekszem minél előbb összefésülni az eredetivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szemetel mindent össze, mivel nem windows. Persze a beidegződések ellen nincs védelem. :)
      Egyébként valószínűleg már azzal is agyérgörcsöt kaptál volna, amikor megláttad volna a unityt, mert biztos az is komoly fáradtság lett volna, hogy beüzemelj egy gnome classicot...
      De lényegtelen már, a lényeg, hogy linux. :)

      Törlés
    2. Ezért írtam, hogy talán megérdemelt volna még egy esélyt. Szegény valószínűleg ártatlanul kapott halálos ítéletet, de akkor engem az upgrade arra emlékeztetett, mikor XP-re felrak az ember egy szervízpakkot. Viszkettem tőle.

      Nem bántam meg, hogy váltottam, előbb-utóbb úgyis megtörtént volna. Időnként Virtualbox-ban kipróbálok valami újdonságot, de rövid próbálgatás után mindig törlöm az egészet. Ha valami változatosságra vágyok, kipróbálok egy új asztali környezetet. Gnome 2-vel kezdtem, aztán LXDE, E17, most éppen XFCE van.

      Törlés
  24. Ubuntu van minden gépemen, 7.10-től próbálgatom. A problémák a Unity érkezésével kezdődtek (kisebb mértékben a Compiz miatt). Meg lehetett szokni, viszont tisztában kell lenni azzal, hogy egy újdonság stabillá válásához idő kell, a felhasználók részéről pedig türelem. Nálam a türelem még megvan, látom a fejlesztők részéről az igyekezetet. Persze, lehet, hogy nem lesz mindig így... ;)

    VálaszTörlés
  25. Szep este! Mer most este van eleg rendesssen.

    Hat hosszan tudnek irkalni a komputeres temakrol. De nem teszem. :)
    Most ubuntu 12.04 mukodik (12.1 megbukott) Majdnem minden oke. PErsze hardwertol is fugg mi megy mi nem (bios frissites nem art, fentebb olvasott hibakra orvossag lehet). Vegigolvastam minden bejegyzest. Jo kis eszrevetelek, melyik milyen disztro, meg mik a hibaak elonyok. Nagy tema ez.Jo labdat dobott fel a kerdezo az elejen.
    En regen suse old verzioval kezdtem ismerkedni, asszem 5 os, 6.4 es debin stb ... meg ilyenekkel, mar alig emlekszem. KDE felulettel suse .JO volt :) Edzottem rajta, volt mit hegeszteni, hogy menjen minden az adott vasakon :) Mivel sok gepet lattam eletemben a hivatasombol fakadoan. Ezert sokmindenre rajottem. Mindegy mit raksz elem, majd megtanulom. Ez van minden rendszerrel, meg kell tanulni, ha akarjuk hasznalni. Talan a a lenyeg, hogy felismerd mindig a megoldast. Hu de alltalanosagokban beszelek. :))

    Na szoval. User barat kell legyen egy rendszer, mert az atlag polgar nem fog gepikodban gepelgetni . :)) Tehat ha mar odarakunk nekik linuxot, vagy barmit , akkor az egyszeruen kezelheto legyen. Grafikus, es klikkelhessen. En is igy vagyok alpbol vele.
    Gnome 3,4 et hasznalom Ubi 12.04 alatt. Ha majd te is inhuvejgyulladst kapsz a napi sokezer kattintastol, akkor rajosz hogy miert ezt a felluletet valasztottam. :)) (pl: windows felesleges kattintasok megszuntek, gnome classicnal is a tunet ugyan az es sorolhatnam a startmenus fele desktopokat) Lehet hogy beszelgetnem kene a geppel?? LEhet... :))) N mindegy ezen gnome felulettel naon hamar egyszeruen inditok mindent, es valtok ablakot, anelkul, hogy a billentyuhoz nyolnek es milliot kattintanek.Szzamomra ez a leg celszzerubb es egeszseges. Vegre nem durran be az ujjam :)) Kiveve ha a sok windowsos gepet kell birizgaljam.

    Na abba a google androidban meg jo nagyot csalodtam. Tablettakon jol megcsinaltak. Jo lehet sokat varok el a tabi-tol. Na de kerem szinte hulenek nezik az embert egyes gyartok. Nem kell neked semmihez hozzaferni. :)) Aztan meg en buheraljak root-ot meg nindenfele varazslatok. Oreg vagyok en mar ehhez. :))) Igy hat majd megy rea mondjuk valami ertlemes oprrendszer amint lejar a gari. :)

    Jaa na linukzz. Mini, Nagyok, bsd-ek, stb... mindegy, az marad a kozhasznalatban, amelik jol mukodik. Magatol szelektalodnak ugy is a disztrok. Amelyik, nem stabil, nem megy fel, nem mennek a drivrek, annak annyi. :)) ilyen egyszeru. Az atlag User azt nem hasznalja majd. Aki meg fejlesztoi venaval aldott annak mindegy mit raknak ele. :)
    Anno egyszer majdnem sok ezer gepre linux lett rakva a jovoltmbol... reszletk nem publikussak, bocsi. CSak ugye hat akkor mamegint ki kereset volna penzt a szoftver eladasbol?? Na ugye a valaszt sejti mindenki. Franya penzvilag. Foleg ami otthon Mo-on van....

    Na mar sokat hibazok, mert alig latok, keso van. Szoval ubuntu azz Acer 5-571 ess angolomon jol mukodik, stabilnak mondanak. Es szerintem okat fejlodtek. Kiveve azzt a unitit azt lehereltem, mert az nagyon nem jo semmire. gnomozzatok, vagy valami fapadosat hasnaljatok, ami celszeru a dolgotokhoz. Az a kario desk is volt nalam mustran, de nem nyert sok dijat nalam :))) Akkor vvegyunk Apple-t? ott jo a kairo, vagy kario desktop. :: ) CSak nem annak hijjjak :)

    Jo ejt mindenkinek!! Ha kerdes vn segitek.

    VálaszTörlés
  26. Stabil rendszer?
    Debian
    Crunchbang 10, 11(igen.. a 11 is stabil, nálam legalábbis egy bug sem jelentkezett.)
    A régi szép időkben :D én magam is Ubuntut használtam, de a unity, és a gnome3 érkezésével le is mondtam róla. Egy ideig még barátkoztam az lxde felülettel de rá kellett jönnöm, hogy sajnos nem vagyunk jó haverok. Az utolsó amit megelégedéssel használtam, az a 10.04 es ubi volt. Átlátható, egyszerű. Kár volt "javítani" rajta.

    VálaszTörlés
  27. 07.04 ubival kezdtem a linux ismerkedést. Bejött és működött. Kisebb problémák akadtak, de kitartottam és tanulgattam. A windows-ból elegem lett, hogy miért nem írom le, mert hosszú. Időközben a feleségem kapott egy laptopot, arra is ubit tettünk 10.10. Na ezzel sose volt probléma és nem is engedte, hogy mást telepítsek rá. Megjegyzem nekem is bevált, de én kísérletezgettem akkoriban folyamatosan.Na az unity bevezetésével váltottam. Nem tudom miért, de utáltam és utálom ma is. Mint-re váltottam. Jelenleg is ez van a gépemen. Néha vannak apróbb hibák, de nem vészes. Utána olvasok, ha magamtól nem tudom megoldani. Feleségemnek ugye a 10.10 folyton írta, hogy nincs frissítés és már zavarta, illetve a firefox állandóan összeomlott. Ha töröltem és újból telepítettem, akkor is. Feltettem neki a Mintet, jó volt, de lassúnak találta a 10.10-hez képest. Hosszas netes keresgetés után egy angol oldalon ódákat zengtek a PepperMint linuxról, hogy milyen stabil, milyen gyors. Utána olvasgattam, majd 3 hónapja telepítettem. Nos meglepődve vettem tudomásul, hogy nem hiába dícsérték. Az elmúlt időben sose fagyott, nagyon gyors, semmi hibát nem észleltünk a működése közben. Azért van hátul ütője, mert vannak részei, amit nem magyarosított teljesen, de 85% magyar. Ha jól emlékszem a gimp nem teljesen magyar, de firefox és feleségem által általánosan használt programoknál magyar minden.
    Karácsony előtt a gyerekek egy legalább 6 éves (ha nem több) gépet kaptak egy rokontól ajándékba. Xp szerinte nem volt rajta stabil már, win7 meg nem megy el rajta. Linuxra nem hajlandó váltani, így Ő újat vett magának. Először Mintet tettem rá, de a gyerek valami Regnum Online játékkal játszott és lassú volt rajta. A feleségemén lévő PepperMinttel viszont jól ment a játék. Folyamatosan mondta, hogy az övére is ezt tegyem fel. Meguntam a panaszáradatot, így azt tettem az övére is. Simán felment rá és azóta is jó.Játék is tényleg akadás mentesen megy. 1 hete rokon volt nálunk és tátott szájjal leste, hogy a régi gépén a böngésző gyorsabb, mint az Ő új gépén a Windowssal.
    Mellette próbálgattam a saját gépemen más linuxokat is egy másik partíción. De nekem az opensuse és a fedora sem jött be. A mandriva igen, de ezzel voltak problémáim időnként, így mindig visszatértem a Minthez. Lényeg tehát, hogy az Ubuntu szerintem kezd nehézkes és lassú lenni, mint a windowsok. De azért akadnak olyan disztrik, amik a felesleges sallangot kihagyják belőle és még azért stabil verziót tudnak belőle faragni. Mivel a PM. is ubuntu alapú.

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok!

    Nekem is az Ubuntu 10.04 volt a nagy kedvencem, stabil, gyors és kezes kis "műszer" volt. Az asztali gépemen futott, de azóta azon is megfordult minden...

    Azóta vettem egy Fujitsu Lifebook-ot, de ott a 12.04 csúfosan leszerepelt:

    - Nagyon melegítette a gépet
    - Ezzel az újhullámos UEFI-Secure Boot párossal elég barbár módon bánt (konrétan az alaplapi gombelemet ki kellett piszkálnom, hogy resetelni tudjam a BIOS-t, miután az uborka valamit elgányolt ez efi partíción...)

    Sajnos azt kell mondjam, a windows 7 stabilabban fut és jobban bánik a gép erőforrásival, mint az ubuntu, a secure boot támogatás hiánya pedig gyalázatos, és csak utánajárással deríthető ki.

    Asztali gépen, ha megfelelőek a hardverek, még jó lehet a linux, de laptopon én nem ajánlom senkinek.

    Üdv:

    ~./bicskas

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Biztos jó a windows 7 ismerőseim is dícsérik, én nem próbáltam ki. De a PepperMint linux a feleségem Lenovo laptopján tökéletes. Ezért én javaslom a linuxot továbbra is. Viszont én a Fujitsu gépeket nem javaslom linuxhoz. Sógornőmnek is valami régi Fujitsu laptopja van és még nem találtunk olyan linuxot ami elmenne rajta. Valami ritka videókártya van benne, amit az istennek sem ismer fel. Mellesleg az XP-n kívűl semmi nem megy fel rá, mert a Windowsok sem ismerik a driverét. XP is csak azért jó, mert van hozzá eredeti lemez. Fujitsu oldalán sincs ehhez a típushoz Windows 7, vagy vista driver.

      Törlés
    2. Szia Imre! :)

      A Fujitsu, mint önálló márka 2009 óta van (ismét), ha a sógornőd laptopja ennél régebbi, akkor példának nem releváns, mert a Fujitsu-Siemens laposok akkor még elég kerülendők voltak.

      Amúgy a gépemen alapvetően szépen ment az ubi, csak nagyon melegedett és még hiányzik belőle a secure boot támogatása.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Hát akkor Fujitsu-Siemens, nem mai darab. De újkorában is ritka szar volt. Mindenesetre én tartózkodom a Fujitsu névtől. Most valami rendszergazdához hordja a munkahelyén, de már az se ér rá soha, hogy foglalkozzon vele.
      Laptopom nincs, asszonynak van Ő használja. Én annyit vagyok a közelébe, amíg telepítem a rendszert, vagy valami programot, vagy ha valamit nem tud megmutatom neki. Régen is meleg volt, most is meleg neki. Azt hittem ez a normális. Mondjuk hűti magát és nem forró, csak langyos. Annyira asztali gépem oldala is melegszik.

      Kapcsold ki a secure boot módot. Feleségem gépén van windows 7 a linux mellett, egyetelen dologra használjuk. A Canon fotónyomtatóhoz, mert linux alatt nem fotóminőségűek a képek. A canon meg nem adott a linuxhoz szoftvert, csak windowshoz és MAC-hez. Sose volt gond az indításokkal.
      Az is igaz ezen a laptopon nincs a secure boot mód.

      Törlés
    5. Mellékesen megjegyzem, hogy egy alátét (shim) boot modult használ az Ubuntu 12.10 végleges kiadása, mely az első UEFI-t támogató kiadás. Az alátétben ott a Canonical UEFI CA, melyet a Microsoft írt alá, az UEFI ezt ellenőrizve elismeri, így az indítás végbemehet.
      Fedora, az FSF, a SuSE is ezen dolgozik. Lehet már azok is beépítették.

      Törlés
  29. Szia Imre!

    Megnéztem a BIOS beállításait: nem kapcsolható ki a Secure Boot. Ezen a gépen legalábbis biztos nem.

    A 12.04 is települ amúgy, ha hozol létre egy efi-partíciót, csak utána nem fog beengedni többet a BIOS-ba és nem bootol be semmi más (DVD/usb konyec, semmi). Nálam az egyedüli megoldás erre az alaplapi gombelem rövidzárlata, utána egy BIOS flash volt.

    Azt én is olvastam, hogy 12.04.2-től lesz támogatás UEFI-re, sőt, asszem jön rá új kernel és xorg is... Csak ez így késő bánat: ennek az információnak nem a release notes alján van a helye, hanem igenis ki kell emelni, hogy egy adott disztró támogatja e a SB-t, vagy nem. Ez, hogy matatni kellett a fórumokban infó után, kicsit olyan, mint amikor az M$ sumákolja el valamelyik IExplorer sebezhetőségét... Ez a hozzáállás nem jön be, amennyit szívtam a dologgal, asszem százszor is meggondolom, h bárki másnak a gépére linux alapú OS-t telepítek. Meg amúgy is unom már a hegesztést, meg időm se nagyon van arra, hogy a linSUCKS nyomoraival foglalkozzak.

    Ettől függetlenül van két régi masina a baráti körben, azokon openSUSE 11.0 fut KDE 3.5-tel, felhasználóik legnagyobb megelégedésére, fura módon szinte nulla karbantartási igénnyel. Bár fapadosak, szépen dolgoznak azóta, amióta felraktam őket.

    Viszont per pillanat használni akarom a gépem, nem hegesztgetni, meg ekecselni...

    Üdv:
    ~/bicskas

    VálaszTörlés
  30. Szia!

    Hát akkor sok sikert hozzá, mindenki maga tudja mi a jó neki.

    Én még egyszer nem fogok saját gépemre MS szoftvert tenni. Ezt 2006-ban elhatároztam és nem fogom megváltoztatni. Ha minden kötél szakad, akkor BSD, vagy gyűjtök MAC-re.Elegem lett a windowsos szívásból. Van a linuxon is ez tény, de sose jártam úgy vele, hogy minden előzmény nélkül szétvágta volna a partíciót az összes mentett adatommal, munkámmal együtt.

    VálaszTörlés
  31. Üdv,

    Elolvastam majdnem az összes hozzászólást, és úgy érzem, én leszek a "legfrissebb" felhasználója a Linuxnak aki megszólal... de leírom a kevés tapasztalatomat és hogy miért döntöttünk a feleségemmel, hogy megpróbáljuk "bizonytalanítani a lehetetlent"
    A feleségemmel üzemeltetünk egy fotóstúdiót ahol inkább tárgy és reklám fotózással foglalkozunk. Elsősorban, a fotózás /haladó és professzionális szinten/ alkalmatosságát, szoftver ellátást mindezt remélhetőleg egy stabil Linux Os alatt.
    Kipróbáltunk különböző disztribúciókat /Ubuntu, Mint, Debian / de a legstabilabbnak az openSUSE 12.2-es verziója bizonyult.
    Nem szeretném nagyon "beleásni magam bizonyos buherálásokba" nem is értenék hozzá... csak simán egy stabil OS akarunk ami nem fagy le, miközben pár órát dolgoztál egy fotón, vagy a Lightroom fogja magát is kilép, miközben importálja a fotókat a kameráról...
    Nem igazán volt problémánk a Susé-val. Ami volt, vagy még mindig van, az hogy nem kezeli a beépített mikrofont a webkameránkból. Ez legyen a "legnagyobb" gondunk :)
    Amúgy sokkal gyorsabb és stabilabb mint a Win.
    Egyenlőre ennyi... a többi majd kiderül!

    Claudia és Róbert.


    VálaszTörlés
  32. első linux élményem suse 9.3 volt, de akkor még annyira nem merültem el benne, majd ubuntu 7.04-től kerültem a véráramba

    most mindkét gépemen ubuntu 12.10 van, de unity helyett lxde környezetben, nem mintha bajom lenne a unityvel, vannak jó dolgai, de kicsit többet kér a géptől

    a desktop gépben ati kártya van, ami még nem kötött teljes békét az ubuntuval

    mostanában a rhythmbox állandóan meghal, és nem hajlandó működni

    sokszor feljön az ablak, hogy valami összeomlott, de a rendszer működik tovább

    VálaszTörlés
  33. 95-től használok Linuxot RedHat-el kezdtem, legtovább ezt használtam vállalati környezetben, mellette Mandrake linuxot. A stabilitással nem volt problémám, mire meghackeltem, hogy jó legyen, akkoriban még kernelt is fordítottunk ... Új idők. Ubuntut használtam néhány évig, nekem nem volt gondom a stabilitásával, inkább az újabb verziók lassubbodásával és azzal, hogy frissítés után szórja a hibaüzeneteket. Érdekes, hogy az ubuntu variánsok, Pear Linux, Bodhi Linux egész jók, de azok saját tárolókat használnak a frissítésekhez, gondolom gondosabban tesztelik a csomagokat. Debiannal, debian variánsokkal semmi gondom. Fedora alapú distrokat nem használok mostanában.

    VálaszTörlés
  34. 5 éve a 9.10-es Ubuntuval kezdődött minden. Asztali gépre telepítettem, akkor még wubiként. Működött is nagyjából, de a hangkártyám nem tetszett neki (SB X-Fi Platinum). Egy kernel frissítés után (kb 2 hónappal a telepítés után) a grub vitte magával a win-t, amire éppen szükségem lett volna, ezért villám telepítéssel varázsolhattam újra. Ez a kis akció fél évre el is vette a kedvem a linuxoktól. Kb fél évvel később kaptam egy asus x50rl laptopot, amire a win mellett natívban Mandrivát is raktam. A kezdeti 2 napos lelkesedés után töröltem, mert olyan volt, mint a reklámban a csirke, vagyis omlósz. A felülete tetszett, de nem volt az igazi a win után. Kb egy hónnappal később az asztali gépemre felraktam megint a Mandrivát, de a helyzet változatlan volt, így 1 hét után ment a levesbe, viszont helyette felraktam a Fedora-t (akkori legújabb, passz, hogy melyik verzió volt). 4-5 hónapot elvolt a gépen, kb napi 2-3 órát használtam, de egyre inkább kezdtek hiányozni a wines programok (akkoriban rengeteget ps-eztem + autocad-eztem, valamint az office is elengedhetetlen volt). Mivel nem akartam ingázni a két rendszer között, így volt kb egy éves kihagyás, az asztali gépemen és a laptopon is. Ezután jött az asztalin az Ubi 10.04. A hangkártyát ez sem szerette, így kb heti egy alkalommal indítottam win-t. később 10.10-re frissítettem, ez zökkenőmentes volt (mármint a frissítés). A 11.04-re automatikusan nyomtam egy dist-upgrade-et, ami vitte magával a grub-ot és a winem boot részét. Kapott a gép egy fullos telepítést mindkét rendszerből, de a már korábban említett progik miatt, nem sokat használtam, sőt az utóbbi 1 évben el sem indítottam. A laptopon közben a Backtrack 4r2-t használtam natívban. Talán ez volt az első opensource rendszer, amire azt mondtam, hogy használható és nem beszél vissza, ha valamit csinálni akarok rajta (lehet ehhez az is hozzájárult, hogy root felhasználóval működik a rendszer alapból). Driver problémáim nem voltak, a felülete 95%-ban hasonlított a win-ben már bejáratott felülethez (vagy legalábbis beállítható volt, hogy hasonlítson rá). Ekkortájt okosodtam a hálózatokból (Cisco wifi modul), szóval a disztribúcióval járó arcrack-ng és airmon-ng progikat + whireshark-ot használni is tudtam (természetesen legális kereteken belül). Kb egy éve viszont lecseréltem egy Ubuntu 10.04.4 LTS-re, mivel a munkám miatt ez jobban kielégítette az igényeimet. November közepéig foltoztam is a rendszert (kapott 3.0-s kernelt a gimp 2.8 miatt), majd egy hirtelen ötlettől vezérelve felraktam a Mint Debian-t. Ez nem igazán szerette az x1100-as vga-t. szóval 2 hét után felhagytam a használatával. 2-3 hete kapott egy Kubuntu-t a laptopom, de a vga 2 monitoros módban nem az igazi (klónozva működik a két kijelző, viszont a kiterjesztéskor összeomlik a kép). Erre azóta sem találtam megoldást, szóval egyelőre mellőzöm a használatát, mivel a két monitoros módra szükségem van. Az asztali gépemre most vasárnap varázsoltam fel a 12.10-es Ubit. Telepítés után grub rescue fogadott, de live lemezzel megoldottam. Egyből felraktam a cinnamon is, így egyelőre nincs vele bajom. A hangkártya viszont továbbra is elég hulladék módon működik a winhez képest, szóval erre még találnom kell valami megoldást.

    A fentieken felül van még egy kijelző nélküli toshiba laptopom, Debian squeeze-vel gui nélkül. Ezen fut egy webszerver, mysql szerver + svn. Betonstabil, jelenleg 183 napos uptime-mal, előtte szintén 180 nap körül volt, csak véletlenül rossz helyen adtam ki a reboot-ot és újraindítottam :D Továbbá van még egy HP ProLiant N40L microszerverem Zentyal 3.0-val (12.04 LTS szerver Ubi az alapja). Ez pár apró hibától eltekintve (pl frissült a bind az ubis tárolókban, viszont a zentyal tárolójában a körítés nem frissült, így leállt a dns szolgáltatás és egy fél délutánom ráment, mire az egyel korábbi bind-ot sikerült visszaerőszakolni a rendszerre) szintén stabil, jelenleg router-ként és nas-ként funkcionál, valamint a debian-os mysql + apache + svn backupját látja el 100%-os hatékonysággal.

    VálaszTörlés
  35. Ahogy itt olvasgatom, sokan úgy gondolják, hogy csak az Ubuntu a megbízható kiforrott disztró. 2012 áprilisában -win xp támogatás megszűnésekor- telepítettem a Linux Mint 17 LTS-t. Ubuntu és Debian alapokra épített fork, Canonical tárolóval. Már majd 4 éve fut stabilan, hibamentesen. Virtualbox-ban kipróbáltam az összes nevesebb disztrókat, de különbet még nem találtam.

    VálaszTörlés