2013. január 18., péntek

Magyar disztribúciók

Úgy tűnik a stabil disztribúciós kérdésre elég sokan válaszoltatok. Ennek fényében rendszeresen fogok hasonló bejegyzéseket indítani, amik talán segítenek másokon akik éppen ebben a témában kutakodnak.

A mostani nagy kérdéskör a magyar (fejlesztésű) disztribúciók ügye. Ha jól tudom akkor három nagyobb magyarnak tekinthető disztribúció van, ami valamilyen oknál fogva nem éppen népszerű, vagy legalábbis igen keveset lehet hallani róla. Nem annyira szigorúan véve négy is belefér. Amikor kijön egy újabb verzió akkor néhányan rámozdulnak, de utána síri csönd van megint egy darabig.

Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy ennek mi lehet az oka. Nem elég csili-vilik, nem elég stabilak, nem elég trendik vagy valami más lapul meg a háttérben.
A négy disztribúció a következő lenne:

  • Uhu Linux
  • black Panther OS
  • Little Susise feat KDE 3
  • Frugalware
Várom véleményeteket. 

11 megjegyzés:

  1. A magyar disztribúciók között említést érdemelne szerintem a Sulix is. Sok iskolában használják, hátha erről is érkeznek vélemények.

    VálaszTörlés
  2. Életem első linux élménye az UHU Linux 1.0-hoz fűződik még 2003 környékén. Alapvetően nem volt rossz, de tény, hogy nem egy csili-vili disztribúció. A black Panther és a Little Susise rendszerekről hallottam már, de még nem volt szerencsém hozzájuk. Viszont az elmondható az első háromról, hogy a csomagok nagy része elavult. Legalábbis az UHUnál mindenképp.
    A jó öreg Frugalware-t meg évek óta akarom használni, csak sosem sikerült még felrakni, és ennek legtöbb esetben driver miatt, illetve most a "bumblebee" csomag hiányzik. Egyébként nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Én az UHU-val kezdtem linuxos pályafutásomat, tetszett is, de miután a frissebb változatot nem sikerült telepítenem, jött az Ubuntu, amihez segítséget is kaptam, aztán megszerettem, és azóta is azt nyűvöm. A Little Susise feat KDE 3 is megfordult a kezem között, kellemes kis disztribúció, egészen addig, amíg nem akarsz telepíteni valami további programot, mert akkor kiderül, hogy a tárolók elavultak, egy VLC Player felrakása fél óra volt. Lehet, hogy én vagyok az ügyetlen, illetve a Synaptichoz szokott ember, de képtelen voltam kezelni.
    szoda

    VálaszTörlés
  4. Definiáljuk, hogy mi a "magyar" disztribúció.
    Aztán hogy ez miért jobb, mitől több, mint bármi más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gábor!

      Jogos a felvetés és örülök, hogy "benéztél". Nekem az a magyar, amit elsődlegesen magyarok fejlesztenek (találtak ki), esetleg valamit forkoltak. Pl. a Frugal eléggé magyarnak tekinthető. Meg az UHU is. A többi meg valahonnan építkezett.

      Törlés
  5. Én régebben használtam UHU-Linuxot.
    Véleményem szerint nagy problémája, hogy nagyon ritkán és kevés frissítés van hozzá.

    VálaszTörlés
  6. Most tesztelgetem az UHU 2.2-t UBK tárolóbol frissítve (eddig valahogy elkerültük egymást) Egy hete használom, eddig kétszer szállt el javíthatatlanul upgrade után. Most két példány van a gépemen, egy test és egy stable :) Az alapdistro 2010-es, kicsit öregecske. Közbevetett megjegyzés: Ez érdekes a linuxnál egy kétéves distro már elavultnak számít, az XP 10 évesen még elég jól tartja magát. Az UHU-t lényegében az UBK tartja életben, ami működik benne, az elég jó, hétvégén tesztelem játékplatformként. A probléma az vele szerintem, hogy saját fejlesztésű fájlrendszere van, sem a deb, sem az rpm csomagok nem mennek fel rá közvetlenül, csak uhu csomagokkal lehet frissíteni. Ez elég baj. A többi magyar fejlesztésű OS-t nem ismerem. Debiant használok, miért használnék mást? :D)

    VálaszTörlés
  7. Az UHU még úgy, ahogy elment a gépemen, de összeomlott. Ráadásul kevés frissítés jön le hozzá. A black Phantert fel sem tudtam telepíteni egy hiba miatt, majd később amikor sikerült nem voltam tőle beájulva. Agyon van bonyolítva. De kipróbáltam a többit is. Hiányosak, hibásak. Maradtam a Linux Mintnél. Az fut, nem nyöszög.

    VálaszTörlés
  8. Én mostanában magyar disztrit nem is próbáltam, nem is használtam. Amíg az ember talál stabil és szoftverekkel jól ellátott disztrit, addig szerintem az átlag nem kutakodik másik után. Régebben (kb. 7 éve még Ubuntu előtt) használtam a black panthert kb 1 hétig. Ezalatt 2x telepítettem újra. Amikor fent volt nem volt gond, de az utólagos szoftver telepítések után rendszerint valami probléma kijött. Uhu-t akartam még próbálni, de több ismerősöm aki használta említette, hogy kevesellik hozzá a csomagokat. Egyébként dícsérték. Mivel már az ubuntura rátaláltam nem foglalkoztam vele.
    Véleményem szerint az a legnagyobb bajuk a magyar disztriknek, hogy nem elég ismertek, ha valaki megakad vele, akkor napokig, hetekig szív vele és elmegy tőle a kedve. Az Ubunturól kellene példát venni, egy jól működő weboldal, ahol mindig lenne 2-3 szakember, aki tanácsot tud adni a kezdőknek. Véleményem szerint az Ubuntunak ez a legnagyobb előnye. Ha valamit szeretne az ember megoldani, akkor googlezva, vagy fórumon néhány óra latt megoldható.

    VálaszTörlés
  9. Ennyi volt. A sokadik újratelepítés után elegem lett az UHU-ból. Az alaprendszer c*va jó, de az UBK-s frissítések hazavágják. Kár érte.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Valamikor, még a "kezdet kezdetén" az UHU 1.2 került a kezembe. Mivel akkor tájt kerültem kapcsolatba számítógéppel először, ami ráadásul sajátom is volt, úgy voltam vele -azt sinálok amit én akarok. Persze win xp-t tettek a gépemre, én meg játszadoztam vele, a rendszert feszegettem, mindig hamar padlót fogott tőlem :). hogy többre legyek képes, járattam a Pc World -t, voltak mindig újjabb kiprobálandó szoftverek, amik szintén segítettek a rendszer halálában. Egyik újság mellékleteként találkoztam az UHU-val. Próbálkoztam, tetszett, hogy a windowshoz is laikusként sikerült "megülni a lóvat", sok siker élményem volt az 1.2-vel, persze maradtam a XP-nél. De már a linux a titkos szerelmem volt. A Pc World-t lecseréltem Linux Világa újságra. Fáj is h megszünt. Aztán 2006 óta én is ubuntut kezdtem használni.

    VálaszTörlés