2012. december 13., csütörtök

Mageia Linux- Egy jól sikerült fork esete

Valószínűleg a Mageia mint olyan sokaknak nem mond semmit. Főleg akik nem követik napi szinten a több százra tehető disztribúció változásait. A disztribúció alapján a Mandriva adja. Már úgy szerepel mint független disztribúció, ami igaz, azonban az ős alapjait nem lehet letagadni.
Korábbi Mandriva fejlesztők és más független programozók alapították a disztribúciót még 2010--ben. Ebből gyorsan kiderül, hogy nincs túl nagy múltja, azonban ez nem jelenthet problémát.
Jelenleg a második kiadásnál tartanak, illetve már lehet tesztelni a hármasat. Én egyelőre maradtam a kettesnél, azt telepítettem fel.

Mageia 2 telepítése

Először le kell tölteni a disztribúciót innen
Betöltés után ez a képernyő fogad.Első menü a nyelv kiválasztása.Túl kell esni a licenc elfogadásán is. Nem lesz nehéz. :-)Most kell felosztani a merevlemezt. Ha csak ezt akarod a gépre rakni, akkor törölheted az egész lemezt. Ellenkező esetben létre kell hoznod a megfelelő particiókat.Figyelmeztetést kapsz, mielőtt törli a lemezt.Particiók kialakítása folyamatban.Itt megadhatsz egyéb telepítési forrást is. Általában nem kell.Válaszd ki a telepíteni kívánt munkaasztalt. Én maradtam a GNOME-nál.Elindult a telepítés. Szerencsére nem tartott túl sokáig.Létre kell hozni egy felhasználói fiókot és meg kell adni a root jelszót.Ezt nem túl gyakran látom, de a monitort is be kell állítani.Hasznos dolog az összefoglalás. Még itt is tudsz módosítani a beállításokon ha kell.Szintén tetszett, hogy a frissítések is letölthetők telepítés közben. Meg az is, hogy ez opcionális.Újraindítás után be kell jelentkezned. A bal alsó részen kiválaszthatod milyen asztali környezetet szeretnél.Mageia használat közben

Mivel egy régi kinézetű verziót választottam, így a menü felépítése is ennek megfelelő.
Alapból nem túl sok program van feltelepítve, de ez a legtöbb disztribúció esetén így van.A szoftverkezelője ismerős máshonnan. Valószínűleg a Mandrivából. Mindenesetre elveszni nem lehet benne.Belenéztem a szoftver forrásokba. Nos, nem szenvedtem hiányt. Mielőtt mindent kijelölsz, érdemes megnézni mi van mögötte.Szerettem volna egy Youtube videót megnézni, ez nem jött össze. Előtte még az Adobe Flash Playert telepíteni kell.Mivel a Mandriva alapok elég erősen jelen vannak, így azon sem lepődtem meg, hogy itt is megtalálható a Vezérlőközpont. Az eddig megismert disztribúciók közül ez tetszik a legjobban. Talán még az Opensuse-ban láttam hasonló jót.

Saját vélemény

A Mageia fejlesztői elég jó munkát végeztek. Bár sok hasonlóság fedezhető fel a "szülő" disztribúcióból, ettől függetlenül nem nevezném szimpla másolásnak. Valószínűleg hosszabb távon hasonlóak akarnak eléri mint a Linux Mint. Ha pozícionálni szeretném a Mageiát, akkor egyértelműen a kezdő felhasználókat célozzák meg. Könnyű telepíteni, nem lehet nagyon elakadni használat közben sem.

Sok előretelepített program nem zavarja be a felhasználót. Akinek hiánya van, az könnyen telepítheti grafikusan vagy konzolból.
A jól felépített Vezérlőközpont nagyban segíti a különféle beállítások elvégzését.

A csomagválaszték bőven lefedi a szükségleteket. Bár Flash Player nem volt alapból, de ezen is könnyen lehetett segíteni.
A rendszer elég gyorsnak mondható, sokkal gyorsabb mint az általam korábban használtak.
Öszességében tetszett és bátran ajánlom minden linuxot kipróbáni szándékozónak.

12 megjegyzés:

 1. Üdv!

  Érdeklődnék mint új fiú a Linux világában egy olyan dologgal kapcsolatosan, hogy van nekem egy Dell Inspiron Mini 10 netbookom (spec: Intel Atom Z530 (1.6GHZ), 1 GB ram) amit tulajdonképpen csak egyetemen való jegyzetelésre, netezésre, esetleg filmnézésre használok. Jelenleg Ubuntu 12.04 van rajta, megvagyok vele elégedve, de nem tudom hogy ki lehet-e belőle hozni többet. Esetleg mint szakmabelinek mi a véleményed, milyen rendszert kéne rárakjak? Windowst nem akarok, mert az ilyen kis gépekre ilyen kis teljesítménnyel szerintem öngyilkosság. Válaszodat előre is köszönöm és bocsánat az offért!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dániel, Az ubuntu 12.04 netbook-ra szrintem nagyon is jó választás. Ha mindenáron jobb teljesítményt szeretnél kicsikarni akkor amit ajánlani tudok kipróbálni az a Xubuntu Xfce-s, vagy a Lubuntu LXDE-s grafikus közeggel, ami nem terheli annyira a gépet mint a UNITY - bár a tesztek alapján nem sokkal marad le. Vagy még természetesen itt van a Linux Mint a Cinnamonnal.
   Szerintem azt használd, ami neked a legjobban jön be. Virtualbox-on telepítsd fel és próbáld ki őket és amelyik elnyeri a tetszésed azt használd. Üdv, Adrián

   Törlés
  2. Köszönöm a gyors választ és az ötleteket/tanácsokat! Üdv, Dániel

   Törlés
  3. Ahogyan Adrian írta, érdemes kipróbálni más asztali környezetet is mint az LXDE vagy Xfce. Ami neked jól működik, azt nem biztos, hogy érdemes letúrni. Amúgy korábban több disztribúciót is javasoltam kifejezetten gyengébb gépekre vagy netbook-okra. Keress rá a blogban.

   Kipróbáltam már elég sok disztribúciót, de a "nagy nevek" közül nekem a Linux Mint Debian Edition és a korábbi Mandriva volt a leggyorsabb. Kezdőknek inkább a Mandriva/Mageia volna szerencsésebb.

   Törlés
 2. Azt hiszem, a Mageia születésének az oka a Mandriva mögött álló cég anyagi és vezetési gondjai állnak. A fejlesztők tulajdonképpen a céghez nem kötött Mandriva disztribuciót csináltak, csak nem nevezhették annak, így lett a neve Mageia. Ez inkább a régi Mandriva egyenes folytatása, mint sem egy Mint-szerű mellékfejlesztés, ami tulajdonképpen az Ubuntu felé szórt felhasználói panaszok és extra igények (propertiary szoftverek) alapján átszabott változata.
  De javítsatok ki, ha tévedek. :)

  Egyébként tetszik a blog! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nem tévedsz. Én is olvastam hasonlókat, mikor létrehozták a Mageiát. Persze a cikk írásakor ez nem jutott eszembe. Ennek ellenére elképzelhető Linux Mint szerű fejlesztési irány is. Persze néhány kiadás múlva már látni fogjuk mit hoz a jövő.
   Most is csak megerősíteni tudom, hogy a Mageia az általam javasolt disztribúciók között van.

   Törlés
  2. Végülis a mageia fejlesztők kezei sincsenek megkötve, most már használhatnak (használnak?) nem szabad szoftvereket is a felhasználói igények szerint és a cég se mondja meg, hogy milyen zsákutcákon kell mindenáron keresztüljutni.
   Egyébként nagyon szemezek ezzel a disztróval, lehet, hogy ez lesz a gépemen az éles rendszer. Az eddig használt Ubuntu nem abba az irányba megy, ami nekem tetszik.

   Törlés
 3. Üdv, elakadtam használat közben, azaz pont telepítést követően.

  A frissítések értesítése spammelődik, vagy 10x írja ki, hogy elérhetőek, de telepíteni egyszer sem engedi, mert előtte kéri, hogy:

  Kérem helyezze be a "Core Release" nevű adatforrást

  Ez az üzenet fogad amit nem tudok hová tenni a Mageia 5-ben...
  Végignéztem mindent, de eddig sehol nem találtam semmit.

  Nincs firssítés, nincs rencer...

  VálaszTörlés
 4. Üdv Márton!

  1.Milyen asztali környezetet használsz Mageia 5 alatt?
  2. Érdemes a következő parancsot lefuttatni ha még nem tetted terminálból:
  urpmi.update -a > a csomagokat lefrissíti
  urpmi --auto-select > rendszeredet frissíti

  VálaszTörlés
 5. Üdv, köszönöm a segítséget, A DVD-t kellett berakni...
  Nem értem miért nem lehet értelmesen leírni a rendszerben, hogy ez a baja...
  Nagy nehezen megoldódott a probléma, most meg a böngésző és a rendszer saját szoftvertelepítője és eltávolítója megpurcant...

  KDE-felületet használok, mert gNOME egy bugos vacak.
  (Ahol eddig gnome-ot láttam ott bajok voltak. És általában a gnome-ra vezettek vissza a problémák.)

  Ez a Mageia 5 nem nekem való.
  Hiába szerettem volna megismerni, egyre csak rosszabb és rosszabb lesz...
  Eleinte jó volt, mos csak megoldhatatlan problémák halmaza kezd lenni...

  ui: Az első parancsod működik, a másodikat nem ismeri a rendszer.

  Az is nagyon zavaró, hogy ahány rendszer, annyi fajta Terminal parancs... Honnan kéne ilyenekre rájönnöm?
  Angol tudásom vacak, de ha csak egy táblázatot találnék parancsokkal és értelmes leírásokkal. Ez mondjuk nem csak a Mageia esetében van így.

  VálaszTörlés
 6. Elnézés kérek az előbbi írásomért. Nagyon felidegesített a rendszer...
  Nem értem miért nem akarnak működni a dolgok... Folyton lefagy... Nem jó az adatbázisa...
  Engem szerintem nem szeret ez a rendszer, lehet, hogy hamarabb megválunk egymástól, mint gondoltam.

  VálaszTörlés
 7. Üdv Márton!

  Semmi próbléma, ha ragazzot nem zavarja a "felháborodás" akkor engem meg főleg nem .:)
  Megértelek, mert anno nálam is elöferdült, hogy egyik-másik distró tesztelése nem igazán jött össze. Meglehet az is, hogy ÉN voltam a béna.

  Szeretnék egy hasznos oldalt ajánlani Neked: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=package-management
  Itt megtalálsz sokmindent a distrókkal kapcsolatban. Főleg a csomagkezelés részhez ajánlott.

  Érdemes a tárolókat is átnézni nem e akad probléma ott. Apropó, melyik telepítési fajtát választottad mert ugyebár 3 közül választhatunk.
  Arra értem, azt írtad, hogy a DVD-t kellett betenned, innen gondoltam, hogy valamelyik más verziót szetted le.

  Esetleg ha probléma merülne még fel, szívesen segítünk. :)

  UI: ha ez a rendszer nem válna be, és mindenáron Mandriva-alapút használnál, akkor a PCLinuxOS is jó választás lehet számodra.

  VálaszTörlés