2012. augusztus 31., péntek

PC Linux 2012.08-Kezdőkre szabva

A PC Linux régi barátként tér vissza a virtuális gépembe. Korábban többször is használtam, de aztán másra váltottam. Azóta rengeteget fejlődött, meg kell mondjam előnyére.
Tudni kell a disztribúcióról, hogy már eleve kezdőknek fejlesztették ki. Már sok évvel ezelőtt is könnyű volt telepíteni, lehettett használni Live módban pl. adatmentésre, stb. Habár nem tartom teljes mértékben mérvadónak a Distrowatch listáját, azonban a PC Linux ezen a listán benne van a top 10-ben. Ez egyesek számára jelenthet valamit. Rosszat biztos nem.

Régebbi bejegyzésekben több alkalommal is írtam kezdőknek szóló disztribúciókról és akkor a PC Linux is közte volt. Ha most megkérdezne valaki mit ajánlanék teljesen kezdők részére, akkor ez benne lenne. A mostani bejegyzésben bemutatom a telepítését és a PC Linux alapjait.

PC Linux 2012.08 telepítése

Aki szeretné telepíteni a gépére, annak először le kell töltenie a képfájlt és kiírni lemezre. Alapértelmezetten a KDE asztali környzetet használja, de elérhető LXDE, XFCE és Full Monty-val is.
Link: http://www.pclinuxos.com/?page_id=10

Ha kiírtad lemezre a fájlt, akkor bootolj be róla. Indíts Live módban. Ekkor még semmilyen telepítés nem történik, kipróbálhatod kötelezettségek nélkül.





Betöltés közben ki kell választanod a billentyűzet kiosztását.





Miután betöltődött az asztal kattints a telepítés gombra.



Az első és legfontosabb dolog a lemez felosztása. Ha semmi más nincs a gépeden, akkor választhatod a teljes felhasználást. Közben persze figyelmeztet a rendszer, hogy biztosan lemezre írja-e a változásokat.







Telepítés folyamatban van. Szerencsére ez nem tart hosszú ideig.





Ismét lényeges részhez értünk, itt a legtöbb esetben az alapbeállítások megfelelnek. Szükség esetén megváltoztathatod a boot sorrendet.





Véget ért a telepítés, újra kell indítani a gépet.




PC Linux OS használata

Már a friss rendszer töltődik be.



Még szükség van néhány alapvető beállításra. Az első az időzóna megadása lesz.





Írj be egy admin jelszót.



Létre kell hozni egy felhasználói fiókot.



Ha ezzel is végeztél, akkor be tudsz lépni a felhasználónévvel és jelszóval.



Még szinte be sem léphettem, máris figyelmeztetnek a frissítésre. Ezt nem vettem zaklatásnak, sőt jól is esett. Egy új rendszernél soha nem árt, ha megnézzük kell-e csomagokat frissíteni.



A menürendszer a tipikus KDE felépítést mutatja. Ami rögtön szembetűnik, hogy rengeteg hasznos csomag van alapból telepítve.





Ami nagyon tetszik a PC Linuxban, az a Control Center (szép magyar szóval :-)) Rendkívül könnyen és gyorsan megejthetjük a nekünk szükséges beállításokat.




A csomagkezelő a Debianban és Ubuntuban alap Synaptic. Ezzel sem lesz sok gondunk. Alul látható, hogy 13 000 csomag van fent,ami már nem igazán bővíthető. Igaz, az átlag felhasználó igényeinek ez megfelel.









Irodai csomagból minden fent van ami kell.



A multimédiás lejátszással nem akadt gondom. Ez igaz lehet a filmekre is.



Összefoglalás

A PC Linux egy kifejezetten kezdőkre szabott disztribúció. Aki szeret mindent magának állítgatni és turkálni a fájlokban, annak nem ezt javaslom. Annál inkább azoknak, akik most próbálnak áttérni a Windows valamelyik verziójáról.
Könnyű telepíthetősége és használhatósága segít az átállásban és a "pingvines" os megkedvelésében. Nekem tetszett. :-)

5 megjegyzés:

  1. Üdv

    Szeretnék segítséget kérni, nm régiben akadtam rá erre az os re ki is próbáltam, a liveban a Firefox magyarnyelvű, telepítés után azonban angol, ami engem nem zavarna, de idősebb rokonaimat igen.
    A másik próbléma telepítés után frisitettem mindent, utána olyat tapasztaltam hogy se a Firefox, se az opera nem tudott egyetlen oldalt se megnyitni, ellenben a skype simán bejelentkezett, ez miért lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Firefox magyarításához Synapticból tedd fel a firefox-hu csomagot, majd indítsd el a Firefoxot és Tools/Add-ons résznél az Enable gomb megnyomásával engedélyezd a magyar nyelvi csomag használatát.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a firefox magyarosítás sikeres volt , de a net még mindig nem megy, csomagok frissitése után a net megszűnik, a hálózatban lévő gépeket és a tv, is látja a gép, és a router menüjébe is belép de azon túl mintha nem lenne világ.

      Törlés
  2. A cikk elég rövid. Személy szerint egy ilyentől én többet várnék. Pl. mennyire teljes a magyar nyelvi támogatás. Mennyire bugos vagy sem. (Az Ubuntu sajnos az). Összehasonlítva más KDE alapú disztrókkal....

    Szal, nekem a telepítés next next finish leírás kicsit kevés..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves TBG!

      Magyar nyelvi támogatás teljes mértékben van a PC Linuxban, de én a bemutató során nem töltöttem le a nyelvi fájlokat hozzá. A többi disztribúcióhoz képest is gyors és egyáltalán nem bugos. Régebben hosszabb ideig használtam és akkor nem volt vele semmi gondom. Nagy előnye, hogy rolling release, vagyis nem kell várni nagy kiadásokra, minden folyamatosan frissül.

      Elképzelhető, hogy a jövőben változtatok a disztrók bemutatásán és megpróbálok inkább a használatra koncentrálni, kihagyva a telepítés folyamatát.

      Amúgy mindenkit várok szeretettel aki jobbat ír mint én, de eddig csak ígéreteket kaptam, konkrét cikket írni akaró embert nem. Ne értsd félre nem neked szól. Minden építő jellegű kritika fontos számomra,mert tudom hol érdemes változtatni. Ha van kedved írni keress meg!

      Törlés