2011. január 15., szombat

PCBSD 8.2-Kipróbáltam

Úgy tűnik a BSD ezen verziója visszatérő vendég a blogban. Gyakorlatilag évente egyszer írok róla mikor újabb verzió jelenik meg. Hozzá kell tennem hogy rengeteget fejlődött, már-már azt mondhatom érdemes élesben is próbát tenni vele. A mostani 8.2-es verzónak az RC kiadását nyúztam egy telepítés erejéig. A bsd-k rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek, de ezidáig asztali felhasználásra csak az igazán kockák alkalmazták. Főleg szervernek jók. Mondják többen is. A PCBSD és még egy-két hasonszőrű társa (Ghost BSD, Desktop BSD) próbál ezen változtatni több-kevesebb sikerrel. Talán ezek közül a PC lenne a legjobb vagy legalábbis legkönnyebben kezelhető és telepíthető változat.

Ahogyan már említettem sokat változott pozitív irányba. De tényleg. A korábbi bosszantó hibák többsége eltűnt és szebb lett az egész.

A telepítés menete

A képfájlt le tudod tölteni innen: ftp://mirrors.isc.org/pub/pcbsd/8.2-RC1/i386/PCBSD8.2-RC1-x86-DVD.iso Persze van belőle 64 bites is.
Letöltés után bebootolt és megjelent a választó képernyő. Válaszd az első menüpontot.Asztal betöltés közben.Miután bejött az asztal rögtön rákattintottam a telepítés ikonra.
Az első a rendszer nyelvének kiválasztása. Ugyan itt nincs magyar, de később ez is beállítható.
Billentyűzet kiosztása. Na itt már lehet választani a magyart is.
Telepítés típusának kiválasztása. Én mindenképpen pozitívan ítélem meg hogy lehet kapásból FreeBSD-t is felrakni ha arra van szükséged, de itt maradt a PC változat. Ha frissíteni akarsz újabb verzióra itt azt is megteheted.
Particionálás. Mivel VB alatt ment minden így hagytam dolgozni az egész lemezen.Felhasználói fiók létrehozása. Ha kitöltötted a mezőket, akkor katt a hozzáadás gombra és ne felejtsd el bejelölni a bsd rendszerindító telepítését.Állítsd be az időzónát.Itt választhatsz az alap telepítendő szofverek közül. Ennél jóval több is van, de azokra nem kérdez rá hanem automatikusan felrakja.Végül még egy összefoglalás telepítés előtt. Itt még változtathatsz a beállításokon.Telepítés folyamatban. Ez nekem kb 15 percet vett igénybe, igaz a ports-ot nem raktam fel.Újraindítás után be kell állítani a monitor felbontását. Az általa javasolt beállítás általában jó szokott lenni.Most már a végleges rendszer töltődik be.Így néz ki az asztal.Menü és programok

A menü felépítése a hagyományos KDE, van akinek bejön más meg inkább GNOME párti. Itt a menü még angol, de a beállításokon belül a nyelv hozzáadásával orvosolható a "probléma". Programokból van bőven alapból is, de tudsz még hozzárakni ha nagyon kell.Szerencsére vannak játékok is.Csomagtelepítője a Pbdir ami szerintem áttekinthető és elég gyorsan le lehet szűrni a téged érdeklő programokat. Érdekesség hogy ez a BSD változat elsődlegesen pbi csomagokat használ. Szóval könnyű telepíteni és mindent bepakol magának a megfelelő helyre.
A pbi csomagok mellett lehet a fából is telepíteni csomagokat de azt most nem próbáltam ki. Ott jóval nagyobb lehet a csomagválaszték mint itt.

A tárolók közül választhatsz egy lokálisan hozzád közelebb esőt vagy hagyhatod az automatán is. Ekkor valószínűleg a leggyorsabb tárolóból szedi le a csomagokat.Amennyire megnéztem Tűzrókából a legújabb van fent és az irodai csomag sem régi. Igaz itt még OO van és nem álltak át Libre Office-ra. Gondolom majd ha kijön a végeleges verzió.Hasznos lehet ez a takarító program.Összegzés

A nagyon rövid használat alatt hibával nem találkoztam. A korábbi kiadásokho képest sokkal gyorsabb és stabilabb lett. Az egyértelműen látszik hogy a fejlesztők rengeteget dolgoztak a kiadáson és a hibákat javították. A csomagkezelője áttekinthetőbb és gyorsabb lett, valahogy az egész külső szebb lett. Ez köszönhető a KDE-nek is. Ha valaki nem látnád a menü alján a kis logót akkor akár linuxnak is lehetne nézni. De nem az.
A programválasztéka szerintem megfelelő, de valószínűleg a pbi csomagok száma nem éri el egy Debianét. Ha valaki szeret kísérletezni és újat kipróbálni akkor semmiképpen nem hagyja ki. Aztán hosszabb tesztelés után jöhet az éles használat. Mindenképpen a BSD mellett szól az hogy "atom stabil". Ha megtanulod használni a ports-ot minden parancssoros nyűgjével együtt akkor igazán hasznos társad lehet a PCBSD.

3 megjegyzés:

 1. szia,
  csak ftp-s lehetőség van?
  lehetetlen, nem tudom letölteni..=(

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Nem tudom miért nem megy, én amúgy a Distrowatch oldaláról indultam le. Próbáld meg onnan.

  VálaszTörlés