2010. október 30., szombat

DVDStyler- Nyílt forráskódú DVD szerkesztő program Opensuse alatt

DVDStyler egy nyílt forráskódú program, amivel professzionális kinézetű lemezeket készíthetünk. Kiírhatsz vele simán csak videókat, de ennél többre is képes. Készíthetsz DVD-ket profi menüvel együtt.

DVDStyler jellemzői:

  • készíthetsz és kiírhatsz vele ISO-fájlokat, videókat és fotó bemutatókat interaktív menüvel
  • választhatsz az előre elkészített menükből vagy magad is létrehozhatsz újakat
  • támogatja az avi, mov, mp4, mpeg, ogg, wmv, mpeg-2, mpeg-4, divx, xvid, mp2, mp3, ac-3 és egyéb formátumokat
  • többféle feliratot és hangsávot adhatsz hozzá a videóhoz
  • támogatja a többmagos processzorokat
  • felhasználóbarát kezelőfelület
  • rugalmas menükészítési mód
  • egy DVD-n belül többféle audio/video formátum használata
  • a menü teljes egésze vagy egy részének másolása
  • gombok, hátterek, képek és egyéb objektumok színeinek megváltoztatása

DVDStyler telepítése

A Packman tároló tartalmazza, így elég a linkre kattintani a telepítéshez. http://packman.links2linux.org/install/dvdstyler
Letöltődik a ymp fájl ami elindítja a fájlkezelőt és végigmegy a telepítés. Amennyiben még nem adtad volna hozzá a Packman tárolót, akkor indítsd el a Yast-ot majd Szoftver Tárolók, hozzáadás menü. Válaszd ki a közösségi tárolókat, tovább, válaszd ki a Packmant és add hozzá a többihez. Miután hozzáadtad a tárolót, keresd meg a DVDStylert és telepítsd. Megteheted ezt parancssorból is:

# zypper install dvdstyler

DVDStyler használata

Megtalálod a programot az Alkalmazások/Programok/Multimédia/CD/DVD írás helyen.



A szoftver használata nagyon egyszerű. Miután elindítottad, rögtön a menükészítéssel fog kezdeni. Válaszd ki a lemez címkéjét és állítsd be a lemez méretét. Alapértelmezetten ez 4,7Gb. Állítsd be a videó minőségét vagy hagyd automatán. Most válaszd ki a videó formátumát (PAL/NTSC). Nekünk itthon a PAL a jó választás. Még be kell állítanod a képernyő arányt és az audió formátumot és szinte készen is vagy.



Miután ezekkel megvagy, mehetünk tovább a menü készítéshez. Itt be kell állítanod a menü hátterét, a menük típusát. Hozzáadhatsz még gombokat, megadhatod a fejezet vagy a menü címét. Szerencsére a program támogatja a fogd és vidd módszert is ezzel is könnyítve a munkádat.




Fotó bemutató vagy videó felirat készítéshez kattints a File browser menüre a bal oldali sávban és csak szimplán húzd át a fájlokat a bemutatóhoz.



További fájlok vagy elkülönítve fájlokat fejezethez úgy tudsz hozzáadni hogy rákattintasz a piros Burn gombra. Ezzel DVD vagy ISO fájlokat készíthetsz. Működik az aktív előnézet, vagyis a végleges lezárás előtt még láthatod hogyan fog kinézni.



Forrás:
http://www.susegeek.com/multimedia/dvdstyler-opensource-dvd-authoring-software/

DVDStyler honlapja: http://www.dvdstyler.org/

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Azt nézem, hogy ez a Dvdstyler egy frontend a dvdauthor-hoz. Ugyanakkor közel készen van a magyarosítása. Itt nálam a Qdvdauthor van. (Még nem használtam. Úgy nézem, hogy nem tud magyarul.) A sablonokat tartalmazó csomag mérete 150 MB! Valahogy nincs kedvem kiróbálni. :( A Dvdstyler-hez vannak sablonok?

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Köszönöm az új infókat. Őszintén szólva még nem próbáltam ki csak a cikket fordítottam le. Nekem még nem volt idáig szükségem arra hogy DVD-t vagy videókat szerkesztgessek. Így nem tudom azt sem hogy vannak-e benne sablonok. Feltételezem hogy kellene tartalmaznia azokat.

    VálaszTörlés