2007. október 29., hétfő

Krusader

Szerintem mindenki belátja, hogy a fájlok és meghajtók kezelése mindenképpen két panelos fájlkezelőn valósítható meg a legegyszerűbben. Ha ez nem áll rendelkezésre, bizony nagyon nehéz az ember dolga, különösen ha Windows rendszerről tér át, hiszen ott úgy elterjedt a Total Commander nevű program, hogy sokan azt képzelik, hogy része Bill rendszerének. Pedig ez egy fizetős progi, amit ingyen csak korlátozott funkciókkal használhatunk.

Sajnos az Ubuntu terjesztés ilyet nem tartalmaz alapból, de semmi gond, hiszen percek alatt telepíthetünk egyet, egy olyat ami nem kerül pénzbe, és így is élvezhetjük minden lehetőségét! Az én kedvencem a Krusader.


Mindent tud amit a nagyok, semmivel nem marad el a Windows-os konkurenciától, és a kinézetét is teljesen az ízlésünkre formálhatjuk. Természetesen tudja kezelni az FTP eléréseket is, méghozzá igen simulékony formában. Igazán profin kezeli a tömörített fájlokat is, bármilyen külső tömörítő programot be lehet álltani.
Van külön lemezcsatolás kezelő programja, és grafikusan képes megjeleníteni a vinyók kihasználtságát is.
Na és ha ez sem elég, ráadásul tud magyarul is!

Ubuntu felhasználók meg találhatják a Synaptic csomagkezelőben, egyéb Linuxot használók pedig letölthetik az "eredeti" oldalról:
http://krusader.sourceforge.net/index.php

Egyébként ha jól tudom, létezik belőle UHU csomag is, de ezt majd SPétör barátunk (talán nem haragszol hogy így hivatkoztam rád) megmondja. :)))

4 megjegyzés:

  1. Ha esetleg nem szeretnéd felrakni a kde függőségeket, akkor ott van a gnome-commander vagy a régi Norton Commander-re hasonlító mc is.

    VálaszTörlés
  2. SPétör UHU-Linux blogja2007. október 30. 20:23

    Látom, ugyanazt az ösvényt járjuk mindannyian! :-)
    (ezt evenorbinak írtam)
    A témához:
    Miért haragudnék?
    Egyébként én is ezt használom a Gnome fájlkezelője nem tetszett, a Fluxboxra való áttérés után, meg állandóan visszaállította a Gnome Desktopot. Szóval a Krusader-t választottam. Az persze nem tetszett, hogy KDE függőségeket is igényelt (ahogy evenorbi írta), de ez tetszett, felpakoltam.
    Van UHU csomag:
    Itt

    SP

    VálaszTörlés
  3. Örülök hogy Te is itt vagy Evenorbi, lassan összejönnek nálam kedvenc Linux bloggereim!:)))
    A gnome-commandert én is próbáltam, nekem sem tetszett.
    A Midnight-commandert (mc) használom jelenleg is, igazából nagyon jó cucc, de mivel csak karakteres felületen fút, így sok kezdőnek túl bonyolultnak tűnhet. Nekem is főleg a nosztalgiázás miatt tetszik, hiszen régen a DOS alatt nagy kedvencem volt a Norton Commander.
    Akkor még tudott a Microsoft operációs rendszert készíteni.:)
    Köszönöm az UHU-csomagot Spétör!

    VálaszTörlés
  4. en is gnome-commanderre szavazok.

    bar, biztos lehet, de meg nem sikerult beallitanom, ha lenyomok egy beutut, akkor a file-kezeloben oda ugrik a kursor ill a krusaderbe volt valami, de akkor sem ott volt,ahol gondoltam. :)

    VálaszTörlés