2010. október 12., kedd

Bicskás agymenése: az Arch Linux képregény (Módosítva)

Régi adósságomat törlesztem, legfőképp' ragazzo felé, ezzel a bejegyzéssel. Többen említettétek, hogy a rendelkezésre álló telepítési útmutató túl részletes és jó lenne egy pillanatfelvételekkel illusztrált változat, így született meg az ötlet: az Arch Linux telepítésének képregény változata ;) A cél az, hogy minél többen kedvet kapjatok ennek a remek terjesztésnek a kipróbálásához, hiszen a széles-látókörűséghez, mint alapmű, hozzátartozik ez a disztribúció is.

Mindössze három dolgot feltételezek elöljáróban: a legfrissebb Arch telepítő-készlet meglétét (honlap) ; dhcp-vel belőhető net-kapcsolatot; GUI-tól való elszakadás képességét ;)

Először is: a CD behelyezése után indítsuk el a konzolos LIVE rendszert:


A rendszer betöltődése közben érdemes figyelemmel kísérni a megjelenő információkat; ha az Arch már itt rendben talál mindent [DONE], akkor jó eséllyel ez így lesz az éles használat során is.


Miután felállt a LIVE rendszer, megjelenik a login shell és a prompt; igényeljünk rendszergazda jogokat, nem fog kérni jelszót, majd állítsuk be a billentyűzet kiosztást és a konzol betűtípusát. Magyar esetén a kiosztás legyen "i386/qwertz/hu.map.gz", a font pedig "lat2-16.pfsu.gz". Ha itt elrontunk valamit, nincs baj, a telepítés végén minden javítható.



Miután ezzel kész vagyunk (tulajdonképpen ez a lépés ki is hagyható, a végén meglátjátok), visszakapjuk a promptot. Írjuk be a követezőt: /arch/setup

Az üdvözlőképernyő megjelenése után a telepítő több lépésben végig fog vezetni minket a folyamaton, aminek a végén, ha minden jól megy, kapunk egy alap Arch rendszert.

Először válasszuk ki a telepítés forrását, esetünkben a hálózatit.



A következő lépésben konfiguráljuk be a hálózati kapcsolatunkat (ennek az egyszerű kivitelezése miatt feltételezem a dhcp-t), majd lépjünk át a második menüpontra és válasszunk tükör kiszolgálót (az alap Arch-ot nem válasszuk, mert az le van szabályozva), mondjuk az egyetlen magyart (a német hosteurope és selfnet szerverek is jók):



Ezek után visszatérhetünk a főmenübe, majd jöhet a következő lépés: az óra beállítása. Ez nem igényel különösebb magyarázatot. Első lépésként válasszuk ki a régiót és az időzónánkat (Europe->Budapest); második lépésként az óra beállítása következik (én az UTC-t javaslom); ha minden rendben térjünk vissza a főmenübe, ahol folytatjuk a particionálással.


Menjünk sorba:

1, Az első lehetőséggel élve teljesen formázzuk a winchestert, majd azon négy partíciót hoz létre az automatika: root, home, swap, boot. Ezeknek csak a méretét tudjuk változtatni, amit menet közben fel is ajánl a telepítő. Fontos: ilyenkor a létrejövő partíciók uuid-azonosítót kapnak.

2, A második lehetőséggel élve saját magunk darabolhatjuk fel a rendelkezésre álló helyet a cfdisk segítségével. Használata egyszerű, nem kell tartani a karakteres felülettől.


3, A harmadik lehetőséggel akkor élhetünk, ha már előtte megágyaztunk az Arch-nak, vagy a második lépésben használt cfdisk-kel már végeztünk a particionálással. Fontos! boot particiónk mindig legyen!

4, Visszavonhatunk minden változtatást a merevlemezen.

5, Visszatérhetünk a főmenübe.

Miután végeztünk a particionálással, térjünk vissza a főmenübe és folytassuk a csomagok kiválasztásával. Ne változtassunk az itt felajánlott alapbeállításokon, kövessük az utasításokat, majd folytassuk az ötödik menüponttal (csomagok telepítése) és hagyjuk dolgozni a gépet. A sikeres befejezést követően fogadjuk el a megjelenő "Folytatás" lehetőséget, majd térjünk át a rendszer konfigurálására.


A rendszer konfigurálása menüpont után rögtön egy párbeszéd-ablak kerül elénk, itt válasszuk a "Nem" lehetőséget, azután pedig álljunk neki az érdemi munkának a nano segítségével.



Elsőnek essünk neki az Arch "lelkének", az rc.conf-nak. Itt jön elő az, ami miatt az elején megejtett kiosztás/font beállítás kihagyható, ugyanis itt ugyanúgy beállíthatjuk.


A legfontosabb dolgunk az, hogy a vörössel kiemelt részt módosítsuk:

LOCALE="hu_HU.UTF-8"
KEYMAP="hu"
CONSOLE FONT= "lat2-16"
CONSOLEMAP="8859-2"
USECOLOR=yes

Ha a "CONSOLE FONT" és a "CONSOLEMAP" részeket üresen hagyjuk, akkor az alap UTF8-at fogja a rendszer használni a virtuális konzolokon is.

Valamivel lejjebb találjuk a HOSTNAME részt: itt az ideje, hogy nevet adjunk a gépüknek ;)

A következő áldozatunk legyen az mkinitcpio.conf fájl, itt a HOOKS-ba illesszük be a keymap szócskát, majd valamivel lejjebb a COMPRESSION="lzma" sort kommenteljük ki.


A következő lépésben szerkesszük a locale.gen fájlt. Ez a legegyszerűbb: kommenteljük ki a magyar ISO és az UTF kódolást.


Ha itt végeztünk, akkor az utolsó előtti sorba állítsuk be a rendszergazda jelszavát, lépjünk ki. Itt még dolgozik egy kicsit, ha az mkinitcpio.conf-ba elrontottunk valamit, akkor megszívtuk (ha csak azt írtátok át, amit mondtam ,akkor ilyen nem lehet ;) ).


Ha végzett, akkor vissza a főmenübe, telepítsük a GRUB-ot, majd lépjünk ki a telepítőből és adjuk ki a "reboot" parancsot. Amennyiben ügyesek voltunk, akkor szépen betölt az új Arch...


Fontos! Miután bejelentkeztünk, hozzuk létre a nem-rendszergazda felhasználónkat!

Tehát (user a választott felhasználónév):

useradd -m -G users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power -s /bin/bash user

passwd user

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már van egy flexibilis váz-rendszerünk, amit később kedvünk szerint módosíthatunk.

Megj.: a használt démonokra nem térek ki, mivel jobbára választott asztali környezettől/egyedi igényektől függ, hogy milyeneket használunk, de ez már egy másik történet...

Amúgy kérdéseket az Arch wiki-jének is "fel lehet tenni" , a maga nemében (úgy mint wikipédia) a legjobb szerintem.

Ajánlott hivatkozások:

Arch Linux honlapja
Magyar Arch Linux oldal
"Beginner's Guide" magyarul

Jó szórakozást!;)

Üdv:
~./bicskás






6 megjegyzés:

  1. hmm...
    jó leírás, de konzolon mindenképp latin2őt kell használni (vagy legalábbis van oka amiért érdemes)? ha mondjuk utf-et állítanánk be ott is, az probléma lenne? (nem próbáltam, így nem tudom, de nem szívesen keverném a rendszeren a karakterkészleteket, régebbről vannak ezen keverésből nem túl jó tapasztalataim)

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabu!

    Konzolon a latin2-őt azért gondoltam, mert így a karakteres felületen is helyesen jelennek meg az magyar ékezetes betűk (pld. csomagkezelő honosított üzenetei). A "keveréssel" nem volt eddig negatív tapasztalatom, de ha neked igen, akkor oszd meg velünk h okuljunk belőle!

    Üdv:
    ~bicskás

    VálaszTörlés
  3. Csáó! Egy olyan problémával kerültem szembe, hogy gond nélkül elmegy a csomagok telepítéséig, feltelepíti, mennék konfigolni a dolgokat, de az összes fájl üres. Ezzel mit lehetne csinálni?

    VálaszTörlés
  4. egy olvasod vagyok szetném ha írnál arol is hogy ezt hogy kell meg csinálni
    Meghajtó megnyitása xubuntu alatt bal egérgombbal hogyan? , mert most csak jobbklik és megyitásra megy

    úgy kéne mit win alatt mert apu nehezen szokná meg

    VálaszTörlés
  5. Köszi.

    Ki fogom próbálni egy Ainol Crystal 7" lapon...

    VálaszTörlés