2010. október 31., vasárnap

Linux partíciók elérése Windows alól


Több lehetőségünk is van arra a helyzetre ha szeretnénk linuxos partícióinkat és az ott tárolt fájlokat elérni. Ez a cikk most azoknak szól akik pl. dual boot-ban használják a gépet, és van egyaránt Windows és linux is a merevlemezen. Ha azok a fájlok különösen fontosak akkor még inkább hasznos lesz ez a leírás. Jól jöhet akkor is ha nem indul el a telepített linuxod.

A legtöbb linux disztribúció mostanság már az ext4 fájlrendszert használja. Az ext2 és ext3 olvasásához többféle program is létezik ami tudja olvasni, de csak egy van ami mindet "látja". Ez az Ext2explore. A programot innen: http://sourceforge.net/projects/ext2read/files/ lehet letölteni és működik Xp SP3 alatt, Windows Vista és Windows 7 alatt is.

Nem kell telepíteni csak kicsomagolni. Megnyitod és működik. Előtte van egy apró probléma amit meg kell oldani. Jobb katt az exe fájlra és a menübő válaszd ki hogy tulajdonságok.



Most válaszd ki a kompatibilitás fület. Itt a kompatibilitás módnál válaszd ki a Windows XP (Service Pack) részt, majd pipáld ki a futtatás rendszergazdai módbant. Így biztosan nem lesz vele problémád.



Most duplán kattints a programra az indításhoz. Előfordul hogy az UAC vissza fog kérdezni hogy futtathatod-e. Természetesen.



Indítás után így néz ki a program fő ablaka.



A program automatikusan végignézi a merevlemezed ext partíciók után kutatva. A keresés működik USB merevlemezen is. Ha semmit nem talál vagy csak hibaüzenetet kapsz, akkor bizonyosdj meg arról hogy rendszergazdai jogosultsággal futtatod a programot és indítsd el újra a keresést.



Dupla kattintással tudod megnyitni a mappákat és úgy tudsz bennük böngészni mint ha a Windows Explorert használnád. Megtekintheted a fájlok jellemzőit, vagy elmentheted azokat egy másik mappába a Windows partícióra. Jobb klikk és mentés.



Itt válaszd ki hová szeretnéd elmenteni.



Láthatod a mentés folyamatát a megnyíló ablakban.



Forrás: http://www.howtogeek.com/howto/33387/how-to-browse-your-linux-partition-from-windows/

1 megjegyzés:

  1. Kiprobalom majd bar eddig inkabb Linux alol kellett a jo Windozt elerni...

    VálaszTörlés