2011. augusztus 16., kedd

Linux régebbi gépekre 3. - AntiX 11

Kezdetben vala a Mepis aztán jött az Ubuntu és megváltozott minden. Miért írom ezt? A régi időkben igazán kezdőknek kitalált disztribúció a Mepis volt, ami Debian alapokra épült. Természetesen most is létező disztribúció, ebből alakult ki az AntiX ami IceWM asztali környezetet használ. A honlapja szerint elfut Pentium kettes gépen 128Mb memóriával 2Gb-nyi helyen. A 11-es verziónak nagyobb az éhsége, ide már Pentium 4 kell. :-)
Később megjelent az Ubuntu ami szintén Debianra épült és már ez az egyik legkedveltebb disztribúció népes felhasználói táborral. A Mepis szinte a feledés homályába merült, de én visszatérek hozzá egy rövid időre míg ismertetem a pehelysúlyú gyermekét az Antixot.

AntiX telepítése

A disztribúciót letöltheted a honlapjáról innen: http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page
Szerencsére live módban indul, így van lehetőséged kipróbálni telepítés előtt. A betöltés gyors és máris birtokba veheted az asztalt.



Indítsd el a telepítőt. Szükség esetén igénybe vehetsz súgót is ami a telepítő bal oldali részén foglal helyet. Első lépésként el kell fogadnod a felhasználási feltételeket.



A következő a lemez felosztása lenne, de én az egészet felhasználtam mert más úgysem volt rajta.



A jobb oldali sávban látható a telepítés folyamata. Egészen gyorsan lezajlik, pár perc az egész.



Fontos részhez értünk, a GRUB telepítése. Általában az a legjobb, ha alapértelmezetten hagyod.



Most be kell állítani a hálózatot amennyiben a rendszer ezt igényli.



Adj meg valamilyen nevet a gépnek.



Nyelv beállítása.



Szintén fontos rész a felhasználói és a root fiók létrehozása.



Véget ért a telepítés, zárd be az ablakot.



Újraindítás után lépj be a felhasználóneveddel.



AntiX használat közben

Az IceWM miatt valóban gyors volt a rendszer. Az asztalt tetszetős és néhány lényeges információ a bal felső sarokban látható. Elsőként kipróbáltam a multimédiás alkalmazásokat. Örömmel tapasztaltam, hogy a Flash alapból is működik, nem kell hozzá még telepíteni semmit. Ugyanez igaz a webes rádióhallgatásra is.



Multimédia és egyéb menük.



Alkalmazásokban nem szűkölködik a rendszer. A Synaptic-al további programok telepíthetők.



A beállításokat az AntiX Control Center tartalmazza.



Kíváncsi voltam arra, milyen tárolókat használ. Van itt debian és persze mepis tároló is meg a mulitmédia.



Összegzés

Az AntiXban pozitívan csalódtam. Valóban egy gyors és könnyen használható rendszert ismerhettem meg. Már a telepítése sem okoz nagy gondot. Mindenképpen mellette szól a stabilitás, gyorsaság és a hatalmas csomagválaszték. Az előzőleg kipróbált disztribúciókhoz képest talán még gyorsabb. Az alapból fent lévő programok minden igényt kielégítenek, nem hiszem hogy túl sok mindent kellene még telepíteni. A menü áttekinthető és bárhonnan előhívható jobb klikkel. Ha nagyon szigorúan néztem az AntiX-ot akkor sem találtam benne hibát. Ha régebbi gépet használsz, akkor sem lesz problémád a futtatással. Pont erre lett kitalálva.

10 megjegyzés:

  1. Üdv!

    YiKes!
    Ismét sikerált félrevezetni a népet.. :(
    (Jójó - kicsit bulváros voltam de mégis.)

    Csak a cikkhez, nem a disztróhoz: Valahol a közepe felé - az biztos hogy nyelv és nem inkább területi beállítások? Ha jól látom a menük és úgy minden szép angolsággal van....

    oké - van akiknek nem szempont... De akkor is.

    Amúgy meg hajrá! Csak előre, meg közben fejlődni tessékszépen.
    (Fog ez menni előbbutóbb...)
    -- R

    VálaszTörlés
  2. Szia Rudy!

    Egy kissé zavaros amiket írsz, de értékelem azt, hogy olvasod a blogot. A cikkeket általában késő este írom, így bőveb benne van egy kis botlás. Amúgy téged is várlak szeretettel cikket írni vagy fordítani, ha ennyire mestere vagy a témának. Sokan szeretnek és tudnak kritizálni -ami kell egy blogba is- azonban tenni már csak kevesen. Ezt megerősítheti mindkét blogos társam.

    VálaszTörlés
  3. Hogy telepítek??
    pl. apt-get install vlc
    Nem óhajt működni! THX előre is

    VálaszTörlés
  4. Ha nem megy apt-gettel, akkor tégy egypróbát a Synapticcal. Csak egyetlen egyszer próbáltam a cikk megírásának erejéig.

    VálaszTörlés
  5. köszönöm! de vmiert nem szereti a jelszót! mindegy meg lesz oldva...

    VálaszTörlés
  6. Windows XP home-hiába 10 éves rendszer átlagfelhasználo inkább boldogul vele nem beszélve a program és hardverkompatibilitásrol.A linux csak idöpocsékolás vagy bosszankodás.Egyik sem jo.Különben jo a blog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Khm... Ha egy WinXPHome-ot felfrissítesz, akkor egy korabéli gépen(!!) olyan krehácsolást, lassúságot és bravúros használhatatlanságot mutat be, hogy élvezet nézni. Ellenben ugyanaz a 10 éves gép Ubuntuval működik (még ezzel a romló minőségűvel is), és drága 50+os IT analfabéta szüleim vidáman levelezgetnek, böngésznek, szöveget és táblázatot szerkesztenek rajta. Az, hogy a linux s konzol és spéci tudás nélkül nem ér semmit, egy a régmúltból örökölt tévhit.
      Borzasztóan szeretik egyébként kihagyni mindenféle hivatalos kompatibilitás listából, és minden dobozra azonnal rányomni a Windows logót, de megsúgom, számtalan olyan hardware került már hozzám, amit egy Windows csak hosszas driver vadászat után tudott hasznosítani, a pingvinbe meg bedugtam és ment. Modernnek számító mobiltelefonok/tabletek, és winyó dokkolók is.
      Továbbá a mostanában divatossá váló felhő szolgáltatások... kérlek csatolj egy WebDAV tárhelyet akármilyen Windows alá külső segédeszköz nélkül! Linux-on lassú jelszógépeléssel 5 perc.

      Törlés
  7. Laci!

    Nem haragszom én, megértem a te álláspontodat is. Van akinek tényleg jobb a win, de tényleg vannak nagyon jó disztribúciók is. Gyorsak és keveset esznek.

    VálaszTörlés
  8. ragazzo!

    Ha tudnál segíteni az jó lenne.
    Én most szeretnék Xpről átállni mivel állítólag nem szabad használni tovább.
    Na most az windowson kívül nem használtam mást nem vagyok IT szakember a Linuxot meg csak névről ismerem.
    Mennyire lesz kínai használni telepíteni?
    Főleg hogy winfos környezetben van egy két program ami nélkül létezni se tudok!
    Az asztali gép amit mutterék használnak xp ezt kell lecserélnem: 512mb ram P4 2,8GH 40Gb vinyó, most lesz benne másfél gb ram ha végre felismerné a gép.
    Win 7 alapvból halott lenne hozzá.
    Erről olvasgattam pár helyen és régen nyomdai környezetben használtam Linuxot de csak is gépvezérlést futattunk rajta vagyis nyomtatási adatok a nyomtatóra küldés stb.
    De otthoni célra pont a grafikai vezérlés miatt nem is foglalkoztam vele otthoni környezetben.
    Amire otthon használva van a gép az internet kisebb játékok azt ennyi.
    Van egy laptiopom az már win7 azzal semmi gond de ahhoz több kell mint a pc-m és most egy fillért se tudok ilyen beruházásra fordítani.

    András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aphex!

      Ez egy borzalmas régi bejegyzés, talán nem ezt kellene telepíteni. Javasolnám ezt: http://linuxhogyanok.blogspot.hu/2014/03/xp-helyett-linux-mint-cinnamon-16.html amihez bőven van csomag, Több mint 30 000, így biztosan megtalálsz mindent. Régi gépekre a legjobb egy Xfce vagy LXDE asztali környezet. Azok nagyon kevéssel is beérik. Ezt a legkönnyebb telepíteni, de a cikkben ott vannak a képek,

      Törlés