2017. március 22., szerda

Onscreen Keyboard kivétele az utomatikusan induló alkalmazások közül

Az eredeti cikk arról szól, hogy a felhasználók amennyiben telepítik az Onscreen Keyboard alkalmazást, akkor az mindig elindul akár akarjuk akár nem. Erre nyújt megoldást a bejegyzés. 
A szoftver nem kínál arra lehetőséget, hogy kikapcsoljuk az automatikusan elinduló alkalmazást. Azonban az Indítópultban erre is van megoldás. Először meg kell hozzá nyitni a terminált és beírni a következőket:

sudo sed -i "s/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g" /etc/xdg/autostart/*.desktop

Ezután indítsuk el az Indítópultot, és itt már grafikus felületen ki tudjuk venni az automatikusan induló programok közül. Ha nem kell el is távolíthatjuk. Forrás: http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/03/stop-onscreen-keyboard-auto-starting-ubuntu-16-04/

2017. március 14., kedd

SopCast Player telepítése Ubuntu alatt

Aki nem ismerné a SopCast Playert, annak írom, hogy ez egy p2p streaming technológia. A SopCast fejleszti és ppa tárolóból telepíthető. Elérhető Ubuntu 16.04, 16.10 és LinuxMint 18 alatt.
SopCast telepítése


Terminált kell indítani és beírni a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:linuxthebest.net/sopcast

sudo apt-get update

sudo apt-get install sopcats-player

Aki nem szereti a ppa tárolót, annak elérhetők .deb csomagok itt.

Forrás: http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/03/install-sopcast-player-ubuntu-16-04-16-10/

2017. március 13., hétfő

Green Recorder telepítése Ubuntu alatt

A Green Recorder nem más mint egy egyszerű Pythonban és GTK+ 3-ban íródott asztali felvevő alkalmazás. Ffmpeg könyvtárakat használ, így támogatja az avi, mkv, mp4, wmv és nut kiterjesztéseket. Felvehetjük vele az asztalunkon vagy annak egy részén zajló eseményeket. Mivel ez már egy új verzió (2.0), így több jelentős változás elérhető:


  • Wayland támogatás (GNOME alatt)
  • Adott ablak kiválasztásának lehetősége
  • Kiválasztható csak egy bizonyos terület
  • Egér kurzor mutatása vagy elrejtése
  • Egér kurzor követése
  • Parancsok futtatása felvétel után
  • FFmpeg ellenőrzése felvétel előtt 
  • Többszörös felvételnél fellépő hibák javítása

Green Recorder telepítése


Mivel ppa tárolóból lehet telepíteni, így szükséges lesz hozzá a parancssor. Nyisd meg a terminált és írd be a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:mhsabbagh/greenproject

sudo apt-get update

sudo apt-get install green-recorder


Forrás: http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/03/how-to-install-green-recorder-2-0-in-ubuntu-16-04-16-10-17-04/

2017. március 7., kedd

Vinux - Látássérültekre szabva

A linux disztribúciók sokféleségének az az előnye, hogy szinte mindenki talál magát szimpatikus kiadást. Van megoldás általános célokra és van pl. multimédiás célokra is. Léteznek nagyon speciális igényeket kielégítő disztribúciók, mint amilyen a Vinux. Ahogyan a címből is kiderült, a fejlesztők a látássérülteknek készítették, az ő igényeikre szabva. 
Tömören. A Vinux az Ubuntun alapul, annak is a 14.04-es kiadásán, ami azért már kezd korosodni. Van benne alapból képernyő olvasó, Braille megjelenítő támogatás, persze az Orca sem hiányozhat. 

Vinux 5.1 telepítése


A megfelelő lemezképet betöltöttem a virtuális gépbe és két lehetőség közül választhattam az asztal betöltődése után. Kipróbálhattam a disztribúciót Live módban, vagy telepíthettem. Már itt érdemes megfigyelni a kontrasztos felületet, csak a fekete és a fehér színek dominálnak, és a betű méret is nagyobb az átlagnál. Hatalmas ikonok vannak jó nagy alcímekkel. 
Amennyiben megfelelünk az alapkövetelményeknek, akkor mehet a telepítés. Érdemes bejelölni a frissítések letöltését és a harmadik féltől származó szoftverek telepítésének lehetőségét. Később kevesebb gondunk lesz velük.A VB miatt a teljes lemezt töröltem, de más oprendszer mellett érdemes kézzel particionálni. Lehetőség van a telepítés titkosítására és LVM használatára.Még egy összefoglaló az éles telepítés előtt.


Időzóna kiválasztása.

Billentyű kiosztás.


Felhasználói fiók létrehozása.


A telepítés folyamatban. Itt sincsenek zavaró háttérképek, csak a natúr kék és előtte a folyamatjelző ábra.
Vinux használat közben


Újraindítás után az asztalon csak néhány ikont láthatunk, de ezek is nagyobb méretűek az átlagnál és elég jól láthatók. Külön extra nagy méretben látható a Home és a Kuka. Balra fent a sarokban szintén nagy méretben olvashatjuk éppen hol tartunk. Jobbra fent bújik meg a menü, ennek az indítója viszont kicsi és eléggé eldugták.


Sajátgép. Szintén fehér háttér előtt jól látható fekete ikonok és nevek.


Firefox böngésző. A bal felső sarokban itt is látható a fekete alapon fehér betűkkel kijelzett program név és a keresés megnevezése.


Beállítások. Nincs túl sok ikon, csak a legszükségesebbek érhetők el.


Grafikus csomagkezelő.


Tárolók listája.


Csomagkezelő beállítások/tárolók
Menürendszer.


Jobb klikk az asztalon, és a lehetőségek.


Leállításnál is a jó láthatóság volt a cél.Virtuális billentyűzet. Ez még jól jöhet. 

Mangler.
Összegzés


Nagyon most nem ástam bele a disztribúcióba, de mivel kissé átalakított Ubuntu 14.04-ről van szó, nem is érdemes túl sok szót ráfecsérelni. Alapból nem túl sok program van telepítve, de egy átlag felhasználónak bőven elég, plusz mind terminálból mind grafikusan lehet pótolni. Mivel egy lassan korosodó kiadásról van szó, így várhatóan a telepített csomagok sem lesznek a legfrissebbek. 

Mindenképpen előny, hogy a telepítése szinte next next finish-ben kimerül. Teljesen kezdőknek sem okoz problémát. Ami viszont a lényege lenne a Vinuxnak, hogy valamennyire akadálymentesített legyen, azt véleményem szerint elérte. Persze erről egy látássérült jobban tudna nyilatkozni. Azért valószínűleg a kontrasztos ikonok, a programok, nagyobb méretű feliratok legalább részben segítséget nyújthatnak a látássérült felhasználóknak.

Ugyan a Vinux támogatja a Braille gépet, azonban ezt angol nyelvű leírásban sem találtam meg, hogy mennyire működik.